Tolerantsi kasvatamine Turay moodi

Tänane Postimees valmistas üllatuse. Nii kummalist arvamuslugu pole juba tükil ajal lugeda saanud. Keegi Abdul Turay võttis sisuliselt ette süüdistada eestlasi ja Eestit selles, et meie riigis elab vähe mustanahalisi ning et see võib seoses Obama valimisvõiduga USAs saada meie riigile saatuslikuks. Vabandage, kui see pole rassivaenu õhutamine, siis mis see on?

Võib olla püüdis Turay (pildil) tõepoolest parimat, et tõstatada väga olulise teema tolerantsist. Ma olen autoriga selles küll nõus, et meil tuleb kohapealset tolerantsi teiste kultuuride ja rahvaste vastu kasvatada.

Samas tuleb mõista, et Eestil on objektiivsetel põhjustel olnud viimastel aastakümnetel vähe kokkupuuteid kaugemate kultuuride ja rahvastega. Kui Turay muretseb mustanahaliste vähese arvukuse pärast Eestis, mida peaksid siis tegema hiinlased, jaapanlased, hindud, araablased ja nii edasi?

Ma olen kindel, et täna maailmas palju ringi liikuvad eestimaalased on viimase tosina aasta jooksul avastanud ja kogenud rohkem kui Turay loost võiks välja lugeda. Ka Eesti enda avatus on täna suurem kui kunagi varem. Millel põhineb tema enesekindlus, et siin teatakse vaid mustanahalisi korvpallureid ja narkoärikaid? Kahjuks pole see viide mitte eestlaste kitsarinnalisusele, vaid autori klišeelisele mõtlemisele.

Aga ma ei saa kuidagi nõustuda sellise mõttearendusega, mida Turay oma loo lõpus esile manab. Ta kirjutab: "See on küll äärmuslik näide, aga oletagem, et aastat kolme-nelja pärast otsustab Venemaa oma õnne proovida ja ründab Narvat. Me võime olla kindlad, et Ühendriigid ja kogu lääs mõistab selle avalikult hukka. Kuid pole sugugi välistatud, et Ühendriigid ja NATO ei võta tegelikult midagi ette, sest presidendi abikaasa pähe kerkib mõte: «Ah, Eesti, kas see polnud see pisike kitsarinnaline valge maa, kuradile nendega.»"

Kui demokraatlik maailm edendaks tõepoolest Turay reklaamitud üliohtlikku rassieralduspoliitikat ("kitsarinnaline valge maa"), siis vaba maailma tulevik oleks ikka väga tume. Minu arvates on Turay tahtmatult solvanud mitte ainult tema praeguse kodumaa elanikke, vaid ka USA värsket presidenti ja tema abikaasat. Ma olen veendunud, et nii harimatut maailmanägemist ei esinda ükski endast lugupidav vaba maailma tipp-poliitik või tema naine.

Turay tahtlik (kuid siisk ohtlik) liialdus kahjuks viitab, milliseid utoopiaid võidakse välja mõelda. Usun, et Turay leiab Eestist, oma tänasest kodumaast siiski rohkem positiivsust ning asjalikus ja mittesüüdistavas debatis annab oma panuse tolerantsi jätkuvaks kasvatamiseks meie ühiskonnas.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
turay väänab ka ilusti fakte. "95 protsenti afroameeriklastest hääletas Obama poolt."
ameerika mustad ei hääletanud Obama poolt, nad hääletasid demokraatide poolt. nagu nad alati teinud on:
Al Gore 2000. aastal sai 90% mustanahaliste häältest, John Kerry 2004. aastal 93%
Anonüümne ütles …
Olen elanud aastaid USA-s ja lugedes Postimehe artiklit, tekkis kohe soov oma arvamus asjast kirja panna, siis igaks juhuks lugesin läbi ka kommentaarid artikli juures ja pean oma suureks rõõmuks tunnistama, et enamus neist olid hästi kirjutatud ja tõsiseltvõetavad. Eestlane on tolerantne ja ei kipu teist rassi halvustama ja põlgama. Oma kogemuse põhjal võin kinnitada, et just Afro-ameeriklased on eelarvamuste paines. Nad ei taha tunnistada ja arvatavasti ei näegi end kõrvalt, aga kõik nad on varjatud või siis lausa avalikud rassistid. Nende eelarvamus algab naha värvist ja nii nagu meie ei saa end varjata mustade hulgas, nii hakkavad nad silma teist karva rahva seas...ja sealt ongi see ründav-ennastõigustav hoiak. Kusjuures see on selline hinges olev asi, mida nad ei tunnista ja enamus neist ei saa isegi aru, et niipea, kui nad ründavad ja süüdistavad teist rassi, siis ikka vaid oma, rassistikest seisukohtadest....ikka end õigustades, mitte teisest poolest aru saades. Eks me tee kõik samu vigu, eriti hetkeolukordades, aga oma vigadest tuleb õppida, aru saada ja neid tunnistada. Mina kahjuks ei ole ühtegi sellist afro-ameeriklast kohanud, hoolimata nende haridusest ja haritusest. Ja kuigi mu kõige lähem sõber oli just afro-ameeriklane, siis ikkagi meie omavaheline avameelsus jäi mingi olematu "kännu"taha kui asi puudutas nahavärvi...
Anonüümne ütles …
Turay, siis oli eestlaste saatmine iraaki ja afganistaani ju täitsa mõttetu tegevus.
Et kasu ei midagi.
Trash ütles …
Aga samas ju ikka lahe, et üks neeger on viitsinud kirjutama õppida ning tema loo on isegi ajaleht avaldanud. Minu arust tuleb säärast tegevust toetada, pigem ikka pliiats kui kotike kräkki või nikkel neegri peos.
Anonüümne ütles …
Tõesti suht haige artikkel. Tüüp kirjutab, et "Me tahame, et meid võetaks tõsiselt". Andke andeks aga selliste artiklite peale ei saa ju tõsiselt võtta? Mida on see mees ära märkimist väärivat teinud, et me peaksime temast või sarnastest teistest mustadest midagi teadma? Tundub, et tüübil puudub enesekriitika täielikult ja vähemalt mina suhtun pärast selle artikli lugemist Eestis tänaval vastu tulevatesse mustadesse arvatavasti veel suurema umbusaldusega kui ennem...
Anonüümne ütles …
Erinevalt hiinlastest, kes lähevad end ameerikasse üles töötama, ronivad neegrid euroopasse vaid sotsiaalabi peale ja on veel vihased, kui rohkem ei anta.

Tunnelites vedelevat rahvarämpsu, kelle tugevaim külg on õpitud abitus, lihtsalt ei saa tõsiselt võtta.

Türklased näteks, neegritega võrreldes, viitsivad tööd teha küll.

salasilm
Anonüümne ütles …
Lause: "Kuid pole sugugi välistatud, et Ühendriigid ja NATO ei võta tegelikult midagi ette, sest presidendi abikaasa pähe kerkib mõte: «Ah, Eesti, kas see polnud see pisike kitsarinnaline valge maa, kuradile nendega.»" meenutab kuidagi Johan Bäckmani juttu!
tambet ütles …
Kahjuks ongi ju nii, nagu Turay ütleb - et me siin teame valdavalt mustanahalisi narkoärikaid ja korvpallueid. Selles aga ei saa küll Eesti elanikke süüdistada.
Kui see teda muretsema paneb, siis võiks mõelda, kuidas toota enda rassikaaslastest positiivsemat kuvandit.
Mõte Venemaa rünnakust ja presidendi naisest tundub lihtsalt totter.
Sama totter on ka Postimees, et sellist gängi tasemel mõttetööd arvamusliidrina esitleb :)
Priit ütles …
Nii mõnigi eelpool kõneleja oma kommentaariga pigem kinnitab Turay seisukohti... kitsarinnulisus.

Aga muidu nõustun, et tegemist oli vastuolulise artikliga. Mees tahtis parimat, kuid välja kukkus selline kaheotsaga jama.
A.TURAY ütles …
Dear Marko

I read with interest your comments on your blog which were also posted in Postimees.
I don't agree with you assessment of my column.
I did not write and do not mean that there should be more Black people in Estonia.
My point is very simple, the Estonian media and people like yourself need to have a dialogue with those of us who are here, who are professionals rather than the current situation where the press only panders to stereotypes.

This article is not about racism and tolerance, it is about dialogue between Black Westerners and Estonians.

Far from insulting the president-elect, I said he was able to build bridges between communities. People who know the president-elect personally tell me that he has good judgment.

Please read his first biography. You will find that he is or at least was very self aware of his Blackness. If I might venture to say, more so than I am.

We are both Liberals and we should be working together not against each other.

As for the Narva paragraph this was exaggeration clearly. The Russians are not going to invade Narva. It was a journalistic device to make people sit up and take notice.

Please feel to write back it you don't agree.

Kind Regards
Abdul Turay
Marko Mihkelson ütles …
Hi Abdul,

nice that you replied to my comment here in my blog. As you might see I stand for dialogue and better understanding of each other. As you know from history, lot of problems have had roots in intolerance.

As former journalist I know what do you mean in regard of Narva abstract. But lets be honest, especially this Obama case was a bit too much.

Also I could not understand several other points. You said that over 90% of afro-americans voted for Obama. Fine. But what do you think if the same number of white people could vote for white candidate. Is not it a bit rascist view on politics or political ideas?

But again, like I mentioned in my short piece, I agree with you that Estonians need to improve tolerance and also knowledge of distant cultures and nations. And actually, this is not only our problem, if we could say so. Think about the rise of xenophobia in some non-democratic states.

Best,
marko
Anonüümne ütles …
Edgar Pugi edgar.pugi@mail.ee
13.11.2008 09:26

Siin on taga hoopis varjatum ja seni ka Mihkelsoni tekstidest puudunud nähtus.
Turay väidetav mustanahaliste inimeste vähesus ja väidetav mittesallimine Eestis on tegelikult valgenahaliste idanaabrite - venelaste - salajane sallimisele meelitamine.
Seletan, kes aru ei saa:
juba kümneid artikleid reas on hirmutanud eestlasi mustanahaliste ja eriti moslemite Eestisse nii tööle kui pelgupaika otsima tulemise pärast, lausa invasiooniga.
kuid samas on meil Vene Föderatsiooni kodanikke, kes ei ole end isegi asukohaga registreerinud ja riik ei tea nende arvugi.
Selline pööratud hirmusündroom toodab avalikku toetust idanaabri nn.kaasmaalaste kaitse ülesehituseks.
Okupatsioon kestis pool sajandit. Kas nüüd oleme valmis uue laine okupatsiooniks, aga nüüd on selle nimi rahumeelne hõivamine.
Kuidas nii terav poliitik nagu Mihkelson seda on, märganud ei ole.
Või pole tahtnud märgata?
A.TURAY ütles …
Thanks for your reply. It was very kind. Probably you are right about the Narva graph. Estonians are very sensitive about this and it was like waving a red flag at a bull. I don't want the Russians back here either.

You ask me what would I think of 90 % of white people supporting the same idea or voting for the same candidate. Actually I think this is fine if they are in a country where most people are not white, say Zimbabwe or South Africa.
I had some experience of this myself as a young reporter in Hong Kong. Many times almost all the white population had a totally different viewpoint on some political issue to the native Chinese population.
Black people, especially in the USA, tend to support which ever candidate they think best suits their interests. This may not necessarily be a Black candidate. They will support a White candidate if no Black candidates are available and they wouldn’t support a Black person with the views of Clarence Thomas say.
It does mean that as a group often we do tend to vote as a monolithic block, in the US, UK, France and other countries. I know this is difficult for Estonians to accept.

I didn’t mean to chastise Estonians. I think Estonia is great, I’ve had problems here but I believe it is because Estonia has a tiny minority population and that makes me an easy target.
But as I say Estonia is great, which will be my next column.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?