Nabucco muutus oluliselt reaalsemaks

Budapestis toimunud rahvusvaheline kohtumine andis veidigi lootust sellele, et Nabucco gaasijuhtme ellurakendamine võib ühel päeval teoks saada. Türgi, Ungari, Bulgaaria, Rumeenia ja Austria esindajad leppisid kokku juuniks jõuda ühise arusaamani. Sellele lisaks pakkus Euroopa Investeerimispank (EIB) osaleda neljandiku ulatuses gaasijuhtme finantseerimises. Viimase maksumus on umbes 10 miljardit eurot.

Kui need uudised tõepoolest tegudeni jõuavad, siis on see suur samm edasi ammuräägitud Nabucco tegelikust realiseerimisest. Teatavasti on tegemist enam kui kolme tuhande kilomeetri pikkuse torujuhtmega, mis peaks pakkuma Euroopa Liidule ühe alternatiivse võimaluse Gazpromi monopoolsele survele. Tõsi, see kataks vaid 5 protsenti Euroopa Liidu vajadusest, kuid omaks siiski suurt sümboolset tähendust.

Eriti hea meel on Ungari valitsuse hoiakute üle, kes veel mõni aeg tagasi ei tahtnud Nabuccot eriti teemaks võtta. Eks sisepoliitiline seis suru vasakpoolseidki Ungaris arvestama rahva arvamusega. Ja mitte ainult. Kindlasti mängis Vene-Ukraina gaasikriis järjekordselt kätte kaardid nendele, kes on aastaid rõhutanud gaasitarnete allikate mitmekesistamise vajadust Euroopa Liidus.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eesti, Leedu ja Poola (Läti peale ie saa paraku kindel olla) peaks ühiste jõududega maksimaalselt veenma Rootsit, et Rootsi ka sel aastal keelduks nord streamile ehituslubade andmisest!

Pohlatohlakas

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?