Ukrainal on ees väga keerulised kuud

Ilmselt võib tänasest tõesti unustada "oranži" koalitsiooni Ukrainas. Kaua vindunud valitsuskriis on tõsiasi. See polegi nii üllatav, kui arvestada varasemaid tõsiseid lahkhelisid Julia Tõmošenko ja Viktor Juštšenko vahel. Lisaks siis veel tugevad Ida-Ukraina huvigrupid, keda esindab Viktor Janukovitš.

Oranži revolutsiooni järgse aja võimalikult et tõsiseim sisekriis on tingitud korraga väga mitmest tegurist, mis teeb keeruliseks vähegi stabiilsema koalitsiooni tekke lähinädalatel.

Esimeseks suureks mõjuriks on mõistagi eelseisvad presidendivalimised. Need on küll alles 2010. aasta jaanuaris, kuid tegelik jõukatsumine on juba ammu alanud.

Teiseks põhjuseks on kahtlemata väline surve, mis on muutnud Ukraina sisepoliitika senisest palju närvilisemaks. Lisaks siis veel maailmamajanduse turbulentsus ning ongi tulemus käes.

Ukraina habras demokraatia on viimastel aastatel läbinud päris mitu õppetundi ning seepärast võib ikkagi loota, et ka eelseisvad kriisinädalad saavad lahenduse üksnes demokraatliku protsessi kaudu.

Kahju muidugi, et järjekordne sisekriis lükkab edasi Ukrainale nii vajalike reformide elluviimise kui ka rahvusvaheliste positsioonide kindlustamise integratsioonis Euroatlandi julgeolekuruumiga.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eks "suur ja õilis vene hing" teeb kõik selleks, et Ukraina viimaste aastate positiivseid arenguid ära nullida.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?