Kohtumised Iisraeli peaministri ja teistega

Praegu võin küll päris julgelt arvata, et nii tihedat ja samas ka kõrgetasemelist tööreisi pole vähemalt minul veel olnud, kui praegu käimasolev Lähis-Ida ringsõit. Kui eile saime aimu Jordaania kuninga ja Iisraeli presidendi seisukohtadest, siis tänane päev on möödunud Ramallahs Palestiina peaministri Salam Fayyadiga kohtudes ning seejärel tagasi Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Ehud Olmerti, välisministri Tzipi Livni ja Knesseti esinaise Dalia Itzikiga. Ja see pole veel kõik, sest tänase õhtusöögi annab Iisraeli siseminister Avi Dichter.

Kui siia lisada veel homme hommikune kohtumine Iisraeli ekspeaministri Benjamin Netanyahuga ja Palestiina presidendi Mahmoud Abbasiga ning õhtused kohtumised juba Egiptuse pealinnas Kairos, siis sellest peaks küll jaguma informatsiooni olukorra kasvõi hetkeliseks hindamiseks.

Võtan kogu teemast pikemalt kirjutada sõidu lõpul, kuid mõne sõnaga tänastest kohtumistest. Vaieldamatult kõige värvikam kohtumine lõppes alles tunnikese ees, kui saime kokku Iisraeli peaministri Ehud Olmertiga. Sellest kohtumisest on ka blogiloo pilt. Vaatamata viimaste päevade terrorirünnakutele (lisaks eilsele enesetapurünnakule siis veel 5 tänast raketirünnakut Gaza sektorist) oli Olmert väga joviaalne ning enesekindel. Igatahes suutis ta Euroopa parlamendisaadikud korduvalt südamest naerma ajada, andes samal ajal ikkagi omapoolse vaate mitmele teemale, sealhulgas praegusele olukorrale suhetes Palestiina liidritega.

Nii Olmert kui Livni ei varjanud, et vaatamata kõigile püüdlustele liikuda rahuprotsessis lahenduste suunas, on nende saavutamine lähiaegadel ülimalt keeruline. Seejuures rõhutas Olmert, et äsjased Jordani jõe läänekaldalt lähtunud terrorirünnakud ei peata Iisraeli soovi rahuprotsessis edasi liikuda.

Samas ütlesid mõlemad, et Iisrael ei kavatse vähemalt praeguses seisus teha olulisi muutusi Läänekalda asunduste küsimuses. Livni lisas, et kõige suuremaks tüliõunaks saab kindlasti Jeruusalemma küsimus.

Palestiina peaminister Fayyad jättis küll tasakaaluka, kuid olukorda mitte kuigi hästi kontrolliva liidri mulje. Ja kuidas ta saabki kogu Palestiina eest seista, kui Gaza sektori üle puudub Ramallahl igasugune side või kontroll. Rahuprotsessi lahenduste osas veel sellel aastal ütles ta aga lihtsalt: "this is possible, but unlikely". Loodetavasti lisab homne kokkusaamine president Abbasiga täiendavat arusaamist palestiinlaste hoiakutest.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA