Kallasel ees suur väljakutse


Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso tegi täna Brüsselis teatavaks oma otsuse uute volinike vastutusalade osas. Pean ütlema, et suuri üllatusi siin polnud.

Nagu arvata võiski, jagasid "suured eurooplased" omavahel kõige olulisemad portfellid. Sellest kirjutas juba Reuters oma eilses uudises (vaata eelmist blogipostitust).

Tõsi, Olli Rehni nimetamine majandus- ja rahandusvolinikuks on meie põhjanaabritele tubliks tunnustuseks. Ehk ka vihjeks, et Euroopa tipp-positsioonid ei pea tingimata Beneluxi ümbrusesse jääma:)

Siim Kallasel tuleb oma portfelliga igati rahul olla. Eelmise komisjoni personaliülemana oli ta kindlasti Brüsselis tuntud tegelane, kuid transport annab talle nüüd võimaluse näidata ennast tõeliselt üleeuroopalise mõjutajana.

Lisaks asetas juba täna president Barroso Kallasele paraja väljakutse - tegutseda muuseas ka selle nimel, et Balti riigid ühenduksid erinevate transpodisüsteemide kaudu paremini nn Suure Euroopaga. Barroso avaldus on mõneti üllatavgi, sest volinikud ei peaks hoolima eeskätt enda riigi või piirkonna huvide eest.

Uues komisjonis on kokku 18 meest ja 9 naist, kellest 13 esindavad Euroopa Rahvaparteid (konservatiivid), 8 liberaale ning 6 sotsiaaldemokraate. Uusi volinikukandidaate on 13.

Kuid lõplikult pole veel miskit kindel. Euroopa Parlamendi komisjonid võtavad kõik volinikukandidaadid ette 11.-19. jaanuarini ning lõplik hääletamine komisjonile toimub esialgsetel andmetel 26. jaanuaril 2010. Veel enne seda loodab asepresidendist transpordivolinikuga kohtuda ka Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon.

Alles siis on selge, et kõik on selge.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?