Läti õnnestumisest sõltub ka Eesti käekäik

Viimasel ajal on taas tähelepanu võitmas olukord Läti majanduses ja poliitikas. Täna jõudis lõunanaabrite valitsus otsusele nõustuda IMFi väga karmi, kuid samas ka möödapääsmatu kärpenõudega. Homme on Riias Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Almunia, et ennast hetkeseisuga vahetult kurssi viia.

Ehk paremini on olukorda Lätis tunnetamas meie ettevõtjad, kellel on vahetu kokkupuude naabrite juures toimuvaga. Seejuures pole uudised kuigi lohutavad - märgid näitavad, et eelolevad kuud saavad olema väga keerulised. Eeskätt on kasvamas surve Läti finantsstabiilsusele. Tõsi, tänane sõnum valitsusest on veidi lohutav.

Kuni 2012. aastani kavandatud ränk kärpekava (iga aasta 500 miljoni lati ulatuses) ei anna palju hingamis- ega ka eksimisruumi. Samas on tuleval aastal Lätis toimumas parlamendivalimised, mis võivad olukorda pingestada ka poliitilise heitluse kontekstis. See on eriti tõsine, kuna Läti parteimaastik on tunduvalt hapram ehk heitlikum kui näiteks siin Eestis.

Eestis on teinekord kuulda üleolevat prõõkamist, et olukord Lätis meid ei mõjuta. Ka püütakse endale sisendada, et rahvusvahelisele avalikkusele on võimalik kuidagi Balti riikide erisusi lihtsalt ja mõistetavalt selgeks teha. Minu arvates on see lihtsalt silmapete.

Esiteks mõjutab Läti majanduses toimuv vahetult meid. Meie kaubandussuhted on tihedad ning ka ühist raharinget läbi Rootsi pankade ei saa eirata. Seepärast on igasugune jutt meie suurest erisusest pehmelt öeldes nonsenss.

Teiseks on äärmiselt oluline Läti sisepoliitiline õnnestumine selles keerukas olukorras. Mida hapram on majandus, seda kergem on ka ebakindlat poliitilist keskkonda mõjutada.

Igatahes on selge, et eelolevad kuus kuni kaksteist kuud saavad olema tähtsad mitte üksnes Läti, vaid kogu regiooni, sealhulgas ka Eesti tulevikule. Seepärast on äärmiselt oluline tihe infovahetus ning võimalusel ühine tegutsemine kõiki ähvardavate ohtude hajutamisel.

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
Öhtust!

Hea kommentaar, ja jaergmised 3-6 kuud saavad töesti tormised olema. Pildiga blogis vaata ette, see on Riia Dynamo kaitsja Rodrigo Lavinshi naine Jana Dulevska:)
Anonüümne ütles …
Kena tädi. Siin link tema kodulehele.
http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewAlbums&friendID=117522160

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?