Euroopa sotside positsioonid nõrgenevad

Seekordsetel Saksamaa üldvalimistel olid suurimateks lüüasaajateks sotsiaaldemokraadid. Lisaks võimult taandumisele kaotavad sotsid Bundestagis ligemale kolmandiku senistest kohtadest. Kui siia juurde lisada leiboristide madalseis Suurbritannias ning konservatiivide eeldatav võimuletulek eeloleval kevadel, siis võib Euroopa sotside seisu pidada päris kehvapoolseks.

Nii on Euroopa suurematest riikidest vaid Hispaanias jäämas võim sotside kätte. Enamikes Euroopa Liidu liikmesmaades on seevastu täna võimul paremtsentristlikud erakonnad või koalitsioonivalitsused. Täpselt nii on lood ka meil ja meie vahetus naabruses - Eestis, Rootsis, Lätis, Leedus, Poolas või Soomes.

Kindlasti on vasakpoolsete suurel langusel mitmeid põhjuseid ja kindlasti on see ka riigiti erinev. Kuid Saksamaa valimised kinnitasid, et just parempoolsed erakonnad on majanduskriisi tingimustes olnud inimestele kõige usutavamad. Suurel määral on see kinnitust leidnud ka Eestis läbi viimase paarikümne aasta.

Mis aga puutub Saksamaa uude koalitsiooni (sarnaselt Eestile konservatiivid ja liberaalid), siis kantslerina jätkava Angela Merkeli arvates võiks see kokku tulla võimalikult kiirelt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kuid Saksamaa valimised kinnitasid, et just parempoolsed erakonnad on majanduskriisi tingimustes olnud inimestele kõige usutavamad.


Väga õige, härra Savis... - vabandust, Mihkelson.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA