Venemaa haaras kontrolli gaasikartellis


Qatari pealinnas Dohas asuv maagaasi eksportivate riikide organisatsioon, mida on nimetatud ka gaasikartelliks, valis paar päeva tagasi endale esimese peasekretäri. Selleks sai torujuhtmeid ehitava Venemaa ettevõtte Stroitransgazi asepresident Leonid Bohhanovski.

Bohhanovski nimetamine organisatsiooni peasekretäriks räägib eeskätt Venemaa huvist hoida kujuneva gaasikartelli töös keskset rolli. Seejuures pole vastse peasekretäri näol tegemist sugugi juhusliku figuuriga. Stroitransgazi kontrollib Vladimir Putinile lähedane eriteenistuste taustaga Gennadi Timtšenko.

Organisatsiooni kuuluvad praeguseks 11 riiki (Alžeeria, Boliivia, Egiptus, Ekvatoriaalne Guinea, Iraan, Liibüa, Venemaa, Qatar, Nigeeria, Venetsueela ja Trinidad ja Tobago). Norra ja Kasahtsan on kaasatud vaatlejatena. Seega on valdav osa maailma maagaasi varudest ja tootmisest kaetud organisatsiooni liikmete varude ja tootmisega.

Esimese ülesandena lasi Bohhanovski tellida uurimuse, kuidas säilitada seos gaasi ja nafta hinna vahel. Kui Euroopas on see hind eeskätt Venemaa survel jätkuvalt liikumas samas koridoris, siis näiteks Ameerika Ühendriikides on uue tehnoloogia rakendamine oluliselt vähendanud gaasi hinda viimase aasta jooksul.

Nii või teisiti on gaasikartell tänaseks peaaegu et sündinud fakt. Kui veel mõned aastad tagasi peeti seda vähetõenäoliseks, siis Venemaa sihikindel töö on andnud tulemuse. Väljapoole jäävad täna sellised tuntud gaasiriigid nagu Turkmenistan (kes sellel nädalal on avamas peaaegu 2000 kilomeetri pikkuse torujuhtme Hiina), USA, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA