Hiina kasvatas hüppeliselt mõju Kesk-Aasias


Turkmenistanist lähtuva gaasijuhtme piduliku avamisega läinud nädalavahetusel kasvatas Hiina kogu regioonis hüppeliselt oma mõjujõudu. Enam kui 1800 kilomeetri pikkune torujuhe avab samas Kesk-Aasia ressursirikastele riikidele alternatiivse müügikanali.

Hiina energiakompanii CNPC investeering lubab neil 2013. aastaks saavutatava maksimaalvõimsusena Turkmenistanilt osta kuni 40 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Võrdluseks näiteks Nord Streami maksimaalne läbilaskevõime on 55 ja Nabuccol 30 miljardit kuupmeetrit aastas.

Turkmenistani aastane gaasitoodang on täna 70 miljardit kuupmeetrit. Lisaks Hiina suunale on Turkmenistanil valmimas gaasijuhe Iraani ning Ashabad on väljendanud huvi Nabucco torujuhtme varustamise kohta.

Ashabadi otsused alternatiivteede julgemaks elluviimiseks said tõuke aprillis, mil plahvatuse tõttu torujuhtmel katkesid gaasitarned Venemaale. Selle tõttu on Turkmenistan iga kuu kaotanud umbes üks miljard dollarit.

Hiina mõju kasv pole mõõdetav vaid konkreetsete energiaprojektidega, vaid näiteks sellel aastal Kasahstanile antud 10 miljardi dollari suuruse laenuga. Ka Turkmenistan sai Hiinalt krediiti 4 miljardi dollari ulatuses.

Kõik eelnev vaid kinnitab Kesk-Aasia enda mõjukuse kasvu rahvusvahelise energiakeskusena, kus on ristumas mitmete globaalsete jõudude huvid. Hiina sisenemine (ärgem unustagem ka Shanghai Koostööorganisatsiooni) on kõige nähtavam, kuid oma huvisid on väljendanud arusaadavalt Venemaa, Ameerika Ühendriigid, Iraan ja Euroopa Liit.

Meie seisukohalt on oluline Kesk-Aasia suuna tähtsustamine Euroopa Liidus, sest tegemist on ühenduse energiajulgeolekuseisukohalt väga olulise tulevikuallikaga. Eriti maagaasi tarneid silmas pidades.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
mida ma otsin, aitah
Anonüümne ütles …
Loe kogu blogi, paris hea

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?