Poliitiliselt provokatiivsed reklaamid


Venemaa propagandakanal Russia Today on taas endast märku andnud. Seekord provokatiivsete reklaamidega, mida püüti üles riputada lisaks Suurbritanniale ka USA lennujaamades. Viimased loobusid, nähes nendes ilmselt poliitilist provokatsiooni.

On päris ilmne, et sedavõrd selged läänevastased reklaamid ei sündinud Russia Today turundusosakonnas lihtsalt vahva mõttena. Riigi raha eest Venemaa juhtkonna arusaamasid maailmast inglise, araabia ja varsti ka hispaania keeles propageeriv kanal ei tee selliseid samme kindlasti juhuslikult. Eriti veel ajal, kui USA ja Venemaa suhetes on justkui käimas "restartimine".

Reklaaminduse kuldreegel on mõistagi sisu kerge provokatiivsus või erakordsus. Kuidas siis muidu tähelepanu võita. Teataval määral on RT sellega nüüd ka hakkama saanud. Kuid kas see on imago, mida kanal vabas maailmas tõesti müüa tahab? Usaldusväärsust ei tekita see isegi mitte kopika eest.

Ei maksa unustada, et üksnes alanud aastal kavatseb Kreml kulutada erinevatele propagandakampaaniatele 1,4 miljardit dollarit. Seda on rohkem, kui kulutatakse näiteks kodus tööpuuduse leevendamiseks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Huvitav, kas mingi seadusega oleks võimalik keelustada Russia Today sarnaste organisatsioonide tegevus Eestimaa pinnal?
Marko Mihkelson ütles …
Keelud pole ilmselt alati kõige veenvam viis propaganda vastu võitlemisel. Keelatud viljad on siis ju magusamadki, kui muidu. Aga eks siin ole viide taaskord meie enda meedia seisule ning võimekusele. Ja mitte ainult.
Martin ütles …
Täiesti arusaamatu mida sellega oleks loodetud saavutada. Võiks lausa öelda,et RTs on rumalad inimesed.

Sama hästi võiksid nad riputada mõne meie natsivormi riietatud riigijuhi plakati Tartu lennujaama ja loota, et võidetakse eestlaste seas poolehoidu...

Võiks mõelda, et äkki on mingi teine eesmärk selle taga, sest üldine toon RTs on mõnevõrra rohkem lääne inimesele kohandatud.
Anonüümne ütles …
Aga milline peaks olema teie arvates reklaam ? Kas näiteks selline: "From Moscow with love" ? Sellepeale ei pööra lugeja vähimatki tähelepanu.
Minu arust, ei ole asi provokatsioonilisuses, ja ei ole asi rumaluses. Asi on selles, et see pole väide, vaid see on küsimus: "Who poses ... ?". Läänepoolsele lugejale pakutakse iseseisvalt vastata küsimusele Kes ? . Ilmselt , teid ärritab, et selle küsimisega seatakse kahtluse alla läänepoolsele lugejale omane automaatne soov vastata, et mis te nüüd, ohtlikum on ikka Iraan ! Ja tuleb välja, et see reklaam tuletab oma retoorilise küsimusega läänepoolsele lugejale meelde, et on olemas ka teistsugune vaade asjadele.
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele anonüümile: minu arvates on tegemist ilmse poliitilise, mitte aga telekanali objektiivsust väljendava reklaamiga. Eriti see USA ja Iraani presidentide võrdlus, kus vähegi vaba maailma kontekstis mõtlevale inimesele on taust ju mõistetav. Eriti ajal, kui USA administratsioon püüdleb diplomaatiliste lahenduste suunas.

Kuid kui vaadata autoritaarse ühiskonna ja selle mutrikese seisukohalt, siis muidugi võib Teil ka õigus olla.
Anonüümne ütles …
Kuid kui vaadata autoritaarse ühiskonna ja selle mutrikese seisukohalt, siis muidugi võib Teil ka õigus olla.
.....
Astumata vaidlustesse autoritaarsuse ja selle mutrikese asjus, pakun vaadata tavainimese seisukohalt, olgu see näiteks inimene Afganistaanist. Kui küsida tema käest: "Kelle käe läbi hetkel kannatad..", ning kujutada ette, et ka läänepoolne inimene võib proovida hetkeks ennast tunda tema nahas
Marko Mihkelson ütles …
Nojah, kohe jälle teise teema juurde. Huvitav, kas tavalistel afgaanidel oli taliibide võimu ajal magus elu? Ja, kui Venemaa on antud juhul RT kaudu kontekst - siis kas varem Afganistanis ja hiljem Tšetšeenias on (N)Vene käitumine olnud kohalikele "õnnetoov". Eestlased ja paljud teised Euroopas on kõiksugu autoritaarse või totalitaarse poliitika vilju tunnetanud küll ja veel.
Anonüümne ütles …
Ma arvan et hr Mihkelson ei peaks siin anonüümsete süüdistajatega vaidlema. Anonüümsus võimaldab välja tulla igasugu väidetega, samas hrMihkelsonil anonüümsuse kaitset pole.

Kui lugeda kommentaare Russia todayst siis on too kant täis igasugu utopiste-leniniste, kibestunud serblasi/venelasi, lihtsalt ameerikavastaseid, antikapitaliste, jne. Saate pildi küll.
Anonüümne ütles …
Kustkohast see propagandakulu- 1,4 miljardit võetud on ja mida see konkreetsemalt sisaldab? Ei usu et RussiaToday suudaks niipalju kulutada:)


Salasilm.
Marko Mihkelson ütles …
Salasilm, vaata linki Guardianist, mis on tekstis Suurbritannia kohal. See summa on kogu riigi, mitte RT osa.
Anonüümne ütles …
Ma olen Russia Todayd lugend/vaadand just selle mõttega, et kui tugev on selle auditoorium: kui selle kommetaarides 100% domineerivad kõiksugu paranoikud-antiglobalistid ja muidu"teismelise eas mässumeelsed", siis ei saa projekti just õnnestunuks lugeda.


Salasilm.
Anonüümne ütles …
Huvitav, kas tavalistel afgaanidel oli taliibide võimu ajal magus elu?
..
aga kas te arvate, et see, mida toob neile Lääs, on afgaanidele meelepärasem ? Siis ei ole selge, miks nemad selle vastu võitlevad.
ALGER TAMMISTE ütles …
Meie kipumegi uskuma, et kõik mis on meie meelest õige ja hea, on õige ja hea ka teiste meelest. Et aru saada teiste rahvaste soovidest ja vajadustest, tuleb kõigepealt endale selgeks teha nende kultuuriline ja ajalooline eripära. Ei kujuta hästi ette, et Afganistanis, Iraagis, Iraanis või isegi Venemaal hakaks läänelik demokraatia kunagi korralikult toimima.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?