Ääremärkused Druskininkai kohtumistele

Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumine on nüüdseks päris kena traditsioon. Koos on käidud viimased viis aastat, iga kord enne suuremate Euroopa kohtumiste (COSAC) toimumist. Seekordne üritus leidis aset pühapäeval ja esmaspäeval Leedus, Druskininkais.

Rootsi eesistumine Euroopa Liidus on paljuski meile lähedaste teemadega, mistõttu ka eilsed arutelud olid keskendunud eeskätt Läänemere strateegiale, energiajulgeolekule, kliimaküsimustele ja idapartnerlusele.

Leppisime kokku, et eeloleva COSACi raames oktoobri algul Stockholmis üritame kokku võtta kõigi 8 riigi delegatsioonid arutamaks Läänemere strateegiaga seonduvat. Igatahes on neljale riigile (Eesti, Läti, Leedu, Poola) strateegia elluviimine oluline priroiteet. Seda nii rahastamise kindlustamisel kui konkreetsete projektide rakendamisel.

Juttu oli ka majanduslikust seisust naabermaades. Lätis ja Leedus prognoositakse aasta lõpuks umbes 8protsendilist defitsiiti, Läti puhul on aga tulevaks aastaks viidatud 13protsendilise puudujäägi võimalusele.

Lõunanaabrite sisepoliitiline seis on jätkuvalt küllakti kriitiline. Endiselt on riigi populaarseim partei peamiselt venekeelset elanikkonda esindav erakond. Nende toetus on kusagil 14 protsendi ringis, peaministri erakonda Uus Aeg toetab umbes 10 protsenti. Kunagine juhtpartei - Rahvaerakond, on aga langenud koguni oma toetusega alla 2 protsendi.

Rääkisime ka tulevase Euroopa Komisjoni koosseisust ning võimalikest kandidaatidest Lissaboni leppe järgsetele tippkohtadele. Neljast riigist on ainsana ametlikult voliniku kandidaadi määranud Läti. Andris Piebalgs on valmis jätkama, seejuures soovivat ta transpordivoliniku portfelli.

Poola võimalik volinikukandidaat on Janusz Lewandowski. Kuigi Danuta Hübner soovis jätkata, on peaminister Tusk valinud just Poola endise erastamisministri Lewandowski poole. Viimase eeslistus olöevat siseturu portfell.

Leedu peaks saatma Brüsselisse president Grybauskaite asemel volinikuks saanud endise rahandusministri Algirdas Gediminas Semeta.

Kõigis kolmes riigis on voliniku kandidaatide kinnitamisel oma roll ka parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonil, kes tutvuvad kandidaadiga ja annavad oma soovituse valitsusele. Sama peaks seekord kehtima ka Eesti puhul.

Ametlike kohtumiste kõrval näitasid Leedu kolleegid meile pisut ka kauni Druskininkai ümbrust. Juuresoleval pildil uudistab minu Läti kolleeg Vaira Paegle metsavennapunkrit metsasügavuses.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?