Lääneriikide ohutajus toimus suur muutus



Kolmapäeval Financial Timesis avaldatud avaliku arvamuse uurimise tulemused räägivad selgelt eurooplaste ja ameeriklaste ohutajus toimunud märgatavast muutusest. Mõlemal juhul on Venemaa invasioon Gruusia vastu muutnud Kremli tegevuse üheks suurimaks globaalse stabiilsuse ohustajaks.

See on vähemalt meile teataval määral heaks uudiseks, mis kindlasti aitab ka läänemaailma suurte seas paremini sõnastada suuremale ohjeldusele suunatud poliitikat Venemaa suunal. Samas pole kuigi lohutav see, et inimesed ei näe vajadust kaitsekulutuste suurendamiseks sõltuvalt Venemaa viimaste nädalate tegevusest.

Samuti on kindlasti meile halvaks uudiseks see, et Balti riigid on sisuliselt muutunud läänemaailma suurimaks ohustatud piirkonnaks. Balti riikide kaitse küsimus on küll põnev, kuid kahjuks näitavad nii tulemused kui küsimus ise, et see pole kuigi positiivseks aluseks ühiskaitse põhimõtte tugevdamisel.

Mitte ühegi Euroopa suurriigi inimesed ei näe Balti riike läänemaailma sedavõrd loomuliku osana, et kindlalt nende kaitset toetada. Tegemist on küll vaid ühe arvamusküsitlusega, kuid see peaks panema meid kõiki väga tõsiselt olukorda analüüsima ja sellest lähtuvalt ka tegutsema.

Kommentaarid

tambet ütles …
Ei imestaks, kui USA-s tehtud sarnane küsitlus annaks Balti riikidele positiivsema toetuse.
Eks nn. keskmise eurooplase arvamust kujundavad ka nende kohalik meedia ning kahjuks painduvad ka kohalikud arvamused meedia järgi.
Lisaks muidugi tarbijamentaliteet - meilt ju gaasi ei saa :(
Anonüümne ütles …
" Ei imestaks, kui USA-s tehtud sarnane küsitlus annaks Balti riikidele positiivsema toetuse. "

Tambet, vaata hoolega tabelit. Küsitleti ka USA elanikke ja ka seal on Baltikumi vägede saatmise vastu umbes 40%. Kuigi pooldajad vist on siiski väga napis enamuses.

Eesti poliitiline eliit ja ennekõike Kaitseministeerium peab kiiremas korras tulema elama reaalsesse maailma ja saama lahti illusioonist, et NATO kaitse on 100%-liselt tagatud. Ei ole. Ütlen veel kord seda, mida olen ka varem öelnud - Eesti ja teised Balti riigid vajavad tugevat iseseisvat kaitsevõimet ning kiiremas korras tuleks minna üle nn. Soome mudelile. Eesti peab üles ehitama 100 000 mehelise sõjaaja armee. Midagi vähemat ei saa tulla kõne allagi. Veel parem oleks kui Balti riigid looksid ühise 400 000 pealise armee. Ja veel - Kaitseministeerium võiks kuulda võtta Fred Kagani ja Max Booti soovitusi Baltikumi kaitsevõime kohta.
KT ütles …
eks ta ole paratamatu, et keskmise eurooplase silmis on nii Kaukaasia ku Balti kolmikud siiani midagi Venemaa külge kuuluvat ... või siis vähemalt liiga lähedale jäävat.

olen seda öelnud varem ja ütlen veel, et ainuke meetod muuta massiarvamust on massidele suunatud asi, eelkõige mõni kunstiline kinofilm, soovitavalt Hollywoodist:) mõne soomuki raha ehk, aga tolku oi kui palju.
Anonüümne ütles …
Vat sul turvalist eestit ning ausaid poliitikud. Kuradi kommukad istuvad ja tegutsevad ikka veel kõrgetel kohtadel.
eesti ja euroopa.
Vaja oleks selliseid tegelasi, kes pole äraostetavad ning ei ole töödanud ensvliidu kõrgetel kohtadel.
Sõjavägi saadab aga oma kõige parema kaadri sõjaväe ridadest ära-
mehed lähevad ise minema, kes iraaki turvameheks jne.
Kala mädaneb peast- riik mädaneb kui pedekast kaitseministeerium-endised kommnoored seal f** juhivad. Ka riigikogu ja valitsus- kommuonud tuleks vangi panna- mitte oma rahvast täis kusta.,
tambet ütles …
Jonatan, sul täitsa õigus, olin tähelepanematu:)
Mõtlen, et see avalik arvamus veel suureneb meie kasuks, kui Venemaa oma sigadusi edasi sooritab. Miks?
Sest selline rahva arvamus on mu meelest poliitikas natuke inertne - ennem muudavad kurssi ja retoorikat valitsused ja siis hakkab ka rahvas kaasa mõtlema.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?