Rootsi eesistumine oli kordaminek


Tänasest on Euroopa Liidu eesistujaks Hispaania. See saab olema väga oluline poolaasta ka Eesti jaoks, sest just hispaanlaste juhtimise ajal saab selgeks, kas Eesti pääseb eurotsooni (poliitilise otsuse tegemine juunis) ning kas meie soov saada IT-agentuuri asukohamaaks ka täitub.

Viimased kuus kuud, mil Euroopa Liidu eesotsas oli Rootsi, oli kahtlemata kordaminek. Rootslased suutsid vaatamata raskustele viia Lissaboni leppe lõpliku jõustumiseni. See aga omakorda andis Euroopa Liidule võimaluse vähemalt eelolevaks kümneks aastaks pääseda sisereformide kokkuleppimise nõiaringist ning keskenduda sisulisematele küsimustele.

Loodetavasti möödub Lissaboni leppe tegelik jõustamine vähem valutult kui selle ratifitseerimine. Liidu presidendi ja välisministri määramisega on vähemalt algus lahti tehtud. Ja seda taas tänu rootslaste asjalikule töö korraldamisele.

Eesti jaoks oli kahtlemata oluline, et Rootsi eesistumise ajal jõuti Läänemere strateegia heakskiitmiseni. Nüüd sõltub ka meie edasisest tegevusest, et see ei jääks vaid paberstrateegiaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA