Kas venelane võib olla russofoob?


Kremli propagandamasin on eriti viimastel aastatel uue hooga püüdnud levitada müüti russofoobiast. Seda on tunnetada ka siin Eestis, kus kriitika Vene võimude tegevuse suhtes on mõnede kitsapiiriliste arvajate poolt automaatselt tembeldatud russofoobiaks. See on justkui kaitsekilp, mida kasutatakse argumentide puudumisel või siis lihtsalt tõe varjamiseks. Seda loogikat kasutades peaks näiteks kõiki Eesti opositsioonipoliitikuid, kes arusaadavalt on valitsuse suhtes kriitilised, kurjama estofoobi tiitliga. Kas pole mitte absurdne? 

Sellel nädalal jõudis Venemaal avalikkuse ette liikumise Solidaarsus liidrite, endise asepeaministri Boriss Nemtsovi (fotol paremal) ja endise energeetikaministri asetäitja Vladimir Milovi raamat "Putin. Tulemused 10 aastat". Seda faktirohket 48leheküljelist väljaannet on trükitud 1 miljon (!) eksemplari, mida jaotatakse tasuta üle Venemaa.

Tegemist on faktidele toetuva analüüsiga, mis kirjeldab kriitiliselt Vladimir Putini ajastut Venemaa lähiajaloos. Ma ei tahaks siinkohal sisu ümber jutustada. Soovitan kõigil seda ise lugeda. Eriti nendel, kelle arvates on Venemaa areng edukas ning käitumine muutunud euroopalikumaks.

Nemtsovi ja Milovi peamised järeldused on sellised:

*Korruptsioon on võtnud Venemaal katastroofilise ulatuse.
*Venemaa kaotab iga aasta pool miljonit inimest lühikese eluea, suure suremuse ning kehav tervishou tõttu.
*Kümne aastaga on Venemaa sõltuvus tooraine ekspordist kasvanud 44 protsendilt 65 protsendile kogu ekspordi mahust.
*Venemaa teedevõrk, korruptsiooni tõttu on kümne aastaga uute teede käikulaskmine vähenenud 2 korda.
*Selle ajaga on terroriaktide arv riigis kasvanud 6 korda.
*Elanikkonna varaline kihistumine on kasvanud 15 protsenti.
*Eelarvedefitsiidi ja elanikkonna vaesuse tingimustes kulutatakse hiigelsummasid erinevatesse korruptsioonihõngulistesse ja majanduslikult põhjendamata projektidesse: Sotši taliolümpia, torujuhtmed Nord Stream, South Stream ja Altai.
*Pensionifond on sisuliselt pankrotis, defitsiit ületab 1 triljonit rubla. Olukorra teeb keeruliseks kiirelt vähenev tööealine elanikkond.     

Nemtsov ja Milov ei kirjuta kaugeltki esimest korda sarnast analüüsi Venemaal toimuvast. Nad on seda teinud järjekindlalt nii raamatu vormis kui ka arvukatel esinemistel. Samas pole ma eriti kohanud, et neid russofoobias oleks süüdistatud.

Eilne uudis selle kohta, et Peterburi miilits arestis 100 000 eksemplari raamatu tiraažist näitab, kui valus on tänasel Venemaa juhtkonnal tõde tunnistada. Samas tehti selle sammuga karuteene iseendale, sest nüüd on see raamat veelgi populaarsem ja tuntum nii Venemaal kui piiri taga. 

Raamatu esitlus toimus sellel esmaspäeval. Siit leiate videolingi esitlusele.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Seda on tunnetada ka siin Eestis, kus kriitika Vene võimude tegevuse suhtes on mõnede kitsapiiriliste arvajate poolt automaatselt tembeldatud russofoobiaks."

Ei, Marko, ei! Teatud hulk võib selliseid olla, kuid paljud peavad silmas seda pimedat viha kõige vastu, mis kuidagigi Putiniga seoutud. Seda tohutut ühekülgsust, mis toetub ainult väikesele kildkonnale vene- ning läänemaistele ühiskonnategelastele (võin nimed üles lugeda), -uurijatele, kes nimetab ennast "demokraatlikuks opositsiooniks" ja KELLE OMA SÜDAMETUNNISTUS POLE KAUGELTKI PUHAS ning kus eestlastel on pisike soe kohake, kaasaja Venemaa seisukorra kajastamisel.

Esiteks, nimekirjas pole kas esialgselt või siis Marko refereeringus mitte ühtegi head asja! Kas tõesti pole olnud mingeid häid arenguid viimase kümne aasta jooksul!? Nii tulebki välja, et ühed räägivad ainult halvast ja teised ainult heast ning tasakaalustatud mõtlejad jäävad nende kriiskajate tõttu laiale avalikkusele tundmatuks.

Marko Sa võiks tööd teha ja nuuskida välja kõiksugu huvitavaid ja tarku analüütikuid, keda - olen veendunud - on Venemaal musttuhat. Sina aga lähed kõige lihtsamat teed... Kalamari on oma töö teinud? Te vaadake kas või neid "Välisilma" dokumentaale Venemaa kohta - muudkui samad inimesed, samad nimed. Hea näide, Anne Applebaum on Radoslav Sikorski abikaasa... Siis on nad veel üksteise sugulased, advokaadid, töö- ja õpingukaaslased jne. Kas Venemaa on pisitilluke vürstiriik? Imelik on siinjuures teisi onupojapoliitikas süüdistada.

MUIDE, väga mitmed "demokraatliku opositsiooni" esindajad EI OLE venelased, nii et Nemtsov võib vabalt olla poolenisti venevihkaja...

"Korruptsioon on võtnud Venemaal katastroofilise ulatuse." -
nägin oma silmaga, kui Medvedjev ütles valitsuse istungil terve trobikonna kaamerate ees nõnda: "Korruptsioon meie riigis ei ole mitte lihtsalt võtnud hiiglaslikud mõõtmed, veel hullem - korruptsioon on meie ametnike hulgas muutunud elu loomulikuks osaks, eluviisiks." Kindlasti süüdistavad seltsimehed autorid praegust juhtkonda muuhulgas "katastroofilise" olukorra eitamises.

"Venemaa kaotab iga aasta pool miljonit inimest lühikese eluea, suure suremuse ning kehav tervishou tõttu." -
Marko, Sa nüüd ei eita, et nimetatud valukoha juured on tagasiulatuvad üheksakümnendatesse aastatesse: kui ikka neil aastail tervise minna lasksid, su tervis hävitati, siis 2000. aastatel mõni ime, et ära kõnged - ja kõik puha Putini-KGB arvele!

"Kümne aastaga on Venemaa sõltuvus tooraine ekspordist kasvanud 44 protsendilt 65 protsendile kogu ekspordi mahust." -
võib-olla on tegu konjunktuurse olukorraga viimasel kümnel aastal maavarade maailmaturul, s.t. miks mitte müüa suures mahus, kui on mida ja seda ostetakse? Miks muidu on Vene Föderatsioon suutnud ära maksta pea kogu NSVL-i (!) aegse riigivõla, samas kui USA, Jaapani ning EL-i riikide võlakoormus on juba ammu võtnud lausa uskumatud mõõtmed ning seda muudkui kasvatatakse! VÕLGA TEENINDAB RAHVAS. Venemaalased saavad suure hulga rahast muuks kasutada - sealjuures loomulikult korruptsiooniga võideldes ja kodanikuühiskonda arendades. Siinkohal nad vaevalt Jeltsini-aegsele oligarhsele koorekihile - kes nüüd Putini ametiaja alguse jõuvõtetest surmani solvunud on - toetuda saavad-tahavad...

Ma jätkan, kuna ka järgnevad väited seisavad savijalgadel (eriti selliste äralõigatutena põhjustest ja samas ka headest arengutest!) Vast leian lisada huvilistele ka mõned viited.
Tõnis Bleive
Marko Mihkelson ütles …
Selle kohta võiks öelda lühidalt, sa näed ja sa ei mürista...
Franc ütles …
Tõnise kohta peaks ütlema, et ta pole näinud aga müristab, õigemini - ei taha näha, seepärast müristab...
Anonüümne ütles …
...niisiis jätkame:

"Selle ajaga on terroriaktide arv riigis kasvanud 6 korda." -
Tšetšeenia põrgu sai alguse 1994. aastal Nemtsovi soosija Jeltsini käsust. Vägivald sünnitab vägivalda.

