Anatol Lieveni uskumatu asjatundmatus

Tänu Eesti Päevalehele sattusin lugema mullegi tuttava Anatol Lieveni värsket arvamuslugu Briti ajakirjast Prospect. Eestit piisavalt hästi tundev, kuid alati "distantsilt" meisse suhtunud Lieven ennustab ei rohkem ega vähem kui etnilise konflikti puhkemist Eestis ja Lätis. Põhjuseks olevat sügav majanduslangus.

Lieveni meelest peab Briti armee etnilise konflikti puhul sekkuma Eestis ja Lätis elavate venelaste kaitseks ning viimaseid soosiva Venemaa sissetungi ärahoidmiseks.

Pehmelt öeldes jätab Lieveni selline käsitlus küll asjatundmatu mulje. Esiteks on juba kogu loo ülesehitus pisut kummaline, kus tuliuute lennukikandjate väidetavast mõttetusest tõukudes räägib Lieven Briti relvajõudude tegelikest eesmärkidest Euroopas.

Seda tehes ununeb aga autoril üks "pisiasi". Nimelt ei kipu ta kordagi tõsisemalt meenutama, et Euroopa Liidu liikmesmaad on suuresti NATO liikmed ning selles kontekstis kehtib ju muutmatult ka ühiskaitse ehk 5. artikli printsiip.

Etnilise konflikti "võimalikkusest" Eestis ja Lätis on jutustatud sellest hetkest peale kui Nõukogude Liit lakkas olemast. Mida aga pole juhtunud, see on etniline konflikt. Ei Läti koolireform ega ka pronksiöö sündmused Tallinnas ei sütitanud mingit konflikti etnilisel pinnal. Olgugi, et seda keegi kusagil nii väga lootis.

Ka pole mingit alust arvata, et majanduskriis peaks rahvaid teineteise vastu ajama. Raske on kõigil ning siin pole minu arvates mingit ruumi Lieveni hüpoteesile. Selle asemel, et sarnast udujuttu levitada, võiks Lieven vaevuda veidi paremini tutvuma siinse olukorraga ning värskendama mälu Eesti ja Läti tegeliku tänapäeva suhtes.

Kommentaarid

Giustino ütles …
Mina ka ei tea mis tema vigu on. Millal oli viimane kord kui Lieven käis eestis?
Anonüümne ütles …
tere,
vene meedia on pikka aega vene natsionalismi õhutanud.
vene tavainimeste meelsus on märgatavalt muutunud natsionalistlikumaks.
teil on oma suhtlusringkond, paraku lihtsad vene inimesed räägivad suht radikaalset juttu.
tõsimeeli usutakse venemaa piiride laienemist. aravatakse, et see on aja küsimus jne.
TULEB LUUA TÄIEMAHULINE VENE TELEKANAL EESTIS! venelane ei pea lugu kohalikust eestlasest, sest ei tea elamantaarsetki eesti ajaloost. see on ka muidugi haridussüsteemi viga.
kohalikud valimised näitavad, mis toimub meie venelaste peades.
Marko Mihkelson ütles …
Giustino: mina kohtusin temaga Tallinnas viimati oma seitse aastat tagasi ehk...

Anonüümsele: infol on suur jõud. Seda eriti praegu, kui selle levik nii kiire ja haarav. Nõus, et tegemist on osaga julgeolekuküsimustest.
Anonüümne ütles …
marko,
kas eesti teabeteenistuse ülesannete hulka kuulub ka infooperatsioonide läbiviimine?
pean silmas teatud eesti riigi huvides oleva info levitamist või rõhutamist.
kas eestis on üleüldse mingit mõttekoda kes keskenduks integratsiioni küsimuste lahendamisele, rahvussuhetele, info levitamisele väljaspoole eestikeelset infovälja?
Anonüümne ütles …
tere,
Marko, ega asjata venemaa ei jahu põlvilt tõusmist, vene impeeriumi ideed.
Mis sa arvad mida venkud siin mõtlevad seda kuuldes?
meil on reaalsne oht probleemideks, kui me lihtsalt passime pealt mis toimub.
vene positimees üritab kajastada ainult olmeuudiseid. kirjutada miskit meie ajaloost on vist tabu.
teistest vene lehtedestpole miskit

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?