USA Kongress Sotši taliolümpia vastu

Kongresmenid Allyson Schwartz (demokraat) ja Bill Shuster (vabariiklane) algatasid täna resolutsiooni eelnõu, milles kutsutakse üles Rahvusvahelist Olümpiakomiteed võtma Venemaalt ära õigus korraldada 2014. aasta Sotši taliolümpiamängud. Sotši asemel tehakse ettepanek anda õigus kas Salzburgile Austrias või PyeongChangile Lõuna-Koreas. Viimased olid vastavalt 2014. ja 2010. aasta talimängude korraldusõiguse finalistid.

Resolutsiooni eelnõu algatajad peavad Venemaalt olümpia korraldamise õiguse äravõtmise aluseks Moskva agressiooni sõltumatu ja demokraatliku Gruusia vastu. Ja seda veel siis Pekingi olümpiamängude eelõhtul. Pealegi asub Sotši vaevalt mõnekümne kilomeetri kaugusel konfliktipiirkonnast, mille tekkele on Venemaa ise kaasa aidanud.

Kuigi tegemist on alles resolutsiooni projektiga, võib see siiski jõuda ka lõpliku heakskiiduni. Kongresmenid pole seejuures üksi. Kuuldavasti on samas suunas liikumine alanud ka Euroopa Parlamendis. Sotši olümpiamängude vastu kogutakse laialdaselt ka allkirju.

Olen seda paaril korral varemgi siin blogis kirjutanud ning kordan uuesti: Eesti võiks selles küsimuses olla kaasarääkiv ning Rahvusvahelist Olümpiakomiteed oma otsuse muutmisele kutsuv. Mõistagi koos teiste demokraatlike riikidega, kellele on vastuvõetamatu sõjajõu kasutamine poliitiliste lahkhelide lahendamisel viisil nagu seda tegi Venemaa Gruusia vastu.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eesti kaasarääkimine on raske, kui meie enda EOK juht Siiman teeb umbes selliseid avaldusi: "Sporti ja sportlasi ei peaks karistama ega lõhkuma rahvusvahelist olümpialiikumist,.."

Eurovisioonile läheme ka ilmselt. Kahju, et jaatav otsus sündis vaid ühe küsitluse peale.
Marko Mihkelson ütles …
Eks ta ole. Kui Eurovisiooniga on veidi keerulisem, siis olümpiani on veel 6 aastat ning seda otsust saaks veel muuta. Kuid kui seda teha, siis võimalikult varsti. EOKi juht pole siin tõesti kuigi suur abiline:(
Anonüümne ütles …
Tahaks veidi "tähte närida".

Hetkel tunduks nagu enneaegne väita, et "USA Kongress on Sotši taliolümpia vastu".

See kõlab (vähemalt antud hetkel) sarnaselt nagu: Riigikogu on kodakondsuse 0-variandi poolt! (SE 306 SE I)
Anonüümne ütles …
Mina ei saa milestki aru.
Mis on gruusia sõjal pistmist olümpiaga?
Teatavasti oli ka hitleri saksamaal õigus olümpiamänge korraldada..
Marko Mihkelson ütles …
ak: nagu sa tähele paned, siis viide loos küll olemas, et asi võeti menetlusse. Aga tähelepanek muidugi terane:)

Anonüümsele: 1936ks polnud Hitleri Saksamaa kedagi rünnanud (väljapoole). Putini Venemaa aga küll.
Anonüümne ütles …
.. tundub, et osale meist ja maailmale on ikka veel vaja mõnda shokki - et taibata venemaa ohtlikkust ... kui lahutada ära sport ja poliitika - siis tuleks ka sport ja inimesed üksteisest lahutada - ei mingit sporti agressorile :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?