Poola mõjukus on kasvuteel


Täna peetakse Poolas presidendivalimisi. Kuigi esimene voor ei pruugi veel lõplikut võitjat selgitada, kahtlevad vähesed Bronislaw Komorowski edus. Hiljemalt 4. juulil, kui vajadusel toimub teine voor, on asi selge.

Pärast president Lech Kaczynski traagilist hukkumist Smolenski lennukatastroofis tõusis Komorowski parlamendi spiikri kohalt riigipea kohusetäitjaks. Olgugi, et Komorowski poliitiline karjäär ulatub juba Solidaarsuse aegadesse, on ta siiani olnud oma partei liidri peaminister Donald Tuski varjus. Poola ekspertide arvates annaks Komorowski võit mõjukust juurde just Tuskile.

Kuid hoopis enam poliitilisest siseheitlusest on Poola viimasel aastal oluliselt kasvatanud oma rahvusvahelist mõjukust energeetika vallas. Kildagaasi edu USAs, kus gaasi hind tänu uuele tehnoloogiale on aastaga langenud enam kui kolm korda, on ergutamas ka eurooplasi oma varusid üle vaatama.

Olemasolevate andmete kohaselt on just Poola suurimate kildagaasi varudega (vaata kaarti, STRATFOR) Euroopas. Arvestuslikult on Poolal gaasivarusid enam kui 1,5 triljoni kuupmeetri ulatuses. Võrdluseks niipalju, et Poola enda aastane gaasivajadus on 13,7 miljardit kuupmeetrit. See aga tähendab, et uue tehnoloogia rakendamine muudaks Poola gaasi importivast riigist gaasi eksportivaks riigiks.

See pole kindlasti hea uudis senistele gaasimonopolidele nagu Gazprom, sest väga kallid toruprojektid on ehitamisel veel kildagaasi mõju arvestamata. Uue tehnoloogia rakendumine mõjutab aga kindlasti gaasi hinda Euroopa turul ning muudab kallite projektide tasuvuse küsitavaks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Pärast president Lech Kaczynski traagilist hukkumist Smolenski lennukatastroofis..."

Kas on juba kindel, et ei hukatud?

Küll mina imestan, et muidu nii venevaenulik Marko ei näi karvavõrdki huvituvat Smolenski juhtumi hämmastavast sattumusest!

Ükskõik millises Venemaa sammus leiab Marko umbes paarkümmend "kahetsusväärset" ilmingut, kui aga meie lähedaseima liitlase eestisõbralik juhtkond ühekorraga hukkub... Venemaa lennukiga Venemaa pinnal...

Hiljuti lugesin ühest lugejaarvamusest, justkui Poola siseminister olevat Moskvas väitnud, et ühe musta kasti sisu polnud loetav, samas kui lennukit remonditi sealsamas Venemaa pealinnas... Oli nii või ei olnud? Peab järgi uurima.
Tõnis
Anonüümne ütles …
...ei saanud olla, kuna kas või siin päevikus pole sellest sõnagi, ka pole sattunud Eesti ajakirjandusest lugema - seega, MIS siin uurida!
Anonüümne ütles …
Paljud kommentaatorid mainivad, et tehnoloogia ei ole nii ohutu, nagu väidetakse. Nii et pole vaja selega kiirustada.
..
(Reuters) - A new documentary purporting to expose the hazards of onshore natural gas drilling illustrates its point with startling images of people setting fire to water flowing from faucets in their homes
http://www.reuters.com/article/idUSTRE65G2OC20100617
või siin
After a blowback spewed gas and toxic water in Clearfield, PA, plus serious incidents including deaths of oil and gas employees in West Virginia and Texas, nearly two months of oil flowing into the Gulf of Mexico and years of mountain top removal, the Green Party of Pennsylvania says “enough already.”

Still in its infancy, drilling for gas in the Marcellus Shale has resulted in the poisoning of private drinking water in Dimock, the destruction of Dunkard Creek, pollution of the Monongahela River and transformation of billions of gallons of Pennsylvania’s fresh water resources into untreatable toxic waste
http://www.independentpoliticalreport.com/2010/06/press-release-the-green-party-of-pennsylvania-calls-for-an-end-to-drilling-for-natural-gas-and-other-fossil-fuels/
..
Ka shale-gas tehnoloogia kasutamise gaasi omahinna kohta, ka USAs, on väidetud 212-280 USD kuupmeetri kohta. See on päris kõrge.
Aga omahind ei ole nii oluline küsimus, nagu seda on ohutus, ja eriti praegu, BP õnnetuse taustal. Marko, teil jälle uudis kirjutatud tonaalsuses : лишь бы только вставить им шпильку
Unknown ütles …
Anonüümne ei pane minu teada täitsa täppi. Ei tasu segi ajada Mehhiko lahte ja maapealset puurimist. Keskkonnakahjud pole nii hullud. Tootmise omahind on suhteliselt praeguse turuhinna lähedal. See on osalt probleem, kuid tõsiseim probleem on see, et tootmismahu suurendamine on pikaaegne, kallis ning "reservuaaride" tegelik väljamismäär (palju potentsiaalist kätte saadakse) on alla konventsionaalsete väljade 45%.
Anonüümne ütles …
The investigation found:

- There have been hundreds of spills at natural gas well sites in the commonwealth over the last five years, the vast majority of which have never been publicized by the DEP.

- The massive effort to exploit the shale has left an indelible mark on the landscape and communities in the state's Northern Tier and southwestern region, bearing both economic benefits and environmental costs. Experiences in those regions offer a preview of gas development in the seven counties of Northeast Pennsylvania, where a dozen Marcellus Shale operators hold leases to drill.

- Despite industry claims that it discloses all of the chemicals it uses in the gas extraction process, DEP documents from a series of spills in Susquehanna County show that the industry's disclosure is incomplete and insufficient for determining contamination in soil and water.

- A growing chorus of scientists is arguing that not enough is known about the effect widespread gas drilling will have on water supplies, air quality and human health to justify the intensive development of the resource already taking place
http://thetimes-tribune.com/news/troubled-promise-little-oversight-looming-problems-for-pa-gas-industry-1.855759
...
The incidents include two well accidents in the Marcellus Shale play in the Northeast U.S. that have reinforced regional concerns about gas drilling. Last week, two fatal gas pipeline accidents in North Texas also focused public attention on dangers associated with infrastructure used to transport the fossil fuel.

It’s not clear whether those incidents will draw onshore gas operations into the push for tighter regulation that the offshore industry already is facing amid the unfolding disaster in the Gulf of Mexico.
http://www.chron.com/disp/story.mpl/business/energy/7051148.html
..
Kas USAs tuleb oma fosforiidisõda ?
Anonüümne ütles …
Thu, Jun. 17, 2010


Editorial: Drilling could harm water

An obscure commission in Harrisburg will vote Thursday on important new rules to protect the state's drinking water from the effect of expanded natural-gas drilling.
The five men who serve on the state Independent Regulatory Review Commission ordinarily don't get much attention. But the panel reviews proposed state regulations to ensure they are in the public interest.

That's clearly the case with new rules proposed by the state Department of Environmental Protection and the Environmental Quality Board. The aim is to ensure that the state's streams and rivers don't get polluted in the rush to drill for natural gas in the lucrative Marcellus Shale fields.

During a process known as "fracking," drillers pump millions of gallons of water, sand, and chemicals underground to break apart the shale deposits and release the gas trapped in the rock. Much of that fracking fluid comes back to the surface, in concentrations saltier than ocean water.

The level of total dissolved solids in the wastewater is harmful to aquatic life, enabling algae blooms that can wipe out fish and other species. Although it was not linked specifically to a drilling operation, high levels of dissolved solids in September 2009 polluted 26 miles of Dunkard Creek in Greene County, killing at least 18 species of fish.

Other sources of these solids include drainage from abandoned mines, storm-water runoff from farms, and discharges from industrial or sewage-treatment plants.

http://www.philly.com/inquirer/opinion/20100617_Editorial__Drilling_could_harm_water.html#axzz0rQVxEZda
..
Ja veel 220 artiklit samas vaimus
Marko Mihkelson ütles …
Teine voor on tulemas, sest EXIT POLL annab Komorowskile 45,7% ja Kaczynskile 33,2%.

Tõnis, blogi pole ainus koht, kus ma oma arvamusi välja ütlen.
Anonüümne ütles …
...kodanik Marko Mihkelson, Sa huvitad mind kui rahvaesindaja ning avaliku elu tegelane, mitte kui eraisik.

Imperialistlikule Kremlile on väga kasulikud "poliitilised verekoerad" (mina ei tahaks Sind - veel - niimoodi nimetada, kuid "mitteblogilistes" arvamusavaldustes on selline iseloomustus levinud), kes teada-tuntud eelarvamusi või läbikukkumisi pidevalt vahule klopivad, nõnda, et sisukam osa enamiku vaatevälja ei jõuaks ja nende mõttetegevus saaks segatud ning peamine - lihtsustatud.

Pole tähtis, kas verekoer sihilikult või mitte; viimase puhul ongi tulemus ehedam.

Ma ei ole pädev hindama, kas Smolenski-juhtumit ei taha Sa jõuliselt ning teravapilguliselt uurida idapoolsete otsesidemete või lihtsalt Kaczynski häirivaks muutunud eurointegratsiooni pidurdamise tõttu.

---

Maavaradest: nende kättesaamiseks ja kasutamiseks on palju haritud inimesi vaja. Hiljutises "Foorumis" kurtis Anto Raukas, maailma ainsa põlevkivi-teadusajakirja toimetaja, et eestlastelt ei tule enam põlevkivialaseid uurimusi. Ei imesta, teades, milline suhtumine on meie ühiskonnas ning minu eakaaslaste seas kutse- ning inseneriharidusse! Esimest sügavalt põlastatakse, teist ei tunnustata ega viitsi keegi, mina eesotsas, õppida. Samas, kõrvalepõikena, häirib ninakrimpsutajaid koledasti ka venelaste suur osakaal TÖÖSTUSpiirkondades Tallinnas ning Ida-Virumaal... Paraku me eestlased ei elata end ära ainult "humanitaaridena", sellistena, kellele antakse Tartu ÜLIkooli diplom nõudmata Lutheril ja Luther-Kingil, integratsioonil ja immigratsioonil vahet teha... Poolas küll peaks Euroopa suurriikidele sarnaselt tehnikateadused kõrgel tasemel olema ja tugevad usutavad hoiavad inimesi lodevusest, kuid eks sealgi, kardetavasti, on ameerikalik-isamaalik uusliberalism oma töö teinud ja näis, mis nad oma suurte gaasivarudega peale hakkavad.

Eesti oma maavara-võimekusi paremal juhul ei kasuta, halvemal juhul parseldab maha. Marko heakskiidul äriti viimanegi riigivara - mets - huvitavate käikudega maha. Lahmin?

Huvilistele - siin annab akadeemik Raukas teatava ülevaate Eesti loodusvaradest:

www.iseseisvuspartei.ee/test/index.php/artikleid-liikmetelt-avatud/items/anto-raukas-kas-on-vaene-meie-maa.html
Tõnis
Anonüümne ütles …
...Marko Mihkelson, Sa huvitad mind kui rahvaesindaja ning avaliku elu tegelane, mitte kui eraisik.

Imperialistlikule Kremlile on väga kasulikud "poliitilised verekoerad" (mina ei tahaks Sind veel niimoodi nimetada, kuid "mitteblogilistes" arvamusavaldustes on selline iseloomustus levinud), kes teada-tuntud eelarvamusi või läbikukkumisi pidevalt vahule klopivad, nõnda, et sisukam osa enamiku vaatevälja ei jõuaks ja nende mõttetegevus saaks segatud ning peamine - lihtsustatud.

Pole tähtis, kas verekoer sihilikult või mitte; viimase puhul ongi tulemus ehedam.

Ma ei ole pädev hindama, kas Smolenski-juhtumit ei taha Sa jõuliselt ning teravapilguliselt uurida idapoolsete otsesidemete või lihtsalt Kaczynski häirivaks muutunud eurointegratsiooni pidurdamise tõttu.

---

Maavaradest: nende kättesaamiseks ja kasutamiseks on palju haritud inimesi vaja. Hiljutises "Foorumis" kurtis Anto Raukas, maailma ainsa põlevkivi-teadusajakirja toimetaja, et eestlastelt ei tule enam põlevkivialaseid uurimusi. Ei imesta, teades, milline suhtumine on meie ühiskonnas ning minu eakaaslaste seas kutse- ning inseneriharidusse!

Esimest sügavalt põlastatakse, teist ei tunnustata ega viitsi keegi, mina eesotsas, õppida. Samas, kõrvalepõikena, häirib ninakrimpsutajaid koledasti venelaste suur osakaal TÖÖSTUSpiirkondades Tallinnas ning Ida-Virumaal... Paraku me eestlased ei elata end ära ainult "humanitaaridena", sellistena, kellele omistatakse rahvusriigi ainsa teadusÜLIkooli diplom nõudmata Lutheril ja Luther-Kingil, integratsioonil ja immigratsioonil vahet teha... Poolas küll peaks Euroopa suurriikidele sarnaselt tehnikateadused kõrgel tasemel olema ja tugevad usutavad hoiavad inimesi lodevusest, kuid eks sealgi, kardetavasti, on ameerikalik-isamaalik uusliberalism oma töö teinud ja näis, mis nad oma suurte gaasivarudega peale hakkavad.

Eesti oma maavara-võimekusi paremal juhul ei kasuta, halvemal juhul parseldab maha. Marko heakskiidul äriti viimanegi riigivara - mets - huvitavate käikudega turu madalseisus maha. Lahmin?

Huvilistele - siin annab akadeemik Raukas teatava ülevaate Eesti loodusvaradest:

www.iseseisvuspartei.ee/test/index.php/artikleid-liikmetelt-avatud/items/anto-raukas-kas-on-vaene-meie-maa.html
Tõnis
Anonüümne ütles …
Vabandust: esimene kord kadus kommentaar ära, kuid siis tuli topelt! Lihtsalt minu apsakas, pole mu jutt nii tähtis rõhutada...

Teine versioon on parandatud, esimese võiks kustutada!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA