Eestlased kui reeturid tuleb hävitada

Esimest korda kuulsin sellest raamatust nädal tagasi Lennart Meri mälestuskonverentsil. Venemaa üks väheseid adekvaatseid politolooge, Andrei Piontkovski, pikkis oma värvikasse esinemisse sisse viite Moskva raamatukaupluste ühele praegusele bestsellerile: Mihhail Jurjevi romaanile "Kolmas impeerium. Milline peab Venemaa olema".

Autor, Mihhail Jurjev, pole päris tavalise taustaga kirjanik. Juba fakt, et ta lõpetas Moskva ülikooli 19aastasena(!!), räägib millestki erilisest. Hiljem on ta olnud päris edukas ettevõtja, 1992-95 Venemaa valitsuse nõunik tööstuse alal, seejärel (1995-99) aga Riigiduuma asespiiker (liberaalse Jabloko nimekirjas).

Tunnistan, et pole siiani veel seda 640leheküljelist raamatut lugenud, kuid iseenesest on nii Piontkovski tutvustus kui ka veebis leitavad retsensioonid mõtlemapanevad. Tegemist on looga, kus autor püüab Kolmanda maailmasõja ehk uue maailmakorralduse lugejale ette manada. Selle peateljeks on Venemaa kujunemine uue maailmakorralduse peaarhitektiks. Moskva mõjuala laieneb tervele Euroopale. Seejuures ei jäta Jurjev mainimata - uue haarde tulemusel endiste Balti riikide, sealhulgas Eesti, elanikkond kui reeturid hävitatakse täielikult.

See, et mitmed varasemadki Venemaa autorid on unistanud emamaa venitamisest Atlandi ookeanist Vaikse ookeanini, ei tee raamatust veel erilist eksempalri. Samas siiski on tähenduslik, et sarnane mõtlemine leiab suurt ja tõenäoliselt ka kaasaplaksutavat lugejaskonda. Mida enam süveneb taoline paranoia ning maailma kõverpeegli kujutis, seda keerulisem on ette kujutada tegeliku elu arenguid adekvaatses suunas. Olgugi, et tegu võib olla kirjanduslikult mitte kõige briljantsema teosega, kuluks selle sisu ehk isegi eestindada. Hoiatuseks!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tehkem ka sarnase raamatu? Eestlased vallutavad nagu mongolid pool maailma, sealhulgas ka Venemaa:). Ainuke mure, kust saada piisavalt hobuseid...
Bibi Pilvre ütles …
Kulla mees, sa ei tunne venelasi.
Ja kui keegi haige Venemaa luulud (eks suurrahval ole rohkem haigeid kui väikerahval)raamatusse välja valas, siis see on hea - tegelikkuses ei realiseeru. Kurje geeniusi on ennegi olnud. Sina paistad olevat eestlaste paranoiline ja kuri geenius, sest miks sa külvad, levitad ja propageerid ning programmeerid pidevalt Venemaavastalisust?
Väikene peaks ikka lõpuks aru saama, et suurel on rohkem, mis automaatselt tähendab, et rohkem arukust - miks sa seda ei märka, sellest ei kirjuta? Vaatan vene telekanaleid ja ei loe sinussuguste poolt tõlgendatud saadetest küll seda kõike välja, mis teiesugused. Ma saan venelastest täiesti aru, nende intelligents ei hau küll mingeid laienemisplaane,selleks on nad liialt arukad, muuseas, 21 sajand on juba, mees.
Muidumeez ütles …
Kulla ise. Teaduslikult on tõestatud, et intelligentsete ja idiootide osakaal rahvastikus on enamvähem sama kõigi rahvaste juures. See, et "nende" intelligents ei planeeri midagi, ei tähenda, et seal üldse midagi ei planeerita. Huvitaval kombel satuvad Venemaal ikka ülesotsa just need, kes kas intelligentsiga ei hiilga või on nad lihtsalt kurjad geeniused. Niiet rahune. Sest ega sealt idast midagi ülehead pole eriti kunagi tulnud.
Unknown ütles …
Vaatame:

1. NSVL võitis Natsi-Saksamaad, mis püüdles kolmanda reichi poole.
2. NSVL lagunemine olla Putini meelest üks suur katastroof
3. Kui vaadata VF toimuvat, siis kvalifitseerub see paradoksaalsel kombel suhteliselt fashistlikuks riigiks.
4. Raamat pealkirjaga Kolmas Impeerium
5. jne.

Minu rikutud mõtlemine paneb need asjad nii kokku, et VFis (kasvõi alateadlikult) on levimas ideed, et just nemad on kõrgema sordi rahvas ("näed, sakslastele tegime ka ära"). Et nemad on väljavalitud. Tegu on meie jaoks väga ohtlike ilmingutega ja siin ei saa küll mingit paranoiat olla.

Muideks, kui Venemaale panna meditsiiniline diagnoos, siis oleks see minu arvates skisofreenia. Ühest küljest võideldakse justkui fashismi vastu ja tähistatakse võitu selle üle, teiselt poolt kisub tähistaja ise suure kiirusega sinnasamasse. NSVL varises kokku, nüüd oleks justkui VF selle järglane, aga samas ei taheta NSVL kohustustest/võlgadest/tegudest midagi kuulda (pankrotis firma ülevõtmine ilma võlgadeta). Tsaariajal olid sõimusõnadeks "eurooplane" ja "euroopa väärtused" kuid samal ajal ahviti igal sammul Euroopat järele.
Marko Mihkelson ütles …
Isele: austan Sinu arvamust. Loodan siiski, et Sinu Venemaa tundmine ei põhine üksnes praeguste Vene telekanalite jälgimisel. See oleks ilmselt sama lootusetu, kui 25 aastat tagasi N.Liidust arusaamine kesktelevisiooni vahendusel. Kuid see selleks.

Kahjuks ei ole Jurjevi raamat üksnes tühipaljas utoopia ega hullu heietus. Minu isikliku veendumuse järgi on raske eeldada ka Venemaa ametliku käitumise põhimõttelist muutumist oma naabrite suhtes (eriti need, kes olid kunagise impeeriumi osad) seni, kuni elavad taolised Jurjevi ja teiste poolt tiražeeritud paradigmad.
Anonüümne ütles …
Seda raamatut vist niipea meie keelde ei tõlgita. Ja ingliskeelsena seda ka ei leia. Venekeele lugemine aga mul aga alati olnud üks tuumateadus.

Iseenesest võiks mõni Eesti meedia väljaanne selliste teoste trükkmisega tegeleda. Nagu need EPLi sarjad on. Vastu peaks muidugi tõlkima Eesti teoseid ka. Ma ootan pikkisilmi millal Mart Laari ja hea oleks kui ka Voldemar Pinni pisikesed raamatud venekeelseks saavad.
KT ütles …
mõne vihje saab siit:
http://www.polit.ru/lectures/2007/02/05/yuryev.html
Anonüümne ütles …
Venemaa võtab järjest rohkem võimu maailmas. Nende unistused ja ideed maailma, eriti venemaa suhtes on lausa õõvastust tekitavad. Lugedes erinevate ajakirjanike mõtteid ja analüüsides neid maailmas toimuvaga, siis tõenäoliselt eksisteerib mõnesaja aasta pärast maailmas 4 riiki. Venemaa, hiina,ameerika ja üks suur islami riik. Teised "kaovad" vaikselt. Ei tohigi vist niipalju lugeda enam. Tekib paranoia.
Anonüümne ütles …
Kristjanile: Mart Laari 4 brošüüri on vene keeles täitsa olemas:

Забытая война
Красный террор
Эстония во второй мировой войне
История Эстонии

Need on tõlgitud 5 keelde (vene, saksa, inglise, läti ja soome). Venekeelsetest vähem on müüdud vaid lätikeelseid. Tõlkimine hõbe, lugemine kuld.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?