"Balti riigid on provokaatorid"

Nii arvab Ühtse Venemaa üks poliitikuid, Kemerovo oblasti kuberner Aman Tulejev oma tänases arvamusloos ajalehes Nezavissimaja Gazeta. Soovitan seda lugeda, kel huvi aru saada, milline ohtlik mõttesegadus valitseb naaberriigi otsustajate peades.

Nagu öeldud, pole Tulejev ei Žirinovski tüüpi laamendaja ega Alksnise taoline äärmushull, vaid Kremli võimupartei Ühtne Venemaa ustav liige. Seepärast on palju tähenduslikum ka see hoiak, mida ta selles artiklis esindab. Tõesti Venemaad ümbritsevast vandenõust on Moskvas kogu aeg räägitud, kuid viimastel kuudel on üha enam muutumas see ametliku poliitika selgrooks.

Paar magusamat tsitaati Tulejevilt:

"Nõukogude-vastane hüsteeria, mis juba mitmendat aastat järjest raputab Balti riike, on saavutanud oma tipu."

"Mul ei ole kahtlust, et kõik need mittesõbralikud žestid on osa lauprünnakust Venemaa huvide vastu, need on sõja lasud, mida tulistatakse meie pihta venevastase internatsionaali poolt, mille esimeses reas provokaatoritena käituvad Balti riigid. Nende nukujuhid istuvad aga hoopis teises kohas."

Kellel aga tahtmist lähemalt tutvuda sellega, kuidas Venemaal valmib uus sõjaline doktriin ning millised "vapustavad" ideed on sellega seoses välja toodud, soovitan lugeda armeelehes Krasnaja Zvezda avaldatud artiklit Venemaa sõjaväeakadeemia presidendilt Mahmut Garejevilt.

Midagi pole teha, aga viimastel päevadel on tõesti tulnud palju tähelepanu pöörata Venemaal sündivale. Kahjuks on selleks piisavalt põhjust, sest ka need eespool toodud viited on vaid üks killuke suuremast massist.

Venemaa tänane eesmärk näib olevat kõigiti kõigutada meie (nii Eesti, Balti riikide kui Euroopa) sisemist ühtsust ning luua võimalikult palju probleeme. Eestis on see otsati õnnestumaski, kuna valitsus on nii sise- kui välispoliitiliselt lõhki ega suuda selge järjekindlusega kaitsta Eesti huve ega mainet. Iga kaotatud päev töötab meie kahjuks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
pakun siiski, et enamik sellest tegevusest on suunatud sisetarbimiseks - enda tõ(e)stamiseks üldise meelsuse foonil. see, kui kogu taolisel tegevusel on ka mõju B3 riikidele ... siis see on ehk pigem selline meeldiv kaas-tulemus:)

KT
Marko Mihkelson ütles …
KT: loomulikult on palju sisetarbimiseks. Ka sealgi ju valimised tulekul. Samas on ilmne, et üldine ootus altpoolt ongi taolise retoorika järele. Ja kohati rakendatakse ka retoorika tegevusse. Nagu näiteks Gruusia suunal, või osati ka Valgevene suunal. Eesti suunal kasutatakse teisi vahendeid.
Anonüümne ütles …
Millest see tuleneb, et siis Eesti puhul teisiti käitutakse?
Anonüümne ütles …
Ma ei tähtsustaks sõjalist doktriini üle. See on lihtsalt üks paber. Erinevalt NSVL ajast, ei oma VF doktriinid ja kontseptsioonid erilist kaalu. Mis johtub sellest, milline on VF praegu kehtiv sõjaline doktriin? Mitte midagi. Oluline on see, millised ressursid on sinu käsutuses. Paberile võid kirjutada selle, millisena soovid näha ennats kja maailma. Loeb see, mida tehakse õppustel, kuidas edeneb armee moderniseerimine, ümberrelvastamine ja komplekteerimine lepingulistega. Kui seal edu pole, võid kirjutada, millise doktriini tahad. Mu melst on oluline see, et dokument valmis mitte seal, kus nad tavaliselt valmivad (Kaitseministeerium/kindralstaap) vaid JN-s. See räägib ise enda eest. Kaitseminister Ivanov, kes tunneb, et rivaalid õõnestavad tema jalgealust läbi JN, on varem eitanud, et kusagil mingit doktriini välja töötatakse.
Tulejevile poleks vaja üldse tähelepanu pöörata.
Marko Mihkelson ütles …
Markole ja Rudolfile: Eesti puhul näib, et siin üritatakse eeskätt korrumpeerida poliitilist eliiti. Raudtee juhtum on minu arvates üks "hea" näide. Samuti mängitakse meie ajalool selliselt, et sisemiselt meil asi keeks. Pronksipuuslik siingi näiteks. Eelmise aasta 9.mai oli puhas provokatsioon. Kahju, et peaminister õnge läks.

Mis puutub doktriinidesse, siis olen Rudolfiga nõus. Muidugi ei tohiks neid võtta sõna sõnalt. Küll aga on oluline tajuda, kuidas nende mõte liigub. Eks selle järgi seata ka tegusid. Tulejev ei ole muidugi esimese kaliibri vend, kuid taaskord tähtis näha, kuidas ja millistes´kategooriates mõeldakse.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?