Medvedev püüab hoida initsiatiivi

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi eilne aastakõne parlamendi poole on rahvusvaheliselt eeskätt tähelepanuväärne selle poolest, et Kreml püüab hoida initsiatiivi oma päevakorra pealesurumisel lääneriikidele.

Esiteks oli kõne ajastatud vahetult USA presidendivalimiste järgsele päevale. Kuivõrd Venemaa välised vastuolud on suurimad just Ühendriikidega, siis oli Medvedevil eile üpris mugav visata kiire ja jõuline väljakutse Barack Obamale.

Moskva on oma käigu teinud, kasutades tuttavlikku süüdistavat retoorikat (näiteks Gruusia või finantskriisi teemadel) ning püüdes Iskander-rakettide paigutamisega Kaliningradi oblastisse militaarset komponenti suurendada.

Iseenesest pole selles midagi üllatavat. Medvedev jätkas sama liini, mis Kremlis on võetud juba mõned aastad tagasi ning mille esimeseks manifestatsiooniks oli Vladimir Putini kõne 2007. aasta veebruaris Müncheni julgeolekukonverentsil.

Küll aga pole kindel, mis suunas liigub läänemaailma hoiak. Tänaseks on selge, et Gruusia konflikt pani küll lääneriigid koos käituma, kuid ühine denominaator on väga madal. Hetkel pole ka selge, millises suuna võiks võtta Obama administratsioon suhetes agressiivsuselt initsiatiivika Venemaaga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA