Läänemaailma stabiilsus suure löögi all

Just nendel tundidel on hargnemas viimase 80 aasta üks dramaatilisemaid sündmusi läänemaailma finantssüsteemi päästmisel. USA Kongressi Esindajatekoda lükkas paljudele üllatusena tagasi Valge Maja pakutud 700 miljardi dollari suuruse päästeplaani rahasüsteemi stabiliseerimiseks.

Wall Street võttis selle vastu tõsiselt paanilise tundega. Dow Jones oli korraks kaotanud üle 7 protsendi oma väärtusest. Aasia ja Euroopa turud olid juba ette närvilised, millele lisasid hoogu Fortise ja Bradford & Bingley juhtumid. Võib vaid oletada, milline negatiivne ralli jätkub homme üle maailma.

Mida see kõik võiks tähendada? Maailma rahasüsteem, eriti muidugi läänemaailma stabiilsus on sattunud väga tõsise löögi alla. Usalduse tase pankade vahel on ohtlikult madalal. Iga negatiivne uudis võimendub mitmekordselt ning kui poliitikud ei suuda siin sekkuda piisavalt efektiivselt, siis võivad edasised arengud olla veelgi kriitilisemad.

Eeskätt on kõik pilgud pööratud Kapitooliumile. Keegi ei tea täpselt, kas 700 miljardi dollariline päästeplaan töötab, kuid vähemalt usalduse taastamiseks oleks see ilmselt hetkel vähim, mida saaks teha.

Mõistliku lahenduse leidmisel muudab olukorra raskemaks kindlasti asjaolu, et lähenevate presidendivalimiste tõttu on demokraatide ja vabariiklaste vahel terav poliitiline heitlus. Barack Obama tunnetab oma eduseisu, kuid ega enamuses demokraadidki pole Esindajatekoja hääletusel käitunud kaugeltki ühtselt.

Ilmselt peab Kongressi alamkoda võtma täna tagasilükatud eelnõu uuesti hääletusele. See peaks juhtuma hiljemalt paari päeva jooksul, sest turu närvilisus ei lase kauem oodata ega ka midagi uut välja mõelda.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Huvitav, kas suudetakse vabariiklased paari päevaga tagasi plaani toetama tuua.
Anonüümne ütles …
njaa ... täitsa võimalik !
Anonüümne ütles …
kui turud ikka väga kukuvad, hääletavad ka vabariiklased selle abipaket poolt. Kogu lugu.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA