Putini Venemaal esimene tõsine väljakutse

Sellist majanduslikku tagasilööki, kui viimaste päevade börsikrahh, pole Putini Venemaa veel kogenud. Maailma finantsturgude turbulents mõjutas Venemaad ka juba 1997-98 kriisi ajal, kuid nüüd on lisandunud ka poliitilised riskid. Viimased tõusid esile koos Kremli otsusega rünnata Gruusiat.

Tegelikult on Putin koos Medvedeviga alles nüüd seatud esimese tõsise tugevusproovi ette. Siiani on Kreml nautinud ülimalt soodsat rahvusvahelist hinnakonjunktuuri eriti energia aga ka väärismettalide vallas. Samuti on ettevõtluse natsionaliseerimisele ja monopoliseerimisele suunatud sammud suutnud siiani varjata ebefektiivset juhtimist.

Lisaks majanduses valitsevale ebakindlusele pole sugugi kõik üksmeelselt nõus ka Venema ambitsioonika välispoliitikaga. Tänases "Nezavissimaja Gazetas" võtab majandusdoktor Vladislav Inozemtsev väga kainelt analüüsida Venemaa multipolaarse maailma ideed.

Tema järeldus on lihtne: Kreml loob illusiooni, kui loodab kujundada tänasest Venemaast vähegi arvestatava maailmajõu. Selleks puuduvat Inozemtsevi arvates igasugused eeldused. Ainus, millegi Venemaa täna hakkama saaks, on vähesel määral oma naabrite ärritamine.

Nii või teisiti on Venemaal saabunud teatud tõehetk. Suur unistus Gazpromi tegemisest maailma rikkamaks kompaniiks tuleb maha matta. Esimene ülesanne on päästa majandussüsteem tõsisemast pragunemisest.

Samas ei maksa unustada, et mitmelt poolt Venemaa regioonidest on hakanud saabuma uudiseid iseseisvuse nõudmisest. Üks viimaseid sellistest tuli Tatarstanist. Varem on analoogseid sõnumeid tulnud Põhja-Kaukaasiast ja Baškiiriast.

Ah jaa. Viimase avaliku arvamuse küsitluse kohaselt on Putin enam kui kaks korda populaarsem presidendikandidaat kui Medvedev.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA