Tokyost Berliini kaudu Budapesti

Just sellise "väikese" ringi (kokku 28 tundi lendamist) olen pidanud viimase seitsme päevaga ära tegema. Kolm linna, kolm konverentsi, kolm esinemist. Kui hästi läheb, toob hilinev lennuk mind siit Prahast vastu hommikut ka Tallinna tagasi.

Aga kui Tokyost sai juba varem siin kirjutatud, siis Berliini subsidiaarsuskonverents (appi!) ja Budapesti energiakonverents olid iseenesest kaks täiesti erinevat üritust.

Saksamaa Bundesrati saalis peetud konverents oli sõna otseses mõttes juurainimeste pidupäev. Euroopa asjadest enda arust siiski piisavalt kursis oleva inimesena pean tunnistama, et Berliini konverentsi enamik sõnavõtte olid kohati hirmutavalt teoreetilised.

Jutt oli peaasjalikult sellest, kuidas rahvusvparlamendid võiksid oma rolli Euroopa küsimustes kasvatada ning sellega rahvast rohkem Euroopa asjaajamisest huvituma panna. Sellised konverentsid on kindlasti vajalikud, kuid on parem, kui nende sisu jääb spetsialistide kuulda-lugeda. Vastasel juhul võiks küll karta, et inimesed mitte ei lähene Euroopa Liidu institutsioonidele, vaid vastupidi.

Seevastu tänane konverents Budapestis oli elavam ning vähemalt mulle endale kordades huvitavam. Ungari opositsiooniline Fidesz eesotsas sealse parlamendi väliskomisjoni esimehe Zsolt Nemethiga oli kokku kutsunud energiajulgeolekust rääkima lisaks siinkirjutajale Ariel Coheni Heritage fondist, Adrian Kendry NATOst, Stanley Morrise Euroopa Komisjonist, Monika Michaliszyni Poola peaministri büroost ning Aserbaidzhaani asespiikri Valeh Alasgarovi. Kuulamas veel ligi 200 inimest.

Kuigi energiajulgeolekust on viimasel paaril aastal nii palju räägitud, et raske on millegagi üllatada, siis vaatamata sellele oli Fideszi konverents päris põnev. Esiteks juba seetottu, et Ungari istuv valitsus on teinud viimasel ajal mitmeid kaheldavaid samme Euroopa energiajulgeoleku kriimustamiseks. Eriti, mis puudutab näiteks Nabucco gaasijuhtmele (Euroopa julgeolekule oluline) Gazpromi Blue Streami esialgset eelistamist.

Enne konverentsi oli mul võimalus kohtuda ka Fideszi liidri, Ungari ekspeaministri Viktor Orbaniga, kellega rääkisime samuti eeskätt energiajulgeolekust ning Ungari sisepoliitikast. Kui valimised leiaksid aset praegu, võidaks need kindlalt Fidesz eesotsas Orbaniga. Paraku on valimisteni aga pikk maa minna.

Kommentaarid

KT ütles …
kas selle energiakonverentsi materjale on kuskil ka saadaval? eriti huvitaks, kuidas ungarlased ise oma valikuid seletavad? peale selle, et "ega nad ei eelista Bluesrtreami pikendust e. Gazpromi, nad on võrdselt avatud nii tolle kui Nabucco jaoks".
Anonüümne ütles …
"Just sellise "väikese" ringi (kokku 28 tundi lendamist) olen pidanud viimase seitsme päevaga ära tegema."

väga armas, kui sellise tempo kõrvalt on jaksu ka blogi pidada. aitäh, hr Marko!

eelmisel nädalal oli meeldiv võimalus kodu-Eesti uudiseid Finantsinspektsiooni juhi hr Malmsteiniga Taipeis vahetada. temagi graafik oli tulla pea otse Washingtonist..

p.s. kas Riigikogu on jõudnud ehk omapoolset tänu väljendada Rep. Lantosele, Rep. Ros-Lehtonenile, Rep. Shimkusele ja Rep. Jackson-Leele Res. 397 ("Condemning violence in Estonia and attacks on Estonia's embassies in 2007, and expressing solidarity with the Government and the people of Estonia") eest?

mul oli meeldiv võimalus kohtuda aprilli algul Rep. Lantose Legislative Assistant hr Zucconiga, arutamaks nii viisavabadust USAga kui Eesti võimalikku Hiina poliitikat.

tervitab esimene eestlasest promoveeritud rahvusvaheliste suhete magister Hiina Vabariigis,

Leelo M. Umbsaar
Marko Mihkelson ütles …
KTle: ungarlased rääkisid oma ettekanded peast. Aga kuna esinejad olid Fideszi liikmed (Nemeth, Gyürk, Schöpflin), siis väga sarnane meie hoiakutega ja mõistagi kriitiline kohalike sotside suhtes. Küll aga oli Morrise analüüs väga huvitav. Saan selle temalt meilitsi ja saadan sulle edasi. Sobib?

Leelole: - palju õnne!!! Hea uudis! Jätka samas vaimus!!
Anonüümne ütles …
oh mis suurmees. mõistab lennukis lennata ja pupujukudega kohtuda. minu koolilaps ja koer ei jääks alla. võiks neile ka ehk riigikogu palga leida? mh? ah?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA