Linnapea võiks välispoliitika rahule jätta


Riigikogu valimiskampaania on täies hoos. Vähemalt selline mulje jääb Keskerakonna esimehe aktiivsusest ning paremerakondade vastasest paljasõnalisest laimukampaaniast. Näib, et Tallinna linnapeale on Eesti rahvuslikud huvid teisejärgulised.

Paar päeva tagasi Postimehes avaldatud pikemas artiklis, mis nähtavasti täna kanti ette ka Keskerakonna volikogus, on mõneti üllatuslikult võetud rünnata Eesti pikaajalisi välispoliitilisi hoiakuid ning laiemalt meie rahvuslikke huvisid. Üllatuslikult seepärast, et Keskerakond on ise olnud osaline meie välispoliitika kujundamisel ja elluviimisel.

Oma konkurente labaselt Ühendriikide satraapideks nimetades unustab linnapea näiteks kasvõi sellise "pisiasja", et just Keskerakond oli see, kes 2003. aasta jaanuaris otsustas viia Eesti väed Iraaki. Keskerakond oli näiteks samuti toetavalt nende otsuste juures, kui Riigikogu kiitis heaks preambula lisamise Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimisseadusesse. Ja nii edasi. Näiteid võib tuua ridamisi.

Savisaar on mõistagi teadlikult provokatiivne. Meri näib ju põlvini olevat ja mis oleks parem, kui pidev meediaruumi täitmine. Ükskõik siis millega: no pasaranist ja mädanud kartulitest kuni Eesti rahvuslike huvide mahategemiseni.

Ometi on see tõsises vastuolus suuresõnaliselt väljakäidud "ajaloolise murranguga" Eesti sisepoliitikas. Et nüüd olla valged jõud purustatud ja vankumatu liit sotsidega paneb Eestis lõpuks ometi piimajõed voolama ja pudrumäed tõusma. Mupol juba ongi käed ja jalad tööd täis.

Ideede ja arvamuste konkurents on ühe demokraatliku ja avatud riigi tunnus. See kehtib kõigi poliitikavaldkondade kohta, ka välispoliitika osas. Samas on pehmelt öeldes ohtlik tõmmata väikeriigi pikaajalised välispoliitilised huvid (meie väärtustele ja identiteedile toetuv) valimisvõitluse keerisesse. Seda peaks ajaloolasest linnapea ikka teadma.

Ma olen kindel, et valijatele läheb kõige vähem korda Keskerakonna käivitatud mudamaadlus. IRL hoiab sellest kaklusest eemale, sest meile on tähtis Eesti tulevik, mitte aga soveetlik süüdlaste otsimine.

Täna on vaja töötada eeskätt selle nimel, et töökohtade vähenemist peatada ning majanduskasvu esimesi ilminguid julgemalt toetada. Seejuures on ka poliitilise konsensuse kaudu teostatav välispoliitika majanduskriisist väljumisel väga oluliseks hoovaks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mina arvan, et me kõik võiks linnapea rahule jätta.. Asi on selles, et Savisaar kirjeldab oma jutuga virtuaalreaalsust, mida "füüsiliselt" ei ole olemas. Ilmselt teeb ta seda teadlikult ja meelega, selleks et vett sogada. Hädad algavad siis, kui keegi võtab seda juttu tõsiselt ja hakkab diskuteerima, sest sellega võtab ta Savisaare argumentide väga vigased eeldused omaks ja hakkab neid tahtmatult põlistama.

Targem on lasta tal omaette sogada, ma arvan. Milleks anda lollustele oma energia?
Anonüümne ütles …
See soga on meie jaoks häbiplekk.
Mees on isegi oma vene sõprade jaoks naljanumber. Ometi on terve lasnamjae ja nn. teine jeesti tema valijaid täis. Kas tõesti sellise jama peale midagi teha ei ole. Tuleb lihtsalt Seevaldist arst kutsuda ja vanale õige diagnoos panna. Poliitikud ei saa ju midagi teha, iga liigutus on kallaletung demokraatiale, laim ja teab mis veel... Las tohter ütleb, mis toimub.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?