Euroopa tegi ettevaatliku valiku


Nagu eeldada võiski, tegid Euroopa Liidu valitsusjuhid täna Brüsselis presidendi ja välisministri määramisel ettevaatliku valiku. Euroopa Ülemkogu esimeseks presidendiks saab Belgia peaminister Herman Van Rompuy ja välisministriks Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Catherine Ashton (fotol). Mõlemad on nii Euroopa tasandil kui kaugemal võrdlemisi vähetuntud poliitikud.

Rompuy kujunes favoriidiks juba kaks nädalat tagasi, millele viitasin ka siin ajaveebis. Kui Briti peaminister Gordon Brown loobus täna oma eelkäija Tony Blairi toetamisest presidendikohale, sai selgeks, et konsensus Rompuy ümber kasvab. Kuigi David Miliband jäi endale kindlaks, said britid siiski välisministri koha endale.

Tänase otsustamise kiirus on kindlasti hea märk sellest, et mõlemal persoonil on suhteliselt tugev mandaat. Samas on aga ilmne, et Euroopa liikmesmaade valitsusjuhid ja riigipead ei andnud jämedat otsa käest. Ei Van Rompuy ega Ashton ei suuda pakkuda erilist konkurentsi liikmesmaade värvikatele liidritele. See on veelkordseks kinnituseks, et Euroopa on föderaalsusest väga kaugel ning esmarolli mängivad ikkagi liikmesmaade (eriti suurte) huvid.

Küll aga peaks tänane päev jääma viimaseks, kus Euroopa "vanad" asja omavahel ära otsustavad. Kui mitte varem, siis viie aasta pärast peaks solidaarsust ja võrdsust rõhutav Euroopa tasakaalustama oma liiderpersoonid ka geograafiliselt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Minu arust on peamiseks kinnituseks, et Euroopa on föderaalsusest veel kaugel, see, et iga maa rahvas kisub oma matsi poole..

Peab tasakaalustama liiderpersoonid geograafiliselt? Tule taevas appi.. (Ka selleks, et õpetada Markole, mis võiks olla "liiderpersoon" eesti keeles..)
Anonüümne ütles …
Vabandan liigse sapisuse pärast..
Anonüümne ütles …
liiderpersoon-litsmees

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?