Euroopa peab idas "südameid" võitma

Just nendel tundidel Prahas avalöögi saanud Euroopa Liidu idapartnerlusprogramm on vaatamata teatavale ühendusesisesele skepsisele tubli samm edasi oma naabruses edenevate demokraatlikke protsesside toetuseks.

Tõsi, tänane tulemus on ehteuroopalik -aeglane, ettevaatlik ning pika ja hajuva perspektiiviga. Tegelikult peaks Euroopa Liit senisest julgemalt ning aktiivsemalt pingutama Ukrainas, Moldovas, Valgevenes, Gruusias , Armeenias ja Aserbaidžaanis "südamete" võitmise nimel.

Nii on näiteks viimaste küsitluste põhjal 42 protsenti ukrainlastest meelsamini oma riiki sidumas Venemaaga ning 34 protsenti Euroopa Liiduga. Euroopale negatiivsem on see suhe Valgevenes ning viimased sündmused Moldovas peegeldasid sealgi valitsevat lõhet orientatsioonide vahel.

Loomulikult ei saa Euroopa Liit võita "südameid" tühjade lubadustega. Ometi võiks Brüssel rohkem pingutada ning sihikindlamalt, kannatlikumalt ning konkreetsetele tulemustele suunatuna oma olemasolu ja tähendust seletada. Üks kiirtee või kasvõi Ukraina gaasitroustiku kaasajastamine on rohkem väärt kui Euroopa Komisjoni sageli bürokraatlikule tarbijale mõeldud paberid.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ei ole mingi saladus, e nois riikides, kellele programm on suunatud - azherbaidzaan, armeenia, jne, on võimu ja muud suhted ainult korruptsioonil põhinevad - teisit ei osata asju ettegi kujutada.

Seega kuivõrd tõsiselt saab üldse neid "demoraatia õpetajate" vastavatesse riikidesse lubamist võtta?

Salasilm
Anonüümne ütles …
Eelkõige Ukraina on sõjatander kurjuse jõudude vastu. Kaotame Ukrainas, kaotame ka kodus.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?