Lissaboni lepe on käeulatuses


Pärast Tšehhi konstitutsioonikohtu tänast otsust on Lissaboni leppe jõustumine lähemal kui kunagi varem. Enam kui kaheksa aastat kestnud reformileppe ettevalmistamine ja ratifitseerimine võib lõpule jõuda juba 1. detsembriks. Vähemalt selline on praegune lootus, kuna Tšehhi sai viimasel ülemkogul kinnituse oma opt-outi kohta põhiõiguste hartast.

Kui Tšehhi president Vaclav Klaus peab oma lubadust, siis võiks tema allkirja leppe ratifitseerimisdokumendil oodata juba lähematel päevadel. See aga omakorda loob võimaluse leppe jõustamiseks järgmise kuu esimesel kuupäeval.

Klausi allkiri on tähtis nii leppe lõplikuks jõustamiseks kui ka institutsionaalse segaduse lõpetamiseks Euroopa Liidus. See tähendab korraga nii Euroopa Komisjoni kui ka Euroopa Parlamendi uute koosseisude kohaldamist Lissaboni leppele ning teisalt avab tee Euroopa Nõukogu presidendi ja välispoliitika kõrge esindaja nimetamiseks.

Kõik see kokku peaks annab kindlasti parema aluse laienenud Euroopa Liidu toimevõimekuse kasvatamiseks, läbipaistvuse suurendamiseks ning samas ka kodanike õiguste kaitse ja vabaduste laiendamiseks. Just need on ka põhimõtted, miks Eesti on algusest peale reformileppe protsessi toetanud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Jah aga mis kuradi mõte sel kõigel, tuleb uusi ametikohti, ehitatakse uusi büroo hooneid, ostetakse uusu ameti lennukeid jne, absurdsuseni välja. Ei ole küll el vastane aga suht mõttetu tundub see olevat nord streami valguses.
Puudub ühine hääl ja joon sellest ühendusest välja jäävate maade ja nende kaubavahetuse osas. Näiteks sakslane ja venelane teevad seda mida ise tahavad,, neid näiteid on teisigi.
Ah üks jama on, kus teatud kontingent üritab ausalt teiste seljas sõita.
Anonüümne ütles …
Minu arvates pole üldse kuigi adekvaatselt selgitatud, miks seda värki vaja on. Loosungid muidugi lehvisid aga suurt muud polnud.
Suurem ühtsus? Miks? Nordstriimitamisest ei päästa see meid kuidagi.


Ilmselt ei tolkne väikesed liikmed enam suurtel jalus, seda küll. Iseasi, kas MEIL selle üle rõõmustamiseks palju põhjust on.

Tõnu

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?