Venemaa suursaadiku jutule mõeldes


Venemaa suursaadik Eestis Nikolai Uspenski on oma viimases intervjuus agentuurile Interfax vihjanud, et Eesti-Vene suhetes pole viimasel aastal miskit hullemaks läinud ja tõsisemat suhete normaliseerimist takistavat piirilepingu puudumine ning probleemid teatud tipp-poliitikute mõtlemises.

Iseensest on Uspenski aastalõpu intervjuu välja peetud diplomaadile omases mitte-midagi-ütlevas toonis. Kuigi ajakirjanik Prisjažnõi püüdis küll suursaadikut oma suunatud küsimustega provotseerida, jäid vastused tasakaalukuse piiridesse. Seda eriti arvestades viimastel aastatel esil olnud emotsionaalset retoorikat.

Uspenskiga võib nõustuda, et viimane aasta on olnud kahepoolsetes suhetes pigem väikeseks edasiminekuks. Seda eriti kultuuri- ja majandussuhetes. Kasvõi viimaste päevade Vene turistide hulk Tallinnas on sellele kenaks kinnituseks.

Kuid probleemsete teemade suhtes pole ma suursaadikuga nõus. Piirilepingu jätkuv puudumine on küll selgelt ebanormaalne olukord kahe naaberriigi suhetes, kuid sellel on kaugelt tõsisemad põhjused kui intervjuus välja öeldud.

Uspenski teab ju väga hästi, et ühes demokraatlikus riigis on parlamendil suveräänne õigus ratifitseerimisseadustes teha oma täiendused. Mõistagi siis, kui selleks on olemas piisav poliitiline toetus. 2005. aastal toetasid nii piirilepet kui selle ratifitseerimiseks sõnastatud ratifitseerimisseadust kõigi fraktsioonide esindajad.

Küll aga juhtus Moskvas midagi sellist, mis demokraatlikus ühiskonnas pole eriti mõeldav. Keegi otsustas presidendile luua väära ettekujutuse, et selle käiguga püüdvat Eesti jätta võimaluse tulevikus esitada Venemaale territoriaalseid nõudmisi. Ja president otsustas välisministri allkirja lepetelt kustutada. Üsna pretsedenditu samm. Eriti ajal, mil Hiinale otsustati anda terved ruutkilomeetrid vaidlusalast territooriumi.

Ma olen veendunud, et hea diplomaatilise koostöö ning reaalselt suhteid normaliseerida püüdva tahte kaudu on võimalik ka sellest seisust välja tulla. Paraku ei näe ma siiani erilist soovi Venemaa kolleegide poolelt poliitilisi suhteid elavdada. Mingid vihjed Keskerakonna Vene-meelsusele ei saa olla kuigi kaugelenägelikud ja meenutavad seepärast pigem 20. sajandi Kominterni mõtlemist.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA