President Tadici teine tulemine

Siit, lumisest Ammanist, tundub Serbia kuidagi kauge ja pisikese probleemina. Täna õhtul Jordaania asevälisministrit kuulates jäi küll mulje, et kuhu siit ka ei vaata, igas ilmakaares on Ammanil rahvusvahelise elu kuumad teemad - Iisraeli-Palestiina konflikt, Liibanoni sisekriis, Iraak ja Iraan oma täies keerukuses.

Seepärast näivad Serbia presidendivalimised tõepoolest justkui vähetähtsana. Ammanist vaadatuna. Kuid need pole vähetähtsad Euroopale. Boris Tadici teistkordne võit on paljudele kergendusohkeks. Serbia ei isoleeru ning vaatamata kõigile võimalikele arengutele seoses Kosovoga, jätkab Belgrad ilmselt siiski Euroopa Liidu poole hoidmist.

Samas ei saa päris nõustuda nende arvamustega, kes peavad Tadicit jäägitult läänemeelseks ning tema nüüdseks lüüasaanud vastaskandidaati Tomislav Nikolici Moskva-meelseks. Ei maksa unustada, et just Moskva tegi panuse eeskätt Tadicile, kui läinud nädalal sõlmiti suured energiatehingud.

Nikolici kaotus rahustab kindlasti Kosovo poliitikuid, kuid sellele vaatamata võib iseseisvuse väljakuulutamine aset leida juba lähimatel päevadel. Kuluaarides on räägitud 6. või 7. veebruarist, kuid iseenesest polegi see täpne aeg enam oluline. Otsus on sündinud juba varem ning nüüd vajab see vaid vormistamist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tundub, et Moskva pidi natuke siiski pettuma seoses nende presidendivalmistega. Enne valimisi olid Serbia presidendivalmised vene telekanalite esiuudised, räägiti et Tadic on EL pooldaja, aga et Nikolic pooldab integratsiooni ida suunal jne ja et Nikolicil on arvatavasti rohkem pooldajaid jne. Kui järgmisel hommikul peale valmisi RTR hommikusi uudiseid vaatasin siis oli Tadici võit vist 4-5 uudis tähtsuselt, moka otsast öeldi ainult et Tadic võitis ja enamvähem kõik :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA