Kas Külm sõda on ikka lõppenud?


Paratamatult tekitab uus suur spioonilugu (foto: WT) Ameerika Ühendriikides küsimuse: kas Külm sõda on ikka tõesti minevik? Rahuaja tingimusi ning eriti veel paljukiidetud reset-poliitikat arvestades on sedavõrd suur luureskandaal mõistagi erakordne. Huvitav, et see tuli ilmsiks vahetult peale president Medvedevi USA visiiti.

Esialgsetel andmetel on tegemist pikaajalise operatsiooniga, mis ulatub tagasi 1990ndatesse aastatesse. Samas näitab see kujukalt, et Venemaa luuretegevus (antud juhul SVR ehk välisluureteenistus) pole vaatamata Külma sõja suurtele vastasseisudele vähenenud. Pigem on endised mahud isegi ületatud.

Nii näiteks on teada, et täna tegutseb Ukrainas rohkem Vene eriteenistuste inimesi kui 1950ndatel aastatel vastupanuliikumist maha surudes. Ka Venemaal endal räägitakse enam kui 2 miljonist eriteenistuste kaastöötajast, mis on suurem kui N.Liidu aegadel.

Lisaks USA juhtumile on ka näiteks Saksamaa rõhutanud, et Venemaa kujutab neile tõsist luurealast ohtu. Eriti viidatakse küberjulgeolekule. Kas need lood ei peaks tegema siiski lääneriike veidigi ettevaatlikumaks eriti julgeolekualast koostööd Venemaaga laiendades? Miks peaks strateegiline partner nii kiivalt Lääne järel luurama? Või Venemaa siiski pole strateegiline partner?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Marko, inimesed ja riigid moodustuvad läbi aja lõikes püramiidi millel on üks ja pikaaegne valitseja, küsimus on iseasi kas on tegemist üksiku indiviidiga või mingi grupiga
Nii et kõik on see üks suur mäng, nsvl, usa, eu, aasia, euroopa.
Kui see nii ei oleks oleks õigem väita et darvini teooria võib pikalt prügikasti visata kuna juba sadu aastaid käib aktiivne hästi organiseeritud inimese taandareng.
Aga ja venelane on kindlasti suurem siga kui see vahest välja paistab, vabandust venelaste valitsus täpsemalt.
Marko Mihkelson ütles …
Kogu selle loo juures on kõige olulisem küsimus ajastuses. Ma arvan, et see on siiski seotud kõnelustega Washingtonis ning olukorraga Iraani ümber.
Anonüümne ütles …
Mihkelson! võta silmaklapid ära ja vaata kuhu see maailm tasapisi liigub. Äkki siis hakkad suuremaid asju nägema ning ka Venemaast kaugemale nägema.
Luuramine on ja jääb. Eriti veel suuriikide poolt. Ainult idioot usaldab ja usub ilusaid jutte demokraatiast või imeilusast Lääne ühiskonnast. Ühiskonnas mis on raha poolt orjastatud ning sõnaõigus sellel kellel rohkem pappi ei tähenda veel seda, et tema suust puhast kulda tuleb.
Anonüümne ütles …
Masendavad uudised vajavad alati "Lülita välja" nuppu. Väljas on ilus ilm ja välja õue liivakasti mängima.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?