Pariis: Putini võllajutt ja Bushi argus

Huvitav, kas Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy oli seda ette plaaninud, kuid nii tema kui ta välispoliitika nõuniku tänased kommentaarid Moskva ja Washingtoni suunal lõhnavad küll pehmelt öeldes skandaalsetena.

Diplomaatilisele praktikale harjumatuna võttis Elysee palee täna korraga teravalt rünnata nii Venemaa peaministrit Vladimir Putinit kui USA presidenti Georges Bushi. Ja seda vahetult enne Euroopa Liidu ja Venemaa homset tippkohtumist Nice'is ning laupäevast G20 tippkohtumist Washingtonis.

President Sarkozy kritiseeris kolleegi Washingtonist, kes olevat talle augustis soovitanud mitte minna Gruusiasse. Vene väed olevat siis olnud vaid 40 kilomeetri kaugusel Tbilisist ning Saakašvili saatus olevat otsustatud, rääkis Sarkozy tänasel auhinnatseremoonial. "Lihtsalt mõista see hukka," tuletas Sarkozy meelde Bushi sõnu.

Sarkozy välisnõunik Jean-David Levitte rääkis aga intervjuus nädalakirjale Le Nouvel Observateur, et 12. augustil olla Putin ähvardanud kohtumisel Sarkozy'ga tõmmata Saakašvili munepidi võlla.

Mõlemad lood on ikka väga teravad, kuigi avavad maailmale vähemalt teatud telgitaguseid. Mõistagi Pariisi versioonis. Sarkozy lisas täna veel sedagi, et tema meelest on dollar kaotanud maailmas dominantvaluuta staatuse ning Bretton Woodsi süsteem tuleb juba laupäeval Washingtonis üle vaadata. Muide, Washingtoni kohtumisel tuleb tähelepanelikult silm peal hoida.

Aga kogu selle tulevärgi juures tegi Sarkozy täna veel ühe olulise diplomaatilise sammu, võttes Elysee palees vastu Gruusia presidendi Saakašvili (pildil) ning lubades Gruusiale Euroopa Liidult "erisuhet". Kindlasti on see märkimisväärne tegu, mida Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumise eelõhtul saab vaid tunnustada.

Homse Euroopa Liidu ja Venemaa kohtumise eel on palju arvatud, mis võiks olla selle tulemused või kuidas liiguksid need pingeid kogunud suhted edasi. Minu arvates ühe päris hea arvamuse kirjutas Lord Paddy Ashdown tänases Daily Telegraphis. See on väärt lugemist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tunnistagem ausalt, et Euroopa on alati valmis Venemaa nimel kompromissideks kuni MRP taoliste paktideni välja. See, et mingi kolmanda järgu ametnik Euroopa Parlamendist oma avaldustega väga julgelt esineb on tühine. Ma ei imestaks väga äkilisi arenguid selles osas ja meile ei pruugi see meeldida aga parem valus tõde kui illusioon.
tambet ütles …
Sarkozy nüüd küll kolmanda järgu ametnik ei ole.
Isegi ei imesta, kui ta ei valeta. Igaljuhul üllatavalt põnevaks kisub.
Anonüümne ütles …
Mina ei usu Prantsusmaad.

Seda, mis poliitikas toimub nimetatakse "laveerimiseks"!
Anonüümne ütles …
Ma ei pidanud kahtlemata silmas Sarkozyd kolmanda järgu ametnikuna vaid varasemaid erinevate europarlamendi liikmete julgeid avaldusi, mida meie press agaralt kajastab. See on sama hea kui kuulata mingi Võru mk külanõukogu liikme arvamust negatiivse riigieelarve vastuvõtmise kohta, tal puudub niikuinii igasugune pädevus.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?