Siim Kallase ja Kersti Kaljulaiu määramisest


Tänane päev oli mitmes mõttes tähenduslik ja eeskuju loov Eesti parlamentarismi ajaloos. Teadupärast on viimasel paaril nädalal avalikkuse meeli köitnud Eesti kandidaatide esitamine Euroopa Komisjoni volinikuks ja Euroopa Kontrollkoja liikmeks.

Kui algselt üritas meie valitsuspartner rakendada mitte kõige euroopalikumat otsustusmehhanismi (eelaruteluta kabinetiotsus), leidis IRLi soov parlamendis kandidaatidega kohtuda ning nende tulevikuplaane arutada kiiret toetust.

Just seetõttu oli hea meel, et tänane kohtumine IRLi ja Reformierakonna fraktsioonide ühiskoosolekul nii Siim Kallase kui Kersti Kaljulaiuga oli asjalik, avatud ning kõigiti vajalik selleks, et mõista esitatud kandidaatide nägemusi oma tööst võimalikul uuel ametiajal.

Küsimused puudutasid nii tehtut kui ka tulevasi plaane. Kui Kontrollkoja liikme puhul on tegemist selgelt apoliitilise ametikohaga, siis volinikuks tagasi pürgiva Siim Kallase tegemised ja plaanid leidsid mõistagi suuremat tähelepanu.

Eriti tegi tähelepanelikuks see, et Euroopa liberaalid (kuhu Siim Kallas Reformierakonna liikmena kuulub) on oma väiksuses tõsiselt lõhestunud ning pole suutelised laiemas plaanis Euroopa otsuseid mõjutama. Teisalt andis Kallas ise mõista, et praegune volinikuportfell pole tema esimene eelistus ning ta peab tähtsamaks majandusküsimustega seonduvat.

Kandidaatide üle otsustas esmaspäeva õhtul ka IRLi eestseisus. Enam kui kaks ja pool tundi kestnud sisulise arutelu tulemusel otsustati mõlemat esitatud kandidaati konsensuslikult toetada.

Homme hommikul tuleb kokku ka Euroopa Liidu asjade komisjon, et viia läbi kuulamine kahe kandidaadiga. See on samuti heaks pretsedendiks tulevikuks, mil kõik olulisemad valitsusest läbiliikuvad määramised Euroopa tipptasemel leiaksid eelnevalt eelkuulamise ka parlamendi komisjonis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
aga samas selline "parlamentaarne praktika", mis eile lõunal toimus ei anna küll otsuse sisu ELAK koosolekule. Toimunuks see Riigikogu saalis täiskogu istungina - vot siis olnuks see parlamentarism; see, mis toimus oli aga laiendatud tagatuba.

Eile tegevus muutis tänase koosoleku mõttetuks - asi on ju otsustatud!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA