Euroopa Liidu liider pole tõsiseltvõetav

Tšehhi president Vaclav Klaus on tuntud kui skandaalne poliitik, kes ei varja oma euroskepsist ning Venemaa-meelsust. Nüüd on ta aga Habarovskis juhtimas Euroopa Liidu tippkohtumist Venemaaga. Tulemustest kuuleme täpsemalt homme.

Veidi enne pikka lendu Kaug-Itta andis Klaus intervjuu ajalehele "Lidové noviny". Seal ütleb ta ekspeaminister Topolaneki valitsust kritiseerides, et ta "ei pea Venemaad ohuks, vaid suureks, tugevaks ja ambitsioonikaks riigiks, millele me peame pöörama rohkem tähelepanu kui Eesti- ja Leedu-sugustele riikidele".

Klausi lausungit ei maksa kindlasti üle tähtsustada. Mees lubab sageli endale mahlakaid võrdlusi. Ometi on ta pärast Mirek Topolaneki valitsuse erruminekut Euroopa Liidu eesistuja kõnelustel Hiina (eile Prahas), Venemaa ja Lõuna-Koreaga (laupäeval Soulis). See aga annab paraku põhjust arvamuseks, et Euroopa Liidu eesistujat ei saa päris tõsiselt võtta. Kahju.

Minu arvates võiks meie välisministeerium vestelda Tšehhi suursaadikuga ning järele pärida, mida Euroopa Liidu eesistujariigi presidendi selline lausung tegelikult tähendab. Igatahes võlgneb ametlik Praha väikese seletuse.

Kommentaarid

Rain ütles …
Järele pärimise peaks tegema kohe kindlasti, sellist käitumist liidu sees ei tohiks küll sallida.
Anonüümne ütles …
Pärima peaks ikka aga ülejäänu osas olen eri meelt. Mitmed märgid näitavad, et Klaus pole ainus liider, kes nii arvab, seega peab tema juttu tõsiselt võtma.
Siit jälle kiuslik küsimus, millele Sa pole tahtnud vastata: Mis paneb arvama, et EL-i ühtne välispoliitika arvestab piisavalt Eesti huvidega? Vaadates suurte riikide käitumist, ei saa öelda, et sellisel arvamusel palju alust oleks.

Tõnu
tambet ütles …
Eks see näitab ka EL-i valikute süsteemi nõrkust, kui sellisel klounil etteotsa võimalik on saada.
Kas oleks näiteks võimalik NATO juhiks tõusta kellelgi, kelle tõekspidamised on vastuolus ühenduse üldise suunaga? Usun, et ei. EL-is käib aga tsirkus.
Anonüümne ütles …
Kas väike eesti ja tema poliitikud said nüüd riivata selle avalduse tõttu?Klausi partei on samuti EPPs ja ajab sisuliselt sama poliitikat mis IRLgi.Nagu sa mainisid Marko, on ta ennegi viljakaid avaldusi teinud seega miks peaks sedagi väga tõsiselt võtma?Minu meelest peaks parteisisesed tühised võtlused miinimumis hoidma ja keskenduma ennem suurematele ühishuvidele nagu liberaalide alistamisele.Näiteks kombinatsioon liberaalid/sotsid + islamiäärmuslased on võimelised euroopale palju rohkem kahju tooma.
Samas venemaa vastu on kõik võimelised ksvi unepealt välja astuma, seega pole tal positsiooni midagi märkimisväärset teha.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?