"Elanikkonna varaline kihistumine on kasvanud 15 protsenti." -
Ja kuhu Nemtsov ise kihistunud on? Kas ta oleks saanud peaministriks, kui ta poleks omanud sidemeid rikaste härradega, käitunud Berezovski jt. huvide vastaselt? Seda viimast oskas küll üks teine valitsuse eesistuja. Kui Nemtsov veel ei olnud kibestunud "oponent", siis mida ta tegi varandusliku kihistumise vähendamiseks - Chicago-poiste "reformid" viisid vene (ja muidugi ka eesti, kus meil oma Chicago-poisid tegutsema pandi) ühiskonna sellisesse seisu, et mõni ime, kui praegu kihistumine ikka veel kasvab: rahal on omadus koonduda ja kui ühed said läbi susser-vusser erastamise endale võimsa lähtekoha, siis...

Marko, kas Sina oleksid 2008 aastal 6800 krooniga kuus hakkama saanud? Kui Sul oleks näiteks viis last? Kas Sul on eestlased ükskõik, ainult vene ja juudi ülirikkad erutavad? Miks Sa siis kohalikku olustikku tundma ei õpi, Sa tahad lausa, et kiirabiautod jääksid seisma, kuna Sina ei viitsi pikivahet hoida - tule maa peale, võib-olla seal oli nõrkenud maksumaksja! Ja meil pole Moskva kombed. Kas Sa vannud, käsi südamel, et teed viis korda tulemuslikumat tööd, kui eesti kooliõpetaja?

"Kulutatakse hiigelsummasid erinevatesse korruptsioonihõngulistesse ja majanduslikult põhjendamata projektidesse." -
tänu jumalale, et on veel rahvaid ja riike, kes tahavad korraldada olümpiamänge ka ilma "majandusliku põhjendatuseta". Õnneks on neid palju. "Streamide" kohta - tõesti pole teadlik, küllap seal kahjuks ka üksjagu raha vasakule virutatakse, kuid Nemtsov ja seltsimehed seda rääkimas..? Nemtsov lõhnab, lausa haiseb vägagi teatud seljataguse järele...

"Pensionifond on sisuliselt pankrotis, defitsiit ületab 1 triljonit rubla. Olukorra teeb keeruliseks kiirelt vähenev tööealine elanikkond." -
väga halb. Suhteliselt võttes kuid mitte: võrrelge Venemaa üldist võlakoormust ning samuti majanduskasvu taastumist teiste lääneriikidega. See pensionifondi puudujääk võrdub minu arvutuste järgi väga umbkaudu Hispaania igakuiste laenudega EKP-lt.
Nemtsovi ja sõprade valitsusaeg ning tema ideoloogiat jälgivad "reformid" venelaste iibele just hästi ei mõjunud!


Veel Markolt:
"...peaks näiteks kõiki Eesti opositsioonipoliitikuid, kes arusaadavalt on valitsuse suhtes kriitilised, kurjama estofoobi tiitliga." -
MUIDE, Marko Mihkelson, NII JU ON! Kas Sa ei pea Keskerakonda eestivaenulikuks? Mina olen kohanud hulgi-hulgi IRL-i liikmeid ja poolehoidjaid, kes ropu suuga sõimavad Keskerakonda just nimelt riigireetjaks. Sina pead neid alaväärsuskompleksides tegelasteks ja väidad, et nende valitsedes Eesti häviks - teeb enam-vähem sama välja. Vasakpoolseid peetakse ka enam kui sageli eestivastasteks; eestlase rahvuslik iseloom lausa olevatki parempoolne.

Kas raamat on venekeelne või räägid inglisekeelsest tõlkest? Ära unusta, et paljud meie sõnades rahvuslased - IRL-i valijad -, ei mõika eriti vene keelt.
Tõnis
Anonüümne ütles …
Nemtsov oskabki ainult kritiseerida, sest ta magas oma parimad võimalused maha.
Mihkelson! kirjuta parem Nemtsovi enda saavutustest. Mida head ta on teinud Venemaa jaoks?
Kritiseerimine ei ole raske. Parem tehke midagi ja ärge kiunuge koguaeg.
KT ütles …
Tõnis, haritud inimesena võiks sa algallikat kontrollida ja seejärel õppinud vene filoloogina näha, et see on venekeelne.
Marko Mihkelson ütles …
Huvitav jätk teemale: http://www.newsru.com/russia/18jun2010/dokladsam.html

Anonüümsele (0131): Nemtsov tegi kindlasti vigu, kuid tema ajal 1990ndatel oli võimalik poliitiline debatt ning raamatuid keegi ei konfiskeerinud.
Anonüümne ütles …
Olles ise venelane, ma võin öelda teile, miks Putin on venemaalaste silmis populaarne (ja ta kahtlemata on populaarne, te ju seda fakti ei hakka kahtluse alla seadma). Venemaalane võrdleb teda Jeltsiniga ja Jeltsini ajastuga. Selge ju see, et inimene oma hinnangute tegemiseks peab midagi võrdlema, ning võrdlemiseks on ainult Jeltsini aeg. Kas ei olnud see üks autoritest, kes ka ise tunnistab, et zhit stalo luchshe, hot i protivneje. Aga faktiks on see, et esiteks võrreldes jeltsiniaegase Venemaaga, on keskmise venemaalase heaolu ja sissetulekud kasvanud, ning Venemaa mõjukus ning autoriteet praegusel ajal on võrreldes Jeltsini ajaga samuti objektiivselt tõusnud, rääkigu te Marko Mihkelson koos Karmo Tüüriga midaiganes. Arutatava dokumendi autorid annavad mõista, et alternatiivse stsenaariumi puhul (s.t.teise juhtkonna puhul) oleks elu Venemaal olnud palju parem, aga see oleks on ainult oleks. Meil räägitakse nii: от добра добра не ищут, а лучшее это враг хорошего. Miks peaks keskmine venemaalane arvama, et näiteks Nemtsovi juhtimise all oleks läinud elu paremaks ? Kas seetõttu, et ta on opositsioonis Putinile ? Või seetõttu, et tema on raadiofüüsik ?
..
aga faktidest veel. Miks peame me usaldama Nemtsovi fakte enam, kui näiteks CIA factbook-is avaldatud andmeid ? Seal on avaldatud näiteks demograafia kohta järgmised numbrid:
Russia. Population grow rate: -0,465% (2010 est)
Estonia. Population grow rate: -0,635% (2010 est)
Tuleb välja, et suhtarvudes Eesti elanikkond väheneb veel kiiremaski tempos, kui Venemaal
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/en.html
..
Või võtame sealt samast suhtarvud GDP per capita:
Venemaa
$15,100 (2009 est.)
country comparison to the world: 75$16,300 (2008 est.)
$15,400 (2007 est.)

Ja võrdluseks Eesti:
$18,700 (2009 est.)
country comparison to the world: 62$21,700 (2008 est.)
$22,400 (2007 est.)
....
Pange tähele, et Eesti arv on siin ilusam (USD 18700 versus USD 15100 Venemaal)
Aga tendents on Venemaal positiivsem, sest et Eesti GDP per capita on on aastast 2007 vähenenud 16,5% võrra, samal ajal kui sama näitaja Venemaal vähenes ülemaailmse kriisi tingimustes aastast 2007 kõigest 2% võrra.
Millest me siis räägime ?
..
Ning lõpuks raamatute konfiskeerimiste kohta. See asi on kahtlemata lubamatu ja negatiivne, ent maailmapraktikas ei ole see unikaalne. Minu mäletamist mööda, kirjutas Eesti meedia ka näiteks Eesti raamatute konfiskeerimisest Saksamaal paar aastat tagasi, parandage kui ma eksin, aga seal olid ka Laari raamatud. Nii või naa, see on siiski võimude õigus: teatud ajaks konfiskeerida see kaup, kui on alust kahtlustada et paberitega ei ole kõik korras, peaasi et oleks pärast kõik ilusti omanikule tagastatud. Loodame, et nii saabki olema.
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele anonüümile: raamatu põhitähelepanu on korruptsioonil ja võimu kuritarvitamisel. Soovitan lugeda Venemaa põhiseadust. Kas sellega on ok? Mis puutub Putini populaarsusse, siis siin on asi lihtne - Venemaal puudub vaba ajakirjandus (televisioon eeskätt), mistõttu on ka inimesi võimalik manipuleerida. Kui mina Moskvas elasin 1994-97 töötasid paljud minu Vene ajakirjanikest sõbrad hoopis vabamates tingimustes. Täna on Venemaa maailma kõige ohtlikumaid riike ajakirjanikele. Või ma eksin? Ja kuidas siin oleks võrdlusega Eestiga.
Anonüümne ütles …
raamatu põhitähelepanu on korruptsioonil ja võimu kuritarvitamisel.
...
Vohavat korruptsiooni tunnistavad ka Venemaa võimud ise. Medvedev hiljuti esines sel teemal. Nii et kuritarvitamine ja korruptsioon, millest kirjutavad antud broshüüri autorid, ei olegi mingi üllatus venemaalasest lugejale. Küllap VF võimud veel ka nii kaugele jõuavad, et ka see nähtus saab ohjeldatud. Samas aga, kui rääkida põhieesmärkidest, siis kahtlemata prioriteet kuulub venemaalase heaolu tõstmisele ja riigi võimekkuse tõstmisele. Kui esimesega on mingidki resultaadid saavutatud, siis ka teisega ei lase tulemused ennast oodata.
..
Täiesti nõus teiega, et ajakirjanikele ei ole VF kõige ohutum koht töötamiseks. Ja Jumal tänatud, et meil seda pole . Aga mine tea, kui Eesti elanikkond oleks kümme korda suurem. Olete kuulnud suurte numbrite seadusest ? Aga miks te arvate, et kõik need juhtumid ajakirjanikega Venemaal olid võimude tellimusel ? Selline väide oleks liiga propagandistlik. Kuidas oleks võrdlusega Eestiga ? Eesti on selles mõttes palju delikaatsem. Kui kellelgi tekib soov ajakirjanikke "pigistada" - siis seda saab ju teha tsiviliseeritult.
..
Marko, miks te kirjutate alati Venemaa kohta ainult negatiivses võtmes ? Kui teie artiklitele lisada positiivi Venemaa kohta, siis ei näeks teie materjalid välja niivõrd ühekülgsed ja angazheeritud.
Anonüümne ütles …
positiivne sõnum mihkelsoni postitustesse tuleb siis kui kremlist lõpetatakse "lähivälismaa" konteptsiooni" rakendamine eesti suhtes. ehk siis kremlist lõpetatakse mõista andmine, et te olete "meie endine" ja vastavalt sellele ka kohtlemine. Võimalus selleks on väike, sest eriti "raskemates struktuurides" hoitakse deržaava mentaliteedist meeleheitlikult kinni.

see on mu isiklik arvamus, muidugi.

Salasilm
Anonüümne ütles …
Ja teie, Salasilm, arvate et VF ei ole Eesti jaoks (ja ka vastupidi) lähivälismaa ? География штука упорная, против не попрёшь
Anonüümne ütles …
küsimus pole mitte geograafias - kes poliitikat jälgivad, said pihta millest rääkisin.

Salasilm
Anonüümne ütles …
Kes siin pikalt arutleb, nimetu,

väga hea! Arutled kainelt ja leebemalt kui mina (seega Sulle Marko vastab) ja väga selgete põhjendustega: ainus mida Sa öelda tahad - ning mida minagi üritasin - on, et viimase kümne aasta Venemaal ei lähe kõik sugugi halvemuse poole. Jah, ma ütlen nii hoolimata, kas nüüd müristab või mitte. EI LÄHE K Õ I K SUGUGI HALVEMUSE POOLE. Muud ma ei väidagi, vähemalt praegu siin ja mind hakatakse seepärast kohe pilkama...

Andmed CIA faktiraamatust on väga ilmekad: minul neid polnud ja ma ei teinud Venemaa hetkearengu kohta ka nii julgeid järeldusi, kui neist lähtudes võiks - ma ainult kaitsesin.

Veelgi rohkem kõigest KAITSEB siin end venelaseks nimetav inimene (ma saan isegi aru, miks Sa oma nime siin avaldada ei taha).

Kui me selliste eestivenelastega ka ei ürita head ühendust saada - ja tema loob omal algatusel selleks kõik eeldused -, siis jääb vaid iseennast süüdistada, kui sealt suurelt maalt, nagu suurriikidega paraku on, tuleb tegemist teha mõne seadusi rikkuva jõhkardiga. Siis võib jälle kõiges oma käekäigus venelasi või sakslasi, rootslasi või juute needa.

"Venelase" arutlusest kumab läbi väga heatahtlik suhtumine meie kodumaasse, kuigi näiteks minu arvates on kohalik olukord ülijõhker ja läbi selle eitamise muudkui süveneb ehk h ä v i b. Eksin? Lisaks ei püütagi mõista inimesi, kelle rahvuskaaslastele on Jeltsini Chicago-poiste ajal näkku sülitatud ja kes k a s v õ i s e l l e p ä r a s t Putini-aegseid muutusi hindavad.
Tõnis

P.S. Karmo, ma ei tahtnud eriti videot avada. Tegelikult ei ole selleks filoloogi ega muud haridust vaja, et allikas üle vaadata, pealegi seal esitlusel vaevalt räägitakse tõlkeväljaannetest. Tüüriga seoses ei saa kordamata jätta, et kui tema juhendatav EESTLANE, minu vana sõber Villem L. ka nõnda argumenteeritult ja viisakalt, nagu ülalpool, suudaks arutleda ja viimase kursuse riigiteadlasena ei räägiks pikalt-laialt integratsioonist kui immigratsioonist ja alles peale vestluskaaslase täielikku hämmingut "apsu" parandades - siis meie Eesti RIIK ei peaks tegelema ühemõtteliselt kas needmise või pugemisega;

me saaks alustada hoopis a r v u s t a m i s e ja k o o s t ö ö g a.

Muidu jah, arvame, et Martin Luther oli see neeger, kes teesid uksele naelutas ja jätkame eneseimetlemist, arvates, et enda töökaks pidamiseks piisab teadmisest, et keegi tark vilosoof Saare-Tamm olevat öelnud, eestlane on erakordselt töökas...
Anonüümne ütles …
По поводу одного из вопросов: может ли русский быть русофобом?
Если этот вопрос касается Немцова, то следует сказать, что он отнюдь не русский, а еврей: родился в семье замначальника строительного главка Ефима Давыдовича Немцова (р. 1925) и педиатра, заслуженного врача России Дины Яковлевны Эйдман (р. 1928)
Anonüümne ütles …
Misasi on üldse vaba ajakirjandus? Ma ei ütleks, et Venemaal sõnavabadusega mega probleeme oleks, sest kuulates Ehho Moskvõ saateid ja lugedes laiemalt vene internetimeediat siis muud nagu ei näe/kuule kui pidevat sõimu ja kriitikat Kremli suunal. Novodvorskajad, Latõninad jne. Samas Eesti meedia avaldab Venemaast ainult negatiivseid uudiseid millest jääb mulje, et positiivsed uudised Venemaast on keelatud. Eesti meedia on kahjuks faktivaene, pealiskaudne ning suuremalt jaolt on seal rohkem juttu mittemillestki. Pigem liigitaksin mina Eesti meedia mitte vabaks vaid ajuvabaks. Mis puutub aga inimeste manipuleerimisse siis on tänapäeva inimesed rohkem oma probleemidega hõivatud ja neil ei jää aega seda virr-varri põhjalikult analüüsida, et selgitada välja kus on tõde ja kus vale. Eriti veel siis kui teatud poliitikutel ja muidu aktivistidel kes kritiseerides valitsust ei suuda eristuda massi seest kuna neil endil puuduvad mõtted ja saavutused mida eeskujuks tuua.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA