Eesti välispoliitika tõehetk

Sellist kahetsusväärset skandaali, mis on viimastel päevadel hargnenud Eesti välispoliitika ja tema otsustajate ümber, on varasemast raske meenutada. Mida päev edasi, seda ilmsemaks muutub, et olukord meie välispoliitiliste otsuste tegemisel on pehmelt öeldes kummaline.

Vastuolulised ning ebaselged signaalid on kujundanud kohati isegi arvamust, et konkreetseid ja meie jaoks suveräänseid välispoliitilisi otsuseid või hoiakuid võidaske piiri tagant küllaltki jõuliselt mõjutada. Välisministeerium on küll surveavaldamise oma ametlikus teates välistanud, kuid samas räägivad faktid pisut teist keelt.

Välisminister Urmas Paet ütles neljapäeval ERRile intervjuud andes sõna-sõnalt, et Jakemenko ja Markovi viisakeelu osas oli oma kriitilist meelt avaldanud "Euroopa Komisjoni kõrge esindaja". Reedel teatas Euroopa Komisjoni pressiteenistus omakorda, et nemad ei ole ega saagi liikmesriiki viisakeeldude küsimuses mõjutada. See on iga riigi suveräänne õigus. Nii see on.

Samas on viidatud, et viisakeelu mahavõtmise kiireloomulisuse tingis üks kavandatud rahvusvaheline kohtumine. Milline, seda teab välisminister Urmas Paet. Eeloleval nädalal tuleb tal selles osas palju seletada nii Riigikogu väliskomisjonis kui IRLi fraktsioonis.

Igatahes on meie välispoliitika usutavust see skandaal kõvasti puudutanud. Seepärast tuleb meil võimalikult kiiresti juhtunu tagamaad selgeks saada ning taastada Eesti välispoliitika selguse ning selgroogsuse.

Kommentaarid

Ivar ütles …
Igatahes on selge, et välisministeerium vassib ja see tuli üpris haledalt välja. Millised on need võimalikud idapoolsed mõjutused, seda saame võibolla lähiajal teada.
Anonüümne ütles …
Välisministeerium ei vassi.

On tava , et parlamendiliikmetele ja valitsusliikmetele, kui just ei ole kehtestatud sanktsioone, sissesõidukeeldu ja viisakeeldu ei kohaldata.
Ivar ütles …
Kui see nii lihtne on, siis miks seda välja ei käida välismin poolt. Tekib küsimus, kuidas sai siis Pihl selle läbi suruda, puudulike juriidiliste teadmiste pärast? Vaevalt. Tavanormid kuulusid tegelikult täitmisele Hammurabi koodeksi ajal, tänapäeval maksab seadus.
Anonüümne ütles …
Ivar, kui on JOKK, ei tähenda veel, et on hea.

Kui selline tava on - siis on minu arust igati õige seda järgida. Aga kas ikka on?
Anonüümne ütles …
Paet, Lang ja täna Välisilmas ka veel Clyde Kull on andnud asja kohta vägagi ammendavad ja selged vastused. Ka hr Mihkelson võiks oma vägagi austusväärse välispoliitilise kompetentsi juures nüüd üles tunnistada, et reageeris alguses üle ning öelda selgelt välja, et asi on ok. Kui seda ei tehta, on selge, et ei suudeta olla üle kiusatusest KOVi valmiste eel reformile kaikaid loopida ja muud ei midagi. Tahaksin igal juhul väga näha, kui kompetente Te siis tegelikult olete? Sama võiks sotside poolelt veel teha Sven Mikser, kes peaks ka asjast vägagi hästi aru saama.
Marko Mihkelson ütles …
Hea viimane anonüümne, ilmselt pole Sa kuigi hästi informeeritud asjade tegelikust seisust. See ju loomulik, sest paljugi on riigisaladus. Homme on Paet väliskomisjonis ja kolmapäeval IRLis. Tal on, millele vastata. Minu soov, nagu kirjutasin, on kiirelt see teema ühele poole saada,samas Eesti välispoliitika selguse ja selgroogsuse taastades.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA