Uus aasta, kuid vanad pähklid

Koos uue aasta algusega on Euroopa ühinemisloos keeratud jälle uus lehekülg. Juba viiendat päeva on Euroopa Liit Bulgaaria ja Rumeenia võrra rikkam. Samas on Helsingis jälle rahulikum, sest Euroopa poliitilise otsustusprotsessi kese on roteeruvalt nihkunud Berliini.

Saksamaa kauaoodatud eesistumist Euroopa Liidus on ootamas tõsised katsumused. Kui soomlaste eesistumine lõppes teatava tagasihoidlikkusega, et mitte öelda läbikukkumisega, siis sakslasi ei oota ees sugugi mitte kergem põli.

Kantsler Merkeli üheks eesmärgiks on olnud taaselustada põhiseadusliku lepingu ratifitseerimisprotsess. Hädavajalik töö, sest ilma Euroopa otsustusmehhanismide reformita pole ühenduse ambitsioonikaid plaane (kasvõi Lissaboni strateegia või ühine välis- ja julgeolekupoliitika) lihtsalt võimalik saavutada.

Samas on ilmne, et ilma naabermaa Prantsusmaa jah-sõnata ei liiga küsimus paigast. Paraku on Prantsusmaa sisepoliitiline kalender mängimas sakslastele vingerpussi, sest aprillist kuni juunini ei kuule sealt ilmselt muud kui - NON. Käib valimisvõitlus ning vaevalt tahaksid Royal, Sarkozy või veel keegi ennast siduda referendumil eituse saanud teemaga.

Küll on aga kindel, et vaatamata veealustele karidele püüab Saksamaa eesistumisega muuta oma välispoliitilisi positsioone tugevamaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA