Euroopa Liit leppis kokku vähimas

Eilne Brüsseli tippkohtumine lõppes üllatusteta. Nagu arvata võiski, leppisid valitsusjuhid kokku Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise raamleppe kõneluste külmutamise ajani, mil Moskva on täielikult täitnud Medvedevi-Sarkozy rahuplaani.

See aga tähendab, et Moskva peaks suhete soojendamiseks Euroopa Liiduga taandama kõik oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele. Kuna aga Kreml on vahepeal tunnustanud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust ning et Lõuna-Osseetiaga sõlmitakse täna baasidelepe, siis on raske loota selle punkti peatset täitmist. Mis aga tähendab, et kõnelused lükkuvad teadmata kaugusesse.

Euroopa Liit näitas eile, et vaatamata erimeelsustele sedavõrd hellas teemas, nagu suhted Venemaaga, suudetakse ühist hoiakut kujundada. Olgu see siis nii madala ühisnimetajaga kui tahes. Erakorralise ülemkogu lõppjärelduste 11 punkti sisaldavad mõistagi palju retoorikat (kuigi kohati väga õiget, nagu Gruusia abistamist ja energiajulgeolekut puudutavad punktid) ja vähe konkreetseid lubadusi.

Kõige tähtsam on siiski see, et raamleppe kõneluste külmutamine on nüüdsest kogu Euroopa vastutus, mitte ühe või teise riigi mure. Suhete läbivaatamine Venemaaga, mis peaks päädima enne 14. novembrile kavandatud Nice'i tippkohtumist, annab kindlasti liikmesmaadele võimaluse täpsustada oma muresid ja hoiakuid. Juba mõne päeva pärast kogunevad aga Euroopa Liidu välisministrid. See on hea võimalus konkreetsemalt liikuda edasi eriti Gruusia abistamisega.

Kommentaarid

tambet ütles …
Selle EL minimaalsuse kommentaariks sobiks päris hästi üks Mart Helme artikkel - http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/article.php?id=19764153&l=fpOpinion

Põhijoontes jagan sama seisukohta.
Anonüümne ütles …
EL-i ühtsus. Olen küll üpriski veendunud, et kui nö. ametlikult ei õnnestu EL-il mingeid koostöölepinguid Venemaaga sõlmida, siis varem või hiljem hakatakse neid sõlmima üksikute riikide kaupa.

Loota, et Venemaa loobub juba oma tunnustuse andmisest... Siin jääb pigem just vaid EL-il kas leppida sellega, et Venemaa ei täida kõike täpselt nii nagu talle ettekirjutatakse, või loobuda oma "ühtsest välispoliitikast". Huvitav see, et mõlemad variandid sobivad Venemaale üllatavalt hästi. On see juhuslik?

Eriti kriitiliseks läheb kui ka USA suhtes leitakse Moskvast oma rohi. USA majandus väga suuri üllatusi kindlasti üle ei ela. Mida laiemalt USA aga maailmas toimetab, seda haavatavam ta ka on.

Mõni suurem looduskatastroof või "juhuslik" taevast kukkuv lennumasin, või siis hoopis mõni pulber, mis satub näiteks LA või NY joogivette...

Vägisi tõusetub küsimus - kauaks on veel rahu ja vabadust Eestimaal?
Anonüümne ütles …
EL on ikka nii uimane kui uimane,tegutsema peaks kiirelt ja kindlamalt mitte asju edasi lükkama ja Venemaale tuleb juba praegu käpp peale panna enne kui on päris hilja,lepitakse kokku minimaalsetes,see annab Venemaale sõnumi,et teda kardetakse.Helme juttu tasuks rääkida ka EL-is mitte ainult meile siin.Ja need igasugused Šrööderid ja Vandersellinderid tuleks oksa tõmmata või maha lasta.
Anonüümne ütles …
Kui Venemaa oleks väga tahtnud,ta oleks võinud "Pronksiöö" sündmuste ajal ka oma väed sisse tuua et oma kodanikke "kaitsta",kuid miks ta seda ei teinud?
Unknown ütles …
..lääs on nüüd venemaa mõistmisel sammukese tõele lähemal ja ei peida enam pead liiva alla-loodetavasti..see pehmus on asjade algus alles.
Anonüümne ütles …
" Kui Venemaa oleks väga tahtnud,ta oleks võinud "Pronksiöö" sündmuste ajal ka oma väed sisse tuua et oma kodanikke "kaitsta",kuid miks ta seda ei teinud? "

Tõenäoliselt sellepärast, et isegi Venemaal on olemas mingid punased jooned, millest üle ei astuta.
tambet ütles …
Ak -le : usun, et ka USA-l on olemas rohi, kui Vene sinu kirjeldatud meetodeid julgeks kasutada. Ega jänkid nii lambad ka ei ole nüüd.
Anonüümne ütles …
Kõva hääl ja ei midagi enamat.. Sõnademulin. Kremli tagatoad naeravad selle EL avalduse peale. Täiesti teovõimetu on see Euroopa. Kahju..
tambet ütles …
Siin on mõtlemisainet, et kuidas viia sõnum EL otsustajateni, et nende tegevusetus on vale.
Räägitud on palju venekeelse meedia tekitamisest aga ehk on veelgi olulisem ing.keeles laiemat kõlapinda saada?
Marko Mihkelson ütles …
Venelased tugevdavad kohalolekut Poti ümbruses: http://www.rferl.org/content/Blog/1195745.html.
tambet ütles …
See on ilmselt siis Putini lubatud "rahulik vastus" NATO laevade kohalviibimisele

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?