Jeltsini aeg oli vabaim Venemaa ajaloos

Täna ootamatult surnud Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini valitsemisajale annab mõistagi lõpliku hinnangu aeg, kuid vähemalt tänase päeva seisukohalt oli see kõige vabam ja demokraatlikum periood Venemaa pikas ajaloos.

Kunagi varem ega kahjuks ka hiljem, pole ei poliitilised parteid ega ajakirjandus nautinud Venemaal sedavõrd suuri vabadusi, kui Jeltsini ajal. Osati oli see antud kaasandena Jeltsini võimuvõitlusest Gorbatšoviga, kuid samas ei teinud Jeltsin hiljem ühtegi märkimisväärset sammu oma poliitiliste oponentide või ajakirjanduse lämmatamiseks.

Jeltsinile võib ette heita, et ta ei suutnud hoida Venemaad vabaduse kursil. 1993. aasta parlamendirünnakust alanud vaikne, kuid kindel taandareng andis veelkordse võimaluse Venemaa poliitilise süsteemi ja ühiskonna moderniseerumist edasi lükata. Paljud arengud kahjuks polnud Jeltsini määrata. Tema suurimaks vaenlaseks seejuures oli tema enda tervis, mis andis sageli piiramatud võimalused tema lähematele abidele temaga manipuleerida.

Ka viimastel aastatel elas Jeltsin sisuliselt koduarestis, sest tänased Kremli liidrid ei tahtnud näha endist presidenti oma arvamustega segamas. See oli osa diilist, mis tehti 1999. aasta lõpul. Perekonna puutumatuse hinnaks oli vaikimine.

Kuid nüüd, kui Jeltsinit enam pole, on vähemalt osalinegi võimalus Venemaal endal mõelda korraks tagasi tema ajastule ja hinnata seda. Ehk suudetakse siiski näha, et see polnud üksnes segaduste ajastu, vaid ka vabaduste katselava Venemaal.

Eestile on Jeltsin samuti märgilise tähendusega. Alates tema 1991. aasta jaanuari otsustavast Tallinnas käigust ning sama aasta augusti Moskvas putšikatse mahasurumisest kuni Eesti taastunnustamise ning Vene vägede kiire väljaviimiseni - kõik see on tegelikult olnud aluseks Eesti tänasele edule.

Kaastunne!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Jeltsinile oleme nii mõndagi tänu võlgu jah, puhaku rahus, president Jeltsin. Aga räigelt öeldes läks see vabaduste katselava Venemaal tal suuresti alko nahka nagu ta isegi, oli ju teda kerge nurka suruda ja sisuliselt elimineerida. Niipalju demokraatiast ja kahju inimesest.
Anonüümne ütles …
Jah, ühinen Johani arvamusega.Kahju, et mõned inimlikud nõrkused määravad sellise suure riigi, nagu Venemaa arengusuundi.
Anonüümne ütles …
Päris avameelne järelehüüe Jeltsinile
http://www.newsru.com/world/24apr2007/inopressa.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?