Euroopa ei toeta Venemaad pronksmehe küsimuses

Täna hommikul siin Strasbourgis alanud Euroopa Nõukogu Parlamentaarselt Assambleelt võis karta Venemaa delegatsiooni lauprünnakut meie vastu. Veel eelmisel reedel liikusid kuluaarides jutud, et Vene delegatsioon teeb ettepaneku seoses "pronksmehe saagaga" peatada Eesti delegatsiooni hääleõigus.

Tehniliselt näinuks see ette, et istungjärgu alguses oleks kümme saadikut lihtsalt protestiks püsti tõusnud ning teema ülesse võtnud. Nähes, et taoline jõumäng võinuks anda valusa vastulöögi, jättis Venemaa delegatsioon kavandatud sammu tegemata.

Ka minu eilsel kohtumisel ENPA presidendi Rene van der Lindeniga sai selgeks, et assamblee juhtkond ei toeta Venemaa positsioone. Eesti seadusloome on meie suveräänne õigus, kinnitas van der Linden.

Samas pole välistatud, et veel sellel nädalal leiab aset van der Lindeni, Kossatshjovi (kui Vene delegatsiooni juht) ja minu (Eesti delegatsiooni juht) kohtumine. Täna avaldas Kossatshjov assamblee kuluaarides muuseas lootust, et ühtegi Eesti poliitikut 66st, kes hääletasid sõdurihaudade seaduse poolt, ei valita tagasi Riigikokku. Loota ju võib:)

Kommentaarid

Teisest küljest väljendas van der Linden ennast selgelt. Tal on "väga kahju" Eesti otsuse pärast. PACE on end välja vabandanud ettekäändega, et see küsimus tema kompetentsi ei kuulu. Miks pidi vanamees, kelle prantsuse keel ütles pressika käigus üles, seda isiklikku seisukohta koguaeg väljendama? Minu nägemuses see on sõnum, mida ta üritab saata igal võimalusel - poisid, te keerasite kokku jama, mida meil vaja ei ole. Meie ei liitu Venemaa rünnakutega teie vastu, aga te olete üksi.
muide, päris hea pressikas oli. ITAR-Tasslane peaaegu rappus vihast lõpus. Vist ei ole harjunud, et mingi pribalt ja mingi grusiin õpetavad matushka Venemaad.
See osa, kus ta puudutas EL (seoses WTO-ga liitumisega) nõudeid sisehindade ühtlustamise kohta, selle kohta oleks võinud siiski paremini seletada, sest tal oli küsimus selge konksuga
Anonüümne ütles …
Pronksmehe küsimus on jõudnud ka Hiina meediasse. Tänane 世界新闻报 kirjutab Venemaa ja Eesti tülist pronksmehe üle. Artiklis pole otseselt hinnangut antud kummagi poole kohta, vaid on toodud välja mõlema osapoole vaatepunktid.

Artikli algus on faktiline (hiljutine seadus, Venemaa reakstsioon, võimalikud majandussanktsioonid ning Punaarmee sissetung Tallinna fashistide hävitamiseks).

Keskosas kirjutatakse, et NL ajal tulid pronksmehe juurde abielupaarid, pandi lilli ja aeg-ajalt kogunesid sõjaveteranid. Tüli aga olevat alguse saanud sellest, et eesti radikaalid (nii Hiina leht kirjutab) ründasid pronksmeest ja pärast seda tekkis avalikkuses äge aurtelu pronksmehe tähenduse üle (ma ise ei tea millest asi alguse sai, sest polnud Eestis tükk aega). Leht kirjutab, et algne radikaalide suhtumine pronksmehesse kui okupanti võttis vähehaaval vastu kogu avalikkus.

Sellele järgneb Venemaa-poolne vaatepunkt, mis on sarnane Eesti meedias levinud seisukohtadega.

Lõpupoole on välja toodud, et Eesti pool ei saagi Venemaa vaatepunkti aktsepteerida, sest me oleme geograafilistel ja ajaloolistel põhjustel liialt palju Põhja-Euroopa mõju all olnud. NL okupatsiooni ei mainita.

Kõige lõpus öeldakse, et pole vahet, kas tegemist on NL sõjaväebaaside likvideerimise või pronksmehega, eestlaste seisukohalt on peamine kultuuriliselt ja ajalooliselt lahti saada NL jäänustest, mis oli pärast "ühtsest perest välja astumist" (Hiina leht kasutab jutumärke) esimene samm.
Anonüümne ütles …
Marko, kirjutasid? "Täna avaldas Kossatshjov assamblee kuluaarides muuseas lootust, et ühtegi Eesti poliitikut 66st, kes hääletasid sõdurihaudade seaduse poolt, ei valita tagasi Riigikokku"

Miks ta sellist lootust avaldas? (Ehk mis on tema motiiv)
Mida veel põnevat ta Sulle kuluaarides rääkis?
Marko Mihkelson ütles …
Varasematele: täna õhtul kell 19 peaks aset leidma minu kohtumine Kossatshjovi ja van der Lindeniga siin Strasbourgis. Eks siis kuuleb lähemalt, mis on Venemaal plaanis ja kuidas suhtub sellesse assamblee juhtkond. Igatahes andis ka peasekretär Davis täna päris hea vastuse, et Venemaa reaktsioonid on selgelt üle pingutatud.
Anonüümne ütles …
Tere Marko,

Tore, et hakkasid esitatud küsimustele vastama. Oleks tore, kui vastaksid ka Burkhardti skandaali puudutavatele küsimustele.

Lisaks soovin küsida:
Miks IRL-i fraktsiooni liikmed ei toetanud sõjahaudade eelnõud?

(vasta palun ausalt. Hämamist, et kogemata ei olnud 75% IRL-i saadikutest saalis ei soovi keegi lugeda. Kui ausalt vastata ei saa, siis ära parem ülse vasta!)
Anonüümne ütles …
/näpukas/
"ülse" asemel lugeda "üldse"
g_g ütles …
Te kirjutasite: täna õhtul kell 19 peaks aset leidma minu kohtumine Kossatshjovi ja van der Lindeniga siin Strasbourgis.
Loodan, et kirjutate sellest ka.
Anonüümne ütles …
Tere Marko,

Omal ajal tootasime koos Moskvas - teie Postimehe korrapondendina, mina - konsulaarosakonnas. Tahaksin kusida: miks SE1000 arutamisprotsess 1 lugemises oli peatunud? KERA initsieeris seda, aga IRL saadikud ei haaletanud ikka vastu uheskoos, ma vaatasin stenogrammi. Kui olen ma alati haaletanud parempoolsete erakonnade poolt, siis tahan teada mis selle seadusega toimub. Sojahaudade seaduse vastuvotmise ma tervitan vaga. Tanan!
Anonüümne ütles …
Vabandust, ma eksisin: mitte esimene aga teine lugemine oli katkestatud. Aga kusimus on sama - miks? Seisukoht on niisugune, et hauda voib umber panna, aga monument - mitte. Ja sumboolika seadusest voeti ara sumbolite nimekirja. Siis Pronkssodur jaab oma kohale? Aitah.
Marko Mihkelson ütles …
Tere Anton: rõõm kuulda Sinust. Hea näide, kuidas blogi võib aidata vanu tuttavaid kokku viia. Mis puudutab SE 1000, siis olen ise Eestist eemal ning seepärast viimaste detailidega pole kursis. Küll aga usun, et see küsimus tuleb uuesti päevakorda, kui riigikogu 5. veebruaril oma istungeid jätkab. Peaasi, et kõige selle juures jätkuks kindlat ning emotsioonivaba meelt.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?