Golf on parem kui McDonalds


The New York Timesi kolumnist Thomas Friedman on ühes oma raamatus (Lexus ja oliivipuu) kirjutanud, et riigid, kus töötab McDonaldsi burgerikett, omavahel ei sõdi. Ta nimetas seda konfliktide ennetuse Kuldsete Kaarte teooriaks.

1999. aastast pärit Friedmani mõtte sisuks oli see, et piisavalt tugeva keskklassi olemasolul on riigil tunduvalt keerulisem õigustada sõda teise samasuguse riigi vastu. Kena, kuid see on siiski kahjuks ajastust kantud utoopiline mõte.

Pealegi pole ju McDonalds tingimata keskklassi tunnus, vaid lihtsalt üks hea globaalne äriidee. McDonaldsi olemasolu pole takistanud riikidel relvi haarama iseenda kaitseks või naabrite ründamiseks.

Tänaseks on Friedman pakkunud välja juba "Delli teooria", mis on oma loomult sama sisuga. Ehk siis ühes ja samas tarneahelas osalevad riigid on teineteise suhtes leplikumad. Ka see näib vaid friedmanliku leiutisena, sest raamatud vajavad ju müümist.

Kuid kui siia lisada analoogiat, siis minu arvates on hoopis põnevam teooria seotud golfiga. Sellest on päris hästi kirjutanud USA Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu direktor Richard N. Haass. Ta nimetab seda "Golfiradade teooriaks".

Erinevalt McDonaldsist või Dellist (loobusin äsja viimasest MacBooki kasuks:)) on golf tõepoolest ja ka sisuliselt keskklassi olemasolu tunnuseks. Mida rohkem on selle spordiala harrastajaid, seda paremad on ka selle riigi suhted USAga, kirjutab Haass.

Kui see USA jutt kõrvale jätta, siis on golf tõepoolest eriti viimasel kümnendil maailma meeli vallutanud. See puudutab eriti Aasiat, kuid miks ka mitte Eestit. Veel kümme aastat tagasi oli meil sisuliselt vaid üks golfirada Niitväljal, kuid täna võib mängu nautida juba seitsmel-kaheksal rajal üle Eesti.

Eestis on golfi harrastajaid paari tuhande ringis. Kui silmas pidada, et Soomes harrastab golfi 100 000 ja Rootsis 600 000 inimest, siis on meil ka suhtarvuna elanikkonda veel kõvasti kasvuruumi.

Seega võib golfil olla mitte üksnes "geopoliitiline" tähendus, vaid see on kindlasti ka riigi heaolu ja edukuse tunnusmärgiks. Seejuures ei nõua see harrastus täna enam sugugi meeletuid kulutusi. Eesti on minu arvates siin päris hästi hakkama saanud ning alanud aasta toob kindlasti juurde uusi golfisõpru.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA