Eesti valik - McCain, Clinton või Obama?

USA presidendivalimised on oma põnevuse ja vaieldamatu tähtsusega haaranud mitte üksnes ameeriklaste enda tähelepanu, vaid pannud kaasa elama sisuliselt kogu maailma. Eks otsati see näita veelkord, kui palju sõltub tänases maailmas Valge Maja peremehest.

Ka meil siin Eestis on korduvalt küsitud, kes oleks meie künka otsast vaadatuna tänase seisuga parimaks valikuks. Kui võtta kolm sõelale jäänud kandidaati, siis minu isiklik reastus oleks selline - John McCain, Hillary Clinton ja Barack Obama.

Vabariiklast McCaini ei soosi ma siiski mitte üksnes sellepärast, et ta kuulub IRLiga samasse poliitilisse perekonda. Ja mitte ka sellepärast, et olen temaga mõned aastad tagasi kohtunud. Pigem olen hoidnud tema poole, kuna just McCain on järjekindlalt rõhutanud demokraatlike riikide koostöövajadust, kritiseerinud Venemaa autoritaarseid ilminguid ning olnud tervikuna väga tundliku närviga just Ida- ja Kesk-Euroopas toimuva suhtes.

Ka tema tänane pöördumine Müncheni julgeolekukonverentsi poole, kus ta ise paraku osaleda ei saanud, viitab McCaini põhimõttekindlusele. Ta räägib taaskord demokraatlike riikide liiga loomise vajadusest, mille südamiku võiksid moodustada NATO liikmesmaad. NATO ise peaks aga läbi tegema sisulise taassünni. Aga mainib ta sedagi, et Gruusia ja Ukraina peaksid NATO Bukaresti tippkohtumisel saama aktiivse liikmelisusplaani, kuna nende naabrus on väga keeruline.

Kuid McCaini peamised konkurendid demokraatide leerist pole ilmselt sugugi kahvatumad ka meie maailmanurga eest hoolitsemisel. McCaini hea sõber Hillary Clinton teab nagu McCaingi Eestit oma vahetust kogemusest. Clintoni teadmisi maailmas sündivast on raske seada kahtluse alla.

Obama on küll rahvusvahelistel teemadel olnud kolmest kõige ebakindlam ning tema sisseelamisfaas rahvusvahelisse poliitikasse võtaks veidi kauem aega. Samas jällegi tema energia ning uudsus võivad olla positiivse märgiga mitmete keeruliste rahvusvaheliste sõlmküsimustega tegelemisel.

Pärast Mitt Romney taandumist on John McCain konkurentsitu vabariiklaste liider ning septembrikuisel parteikonverentsil saab just temast nende presidendikandidaat. Demokraatide duell käib aga edasi ning eks tänased eelvalimised Louisianas on järgmiseks tähiseks Clintoni ja Obama jõukatsumises.

Kui aga täna toimuksid presidendivalimised, siis nende lõpptulemus oleks päris tasavägine. Igatahes annavad viimased küsitlused pisukese edumaa McCainile. Kuid ikkagi, tegelik valimispäev on ju alles 4. novembril.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Ma jään natuke eriarvamusele sinuga McCaini põhimõttekindluse osas.

Kirjutasin just ükspäev veidi McCaini vaadetest ja tegevusest: http://www.hankewitz.ee/wp/?p=866

Aga selge on see, et parem McCain, kui mõni demokraat.
KT ütles …
ei saa aru, kas Obama suhteline idealism on ainult populismist tulenev, või kogenematus või midagi muud?
Anonüümne ütles …
kt, tead selle taga on midagi sarnast, millele mängis omal ajal res publica: rahvas oli tüdinenud keerulistest võimumängudest ja sahkermahkeritest ning ihkas eelkõige seda, et inimesed võiksid lihtsalt elada oma elu, mitte aga pidevalt arevestama sellega, nt et kas ametnik on asja ajamiseks ikka õiges parteis...

Obama rohujuure kampaaniat soodustab kindlalt see, et GWB toetus oma poliitikas eelkõige kitsale ülirikaste seltskonnale ja kristlikele evangelistidele, kel olid eelkõige aga oma kitsad erahuvid.

Minu arvates rajaneb Obama kampaania võltslootustel, aga raske on aru saada, kas obama seda ise teab või mitte.
Anonüümne ütles …
oh, ja lisan juurde, et obama peamine tarkus seisneb selles, et ta on aru saanud, et inimesed ei ihka mitte niivõrd võimu, vaid eeskätt seda, et neid ei peetaks mingiteks tühisteks mutriteks. GWB-l puudus igasugune diplomaatia, tema taktika oli lihtsalt üle rullida.
Marko Mihkelson ütles …
Stenile: McCaini põhimõttekindluse all pean silmas eeskätt tema suhtumist siinse piirkonna arengutesse. Nagu tead, on ta järjekindlalt rääkinud Venemaa kõrvalejätmisest G8st. Muidugi iseasi, mida ta presidendina teeks. Aga kellegi hingest leiaks ta midagi muud:)
Anonüümne ütles …
Kas mõni eestlane kas sellest Müncheni konverentsist osa võtab? Vabandan oma rumalust aga eesti ajakirjandusest pole mul selle kohta küll midagi kõrvu jäänud. Hommikustes vene uudistes näidati eilsel päeval toimunust vene delegatsiooni ja Sakasvili sõnavahetusi ning räägiti, et tänane päev on konverentsil pühendatud Venemaale. Põnev oleks kuulda ju mis seal täpsemalt toimub ja arutatakse.
Marko Mihkelson ütles …
Minu teada on Münchenis meie kaitseminister. Lugeda saab kõigest kodulehelt: http://www.securityconference.de/konferenzen/2008/index.php?menu_konferenzen=&sprache=en&. Kuid nõus, München on alati nii põnev, et sellelt võiks ka meie ajakirjandus osaleda-rääkida.
Anonüümne ütles …
aitüma selle lingi eest!
DukeLupus ütles …
McCain on liiga vana ja selgelt seniilne. Võtame kas või tema unustamatu lause "Saksamaa president Putinist" (link videole) või siis hiljutine probleem AIDS'i ja suguelu seostest arusaamisega. Tuleks jälle vanur, nagu Brežnev või Reagan, kellele antakse ette kõned ja õeldakse mida rääkida.

Selgelt vajab USA praegu demokraadist presidenti - kes ühendaks rahva ja suudaks taaskord USA mainet hakata tõstma. Nagu see tavaliselt on olnud, vabariiklased keeravad sita kokku ja siis demokraadid peavad seda helpima hakkama.

Ning "kuulub IRLiga samasse poliitilisse perekonda". Kas see oli ebaõnnestunud nali? IRL on ka demokraatidest oluliselt vasakpoolsem, ent vasak/parempoolsuse skaalal on demokraadid siiski oluliselt ligemal IRL'ile, kui vabariiklased.
Anonüümne ütles …
to dukelupus:

huvi pärast küsiks, kas sa paigutad IRL-i nii nagu sulle tundub või oled teinud natuke analüüsimist ka(programm, põhikiri, poliitika)?

tasuks uurida :)
Anonüümne ütles …
jumala eest, aind mitte obama, see ju järjekordne, kelle "puudub plaan". Mis asi on konkreetselt "rahva ühendamine?" Mis need muutused on, mida Washingtonis teha kavatsetakse? Kuidas peaks välja nägema USA mainekujunduskampaania maailma ees? Maailm ei ole ju ühtmoodi mõtlev, igal on omad soovid, kuidas USA peaks olema...jne, jne
Marko Mihkelson ütles …
Dukelupus: palun Sul pisut uurida järgmist kaarti http://www.idu.org/member.aspx ja kodukülge tervikuna. Siis ehk mõistad, millest räägin.
Anonüümne ütles …
McCain... on olnud eesti sõber, jah. peetakse vabariiklaste seas liigagi vabameelseks (st pole metsik puritaan) jah.

aga samas - liiga vana. eelmistel kordadel ebaõnnestunud. kuulub Beltway klikki.

obama - mccain oleks huvitav võitlus. hillary on karm võimuahne mutt ainsagi ideaalita. ja seda on mõistusega inimesele ka näha. mccain teda isegi võidaks, arvan.

kuid obama lubab värskeid tuuli. kui omal ajal kennedy.
ehk kennedyna saab ka kuuli...

go obama!
Anonüümne ütles …
lgp siim kallas!

Milles seisnevad obama "uued tuuled"?
Kas nad on ka realiseeritavad?

JFK "uued tuuled" on muide müüt...LIhtaslt Lääne-Euroopa oli sõjast üle saamas ja rahuaja majandus hakkas mühinal arenema. Kennedy ei saanud sinna suurt midagi teha. Kui nimetada "uuteks tuulteks" neegrite nõudmisi, siis need oleks tulnud niiehknii ükskõik, mis presidendiga.

Kennedy oli äärmiselt telegeeniline ja see mõjus "värskendavalt". Kogu lugu.
Anonüümne ütles …
Palun mitte mind segi ajade aferist sm Kallasega. Mina olen SLIM (inglise keeles "sale", Hollandi keeles "tark, kaval") Kallas.
Obama uus tuul seisneb selles, et sinikraelised jänkihordid saavad viimaks ometi natukenegi kaasa rääkida riigi saatuses.
ja clitoris-perekonna saaga jätk oleks lihtsalt "more of the same" ja rahvas ei viitsi enam vaadata...
Anonüümne ütles …
see ongi se pettus, mida obama müüb...mis ta kavatseb hakata muutma põhiseaduslikke institutsioone selleks, et kõik asjad saaks panna rahvahääletusele???? Muuta kuidagi valimisseadust??? Mindgeist sotsiaaldemokraatlikest maksureformidest pule USA-s kunagi kuulda olnud ega kuule ka???

Ma ei tea, mida küsida, sest ma ei tea, mida KONKREETSELT mõelda "rahva kaasamise" all...

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?