Savisaared keerutavad jälle tolmu

Edgar ja Vilja löövad häirekella. Neil on häbi oma kaasmaalaste pärast, kes ei oskavat käituda. Eriti president, arvavad mõlemad. Mis siis nüüd lahti? Esiteks olevat Eesti ennast ida suunal täiesti nurka mänginud ning teiseks tuleks ikkagi Soome sõprade arvamust kuulda võtta.

Minu arvates on Eestil suurepärased suhted Soomega ning kahe riigi poliitikute usaldusväärsed, avameelsed ja sisukad arutelud on pikki aastaid olnud heaks tavaks. Nii on see praegu ja on ka tulevikus.

Viimasel ajal on Soomes endas riigi välispoliitilise hoiaku üle palju arvamust avaldatud. Sellele viitas näiteks eile ka Soome diplomaatia grand old man Max Jakobson. Kindlasti on sellel teemal oma arvamus Soome praegusel välisministril Alexander Stubbil. Arvamus, mis kindlasti ei pruugi kõigiti kattuda president Tarja Haloneni omaga.

Aga mis on kõige peamine. Igas demokraatlikus ja vabas ühiskonnas on arvamuste paljusus ja debatt täiesti normaalsed nähtused. Ja debatt on normaalne ka kahe sõbra vahel. Olgu selleks siis näiteks Eesti ja Soome. Sellel sügisel tuleb Riigikogusse hea traditsiooni järgi visiidile Eduskunta väliskomisjon. Kindlasti võtame sealgi läbi erinevad teemad, sealhulgas ka suhted Venemaaga.

Küll aga on tekkinud eriti Soomes Eesti suunal grupike tähtsusetuid, kuid siiski palju lärmi tekitavaid inimesi, kes on võtnud kõigiti mustata kahepoolsete suhete seisu ning Eesti riiki.

Huvitav, kas perekond Savisaarte hoiak on sama, mis on Kesknädalas reklaamitud Soome "teadlasel" Bäckmanil. Viimane ütles eilses intervjuus Austria uudisteagentuurile, et "kümne aasta pärast kuulub Eesti jälle Vene Föderatsiooni koosseisu". Kas seda Savisaared tahavadki?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Aga ikkagi, miks Savisaar selliseid lausungeid annab? Kibestumisest? Võib-olla. Rumalusest? Kindlasti. Eriti kui meelde tuletada tema sajatusi presidendivalimiste järel ning ähvardusi verevalamisteks. Asjad on tihti lihtsamad kui nad välja paistavad. Ajakirjandus on kujutanud Edgar Savisaart kui geniaalset intriganti. Minu arvates on ta lihtsalt küündimatu poliitik, kes elab siiani Rahvarinde eelses ajas.
Anonüümne ütles …
Marko, ei ole need Eesti ja Soome suhted midagi nii head. Ja ausaltöelda hakkab see soomlaste möla Eesti suunal juba ära tüütama. Kuid mis minus hämmigut tekitab on see tüüp Bäckman. Nimelt on ta väitnud et esitleb oma raamatut 22.09. pronkssõduri juures - see on Kaitseväe kalmistul. See territoorium kuulub vist Kaitseministeeriumile. Kas tõesti on võimalik, et Eesti riik (loe: KAPO) laseb tal sinna lällama minna. Mõni aeg tagasi käis uudistest läbi, kuidas KAPO pidas Tallinnas kinni ühe Rootsi neonatsi, kes soovis minna Sinimägede üritusele. Täpselt samuti peaks politsei käituma ka Bäckmaniga.
Anonüümne ütles …
olen Jonatani kommentaariga väga päri. Bäckman peab saama keelu. Ei ole siin midagi nunnutada ja demokraatiat mängida. Pidagu oma presentatsioon Helsingis Moskvas või Peterburgis. Eesti pind sellist saasta kandma ei pea. Aitab meil omadest utsitajatest küll.
Anonüümne ütles …
Täienduseks, tegelikult tuleks Bäckman panna musta nimekirja ja kehtestada talle Eestisse sissesõidukeeld, nii nagu tehti našistidega. Keegi vist ei kujuta ette, et näiteks USA laseks riiki mõne islamiäärmuslase, kes sooviks hakata kuulutama seal USA peatset hävingut. Eesti käitugu riigina.
Johan Bäckman ütles …
I Invite all participants of this debate into the press conference of my book on Sept. 22th in Tallinn. We can continue our discussion there. It is not very good idea to block my entry into Estonia. How about the kids in Tartu University to whom I should lecture? They will become very sad without an interesting Finnish teacher.
Johan Bäckman ütles …
Finns and Estonians have one huge problem in common: our history-writing. As is the case with North Korea, also in Estonia there is only one historian. The history commission report by Max Jakobson and others is a horrible catastrophy. Estonia needs a new history commission. Also the claim that Soviet Union "occupied" Estonia should be defined as a criminal act. It is a racist pogrom of an Apartheid state against it minority to speak about "occupation". I suggest a prison sentence of 5 years to everyone who dears to say that Estonia was "occupied" by the Soviet Union.
Johan Bäckman ütles …
http://pronssisoturi.blogspot.com/2008/09/estonia-was-not-occupies.html
Virgo Kruve ütles …
See Stub pole küll eriti midagi saavutanud, et võiks pädevaks arvajaks liigituda. Kui ma õigesti mäletan, siis ta oli EL-i delegatsiooniga Gruusias, et venelaste invasiooni lõpetada ja vaherahu sõlmida. Ometigi hakkasid asjad liikuma alles prantslaste sekkumisel. Küllap okupandid tunnevad üksteist juba kõnemaneerist ja okupeeritud rahva esindaja pole piisavalt autoriteetne ettepaneku tegija.
Ma vaatasin eile YLE1 pealt Ilvese intervjuud ja jättes kõrvale halonenini väljaütlemise (millesse pole süüvinud) siis tema esinemisest õhkuv ülbus tekitas koheselt vastumeelsust ja pigem poolehoidu naisterahva suhtes.
Unknown ütles …
Tere Hr.Marko Mihkelson

Mida võiks sellest välja lugeda: "Venemaa peaminister Vladimir Putin rahustas lääneriike ja naabermaid, teatades, et Venemaa ei kavatse uut impeeriumit luua ning välistas järjekordse külma sõja tekke."(allikas:uudised.err.ee) Kas tegu järjekordselt mingi valega,et juhtida lihtsalt kõigi tähelepanu kõrvale,et ei ole vaja Venemaad karta.Ning teine uudis samuti:"Venemaa ei kavatse Balti riikides oma kodanike ja kaasmaalaste kaitseks kasutada sellist jõudu, nagu seda tehti Lõuna-Osseetias, ütles Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko."(allikas: uudised.err.ee)
Unknown ütles …
...unustasin...üks uudis ka veel:"Hodorkovski kiitis üllatuslikult Kremlit Gruusia sõja eest" See ka järjekordselt Vene meedia vale,tegelikult võibolla pole Hodorkovski midagi öelnudki.
Olev ütles …
Ehk peaks vaatama rohkem tagasi ajalukku? Näiteks maisse 1990?
Anonüümne ütles …
Ma väga loodan, et ka Marko erakonnakaaslane Herkel on samal seisukohal, et Eesti ja Soome suhted on head.

Oleks tore, kui ka hr. Ilves sellest teadmisest lähtuks.

Neid mõrasid ja näppude vibutusi on lihtne teostada (või nagu Halonen ütles - paati on lihtsam kõigutada kui seda pärast tasakaalustada). Enne tasuks siiski kuulata täpsemalt, mida Halonen sisuliselt ütles ja MILLEST ÜLDSE RÄÄKIS.

Antud juhtumil kodanik Bäckmannidele PALUN ÜLDSE MITTE TÄHELEPANU PÖÖRATA.

See veel puudus olekski, kui nüüd asutaks Bäckmannidega ka riigi tasandilt tegelema.

Kui igasugu Bäckmane on vaja hakata riigist välja saatma (kartes, et neil äkki ongi õigus???) ja veelgi enam, kui Haloneni poolt öeldule on vaja just nii hüsteeriliselt reageerida (tipp-poliitikud + hr. Ilves), siis see kõik vaid tõestaks, et Eesti välispoliitika on väga väga habrastel alustel.

Valik ei käi siis ju mitte väärtuste ja pragmaatika vahel, vaid negatiivsete ja positiivsemate EMOTSIOONIDE alusel...

Loodan väga, et olen hetkeolukorda valesti mõistnud.
Ivarq ütles …
Soovitan mitte ärrituda Venemeelsete poliitikute, ajaloolaste jm. tegelaste arvamustele, neid kõiki ühendab kallutatus ja ärihuvid Venemaal, ärgem unustagem, et poliitika ja äri on tihedalt seotud. Lihtsamad tegelased nagu ajaloolased ja muud arvamus"liidrid" saavad lihtsalt ümbrikupalka Venemaalt.
Anonüümne ütles …
Mind hämmastab Savisaare komejant.
Pisut tuleks küll tagasi hoida, kuid päris vaikimine ja nagu esimesel eesti wabariigil oli- neutraalsus idanaabrite suhtes oleks tagasitulek siberisse..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?