Putini moratooriumi taust

President Vladimir Putin kuulutas oma tänases traditsioonilises pöördumises riigi parlamendi ühiskodade poole, et külmutab Venemaa kohustuste täitmise Euroopa tavarelvastusleppe raames. Põhjuseks tõi ta asjaolu, et Lääs ei ole valmis ratifitseerima 1999. aastal sõlmitud adapteeritud leppe teksti ning Slovakia ja Balti riigid pole sellega isegi mitte ühinenud.

Moratooriumi kuulutamine on minu arvates Venemaa otsene vastusamm USA plaanidele rajada Poola ja Tšehhi oma strateegilise raketitõrje süsteemid. Pole välistatud, et selle sammuga võib Kreml ühepoolselt suurendada eri liiki vägede paiknemist ka Loode-Venemaa piirkonnas, mida just reguleerib tavarelvastuslepe.

Putini süüdistused meie aadressil on aga vana jutt, millel pole mingit alust. Eesti on korduvalt märku andnud, et on valmis liituma adapteeritud tavarelvastusleppega (CFE) , kui selle ratifitseerimisprotsess lõpeb ja leping jõustub. Varem pole liitumine lihtsalt juriidiliselt võimalik.

CFE sõlmiti selle algsel kujul 1990. aastal, mil Eesti oli okupeeritud riigi staatuses ega saanud iseseisvalt osaleda rahvusvahelistes suhetes. 1999. aastal adapteeritud lepe saab aga avatuks uutele liikmetele (sh Eestile) alles siis, kui selle on kõik 30 allakirjutanud riiki ratifitseerinud. Tänaseks on seda teinud vaid Valgevene, Ukraina ja Venemaa.

Lääneriigid on seadnud ratifitseerimise sõltuvusse nn Istanbuli kohustuste täitmisest Venemaa poolt, mille sisuks on vägede täielik väljaviimine Moldovast ja Gruusiaga vägede väljaviimisleppe sõlmimine. Putin teatas sesosas täna, et töö käib, kuid seda ei saavat seada mingiks eeltingimuseks.

Moratooriumi kuulutamine ja leppest väljaastumisega ähvardamine olidki kogu tänase pleenumliku kõne ainukesteks välispoliitilisteks rosinateks. Ülejäänud tekst suhetest maailmaga oli ülinapp ning ideetu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?