Putini toost ja Gruusia tulevik


Tänu Andrei Illarionovile sattus minu silme alla mõne päeva vanune värvikas kirjeldus Venemaa endise peaministri ja välisluure ülema Jevgeni Primakovi 80. sünnipäevalt. Gazeta.ru seltskonnaajakirjanik Božena Rõnska ei jätnud tähelepanuta ka peaminister Vladimir Putini toosti, mis teda tõsiselt vapustas.

Enne lahkumist andis Putin oma teises toostis sünnipäevalapse auks mõista - Venemaa on nii kõikvõimas, et võib Gruusia taasühendada kui seda soovib. Putin olla lisanud, et selle töö võikski Primakov (pildil koos Iraagi eksliidri Saddam Husseiniga) ette võtta.

Toost polnud juhuslik, sest saalis viibis mitmeid tuntud Moskvas elavaid grusiine. Pealegi on Primakovi enda seosed läbi endise naise otseselt seotud Gruusiaga. See oli sõnum avalikkusele, sest tegemist polnud kaugeltki salajase koosviibimisega.

Rõnska vahendusel tegid saalis viibinud skeptikud kõigest sellest päris tõsise järelduse: roolikeeraja ehk Putin asus täitma oma elu suurimat projekti - taasühendada uuel moel see jubedus, mida tunti Nõukogude Liidu nime all.

See viimane on mõistagi ajakirjaniku vahendatud spekulatsioon. Küll aga tekib tõsiselt küsimus: kas mitte ei taha Putin tõepoolest tagasi pöörata seda 20. sajandi suurimat geopoliitilist katastroofi (tema enda sõnad 2006. aastast), milleks oli Nõukogude Liidu lagunemine?

Kommentaarid

Mihkel L ütles …
Avaldaks oma tagasihoidlikud 2 märkust
1) saan aru, et tegu on keelelise hooletusega, kuid "Gruusia taasühendamist" võib tõlgendada kahtpidi (antud kontekstis ilmselt Venemaa külge taasühendamist)
2) võib-olla pole mitte nii oluline jälgida, mida piiri taga räägitakse, kuivõrd tehakse, kuna suuri sõnu on venelased alati armastanud

Ise mõtleks nii, et..sõjaliselt ei oleks loomulikult mingi küsimus Gruusia vallutamine, kuid iseasi, mida see Venemaale annab. Senikaua kui USA on veel piisavalt tugev jõud maailmas, kes toetab Gruusiat, näib selline samm hullumeelne. Euroopast Venemaale tõsiseltvõetavat vaenlast ei ole, aga samas majanduslikult on Venemaa jällegi väga sõltuv (vastastikune sõltuvus). Nii et pigem pakuks, et tegu on endiselt hammaste näitamisega, ei midagi enamat.
Anonüümne ütles …
Küll aga tekib tõsiselt küsimus: kas mitte ei taha Putin tõepoolest tagasi pöörata seda 20. sajandi suurimat geopoliitilist katastroofi (tema enda sõnad 2006. aastast), milleks oli Nõukogude Liidu lagunemine?


Jah, küllap tahab. Kas see siis üllatab? Ja mis siis sellest on, et tahab? Mida see meie jaoks muudab?
Mihkel L ütles …
Väga õige suhtumine anonüümselt! See on juba mitu tuhat aastat vana hiina sõjatarkus, et kõige esimene samm on vaenlase seas paanika külvamine. Kurikuulus Hannibal müüs ka Roomat piirates oksjonil foorumi (linna keskväljaku) maha, mis sest, et ta seda kunagi vallutada ei suutnud. Nagu ma juba ütlesin: tegudele tuleb rõhuda, mitte sõnadele. See, et Gruusia muutuks suurriikide vaheliseks peenrahaks, pole muidugi võimatu, kuid eeldab mingeid väga suuri jõupositsioonide muutusi maailmas (Venemaa kasuks).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?