Venemaa ei näe palki oma silmas

Venemaa poliitikute reaktsioonid Riigikogus läinud kolmapäeval vastuvõetud sõjahaudade seadusele peegeldavad ilmekalt probleemi, millest kirjutasin eelmisel nädalal Postimehe arvamusloos.

Identiteediga hädas postimperiaalne Moskva ei suuda kuidagi selleta, et näha oma naabrites pigem ohustajat-ärritajat, kui võimalikku partnerit. Selline hoiak sunnib irratsionaalsusele, mis jätab kas tahtlikult või tahtmata kõrvale Venemaal endal valitsevad probleemid.

Süüdistades Eestit katsetes ajalugu ümber kirjutada ning viidates justkui neofashistlike meeleolude valitsemisele meie poliitilises käitumises ei suuda või ei taha Moskva sugugi ohjeldada üliohtliku ulatuse võtnud avalikult fashistlike ja rassistlike organisatsioonide tegevust Venemaal.

Alles eile saabus järjekordne uudis selle kohta, kuidas Peterburis peksti vaeseomaks antifashistlikult demonstratsioonilt naasnud noormees. Kes tahab pikemalt tutvuda fashistlike meeleolude ning võõraviha kasvuga Venemaal, lugege Vladimir Jushkini selleteemalist artiklit Eesti Päevalehes.

Veel üks tähelepanek. Riigiduuma väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatshjov jõudis teatada, et Moskva teeb nüüdsest koostööd üksnes nende jõududega Eesti poliitikas, kes hääletasid seaduseelnõu vastu. Täpsustan, et sõjahaudade seaduseelnõu sai toetuse kõigilt Riigikogus esindatud erakondadelt. Olgugi, et 6 keskerakondlast moe pärast vastu olid (8 olid jälle poolt).

Kui hääletamise tulemusi uurida lubanud Kossatshjov ei taha oma sõnu süüa, siis peaks Ühtne Venemaa ise võtma allkirja tagasi koostööleppelt Keskerakonnaga! Tuletan seda talle meelde eeloleval nädalal Strasbourgis, kus koguneb Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee. Muide, Vene delegatsioon on lubanud teema seal ülesse võtta.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Praegu oleks õige aeg võtta üles need juhtumid, kus VF saatkond on keeldunud tegelemast Eestis leitud ja korralikult kokku kogutud Punaarmee sõdurite säilmetega (osal olid dokumendid kaasas). Oli selline juhtum Virumaal Vaivaras. Säilmed ootasid pikka aega konteineris Vene saatkonna reageeringut. Vened nõudsid vaid, et Eesti pool teeks oma rahaga säilmetele ekspertiisi. Sellised juhtumid näitaks selgelt Tõnismäe juhtumi tegelikku olemust.
Anonüümne ütles …
Eile oli RIA Novostis uudis Chita linnas juhtunud intsidendist, milles rünnati kahte hiinlast ning üks neist suri. Eilses Hiina 环球时报 lehes oli pikem artikkel sellest rünnakust.

Lisaks tollele juhtumile toob Hiina leht näiteid veel teistestki Venemaal ida-aasialaste vastu toime pandud juhtumistest viimasel ajal. Nimelt eelmisel aastal tapeti Moskvas üks hiinlane. See sundis Hiina valitsust Venemaa suunal saatma karme noote; 2004.aasta oktoobris tapeti noahoopidega üks hiinlane kahe Venemaa noore poolt, kes uurimise käigus osutusid fashistliku partei liikmeiks; lisaks hiljuti tapeti Vladivostokis kaks põhja-korealast.

Hiina leht kirjutab:" Chita ja teised Kaug-ida linnad on kõik ühesugused, seal leidub ekstremiste, kel on sügavad antiimmigrantide vaated, tekitades pahandusi ja ekstremistlikke intsidente."

Käesolevas artiklis ütleb Chita oblasti kuberner, et Hiinast tulevaid immigrante ei tasu karta, sest tegemist pole mitte Hiina laienemisega Venemaale, vaid kahe riigi efektiivse koostööga ning antud intsident on üksik haruldane juhtum.

Huvitav, et Chita oblasti kuberner on otsustanud tõrjuma hakata Hiina laienemist Venemaale. Ju siis on sellealased hirmud Venemaa Kaug-Idas igati päevakorras.
Marko Mihkelson ütles …
Rudolfile ja Reinule: kaks head teemat. Esiteks tõesti peaks Eesti võimud olema aktiivsemad taolise info kasutamisel vähemalt diplomaatilistes kanalites, millele viitab Rudolf. Saan ise seda kasutada tuleval nädalal Strasbourgis, kus venelased tõenäoliselt tulevad pronksmehe teemaga välja. Teisalt on Reinu mainitud Hiina-küsimus tegelikult Venemaa suurimaks julgeolekupoliitiliseks probleemiks. Tean üht endist Venemaa kindralstaabi ohvitseri, kes juba aastaid räägib Hiinast kui Venemaa suurimast ohust. Ühe valikstsenaariumi järgi toimub järgmine suurem Venemaa sõjaline kokkupõrge just Hiinaga. Et päästa Siber ja sealsed maavarad.
don Digimon ütles …
Jõudu plogipidajale. Teemad on üldiselt huvitavad ning mitmekülgsed, lahatud sisuliselt ja suhteliselt asjatundlikult. Mõistetavad ka apoliitilisele inimesele. Tänus selle eest ka.

Mul oleks aga tehnilise külje pealt ettepanek või pigem soovitus: lisada kommentaari jätmise ajatemplile lisaks kindlasti ka kuupäev ja aasta. Sest olen veendunud, et mõne teema kohta tekkiv diskussioon kommentaarides võib väldata rohkem kui ööpäeva või nädala. Siis oleks ka ajalises diapasoonis vaadeldav, mis hetkel mingeid kommentaare jäeti.

Lihtsalt ettepanek. Seda peaks olema seadetest lihtne muuta. Loodan, et leiab heakskiidu. Jõudu ja edu veelkord!
Marko Mihkelson ütles …
don Digimonile: Tänud hinnangu ja hea ettepaneku eest!
Anonüümne ütles …
Seoses pronkssõduriga. Võtsime vastu seaduse, Venemaa reageeris, kõik on süte peal aga kas seal üldse mingeid säilmeid on? Kui pole säilmeid, siis pole ka Genfi konventsiooni 5 aasta sätet, pole probleemi.
Anonüümne ütles …
Võiks ju ka meenutada Venemaa poliitikutele, mis sai Eestis Vabadussõja ausammastest, kui koos Ždanovi tankidega saabus see palavalt armastatud nõukogude kord.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA