Venemaa kangelase palk - surm

Täna pärastlõunal leidis Moskva südalinnas aset järjekordne vapustav mõrv. Vaevalt mõnesaja meetri kaugusel peaminister Putini peakorterist tapeti Venemaa kangelase tähe kavaler, Tšetšeenia endine välikomandör ning Riigiduuma liige (2003-2007, "Ühtne Venemaa") Ruslan Jamadajev.

Kohtusin temaga paar aastat tagasi Strasbourgis, kui Jamadajev kaitses Venema delegatsiooni koosseisus ühel ümarlaual Moskva poliitikat Tšetšeenias. Kunagi dudajevlaste poolel koguni brigaadikindraliks tõusnuna tuli ta koos Kadõrovitega üle Moskva-meelsete poole.

Tänutäheks selle teo eest valiti ta 2003. aastal Tšetšeenia esindajana ja Jamadajevite klanni poliitilise näona Riigiduuma liikmeks. Tegemist oli väliselt adekvaatse tegelasega, kes suutis rahvusvaheliselt jätta muljet olukorra stabiliseerumisest ning sisemisest konsolideerumisest Tšetšeenias pärast Putini algatatud uut sõjaretke 1999. aasta sügisel.

Jamadajevi hukkumise taga näevad vaatlejad esmajärjekorras mitmendat kuud väldanud klanni tüli Tšetšeenia praeguse Moskva-meelse liidri Ramzan Kadõroviga. Viimane on kuulus oma kättemaksuhimu ning karistamatusega. Väidetavalt kahtlustas Kadõrov Ruslan Jamadajevit otseses konkurentsis Tšetšeenia liidri kohale pärast Putini "taandumist" peaministriks.

Moskva on kujunenud tšetšeenide omavaheliste arveteõiendamiste lemmikpaigaks. 18. novembril 2006 tapeti samuti Moskva südalinnas otse miilitsa silme all Ahmad Kadõrovi endine ihukaitseülem Movladi Baisarov. Ramzan Kadõrovit näevad paljud ka ajakirjanik Anna Politkovskaja tapmise organiseerimise võimaliku kahtlusalusena.

Muidugi on Kadõrovil otsene kaitse Putinilt, mistõttu jääb suure tõenäosusega ka Jamadajevi tegelik tapja karistamata. Kas Venemaa kangelased väärivad sellist surma?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Vabandust, üks off-topic: uudis raamatuhuvilistele. Kohe on ilmumas on E. Lucase "The New Cold War" täiendatud versioon, mis käsitleb muuhulgas ka Gruusia sõja tagamaasid. http://edwardlucas.blogspot.com/2008/09/new-edition-out-on-october-1st.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA