Stalin kui kuri kummitus


Huvitav, mis juhtuks, kui Berliini linnavõimud otsustaksid ühtäkki riputada tänavatele üles Hitleri portreed. Mõistagi on see ilmvõimatu ja tekitaks viivitamatult suure rahvusvahelise skandaali. Küll aga näib, et kümneid miljoneid hukutanud Stalini ülistamine on täiesti talutav. Miks, kohe ütlen.

Moskva võimude väidetav otsus (tõsi, seda on kritiseerinud nii Riigiduuma spiiker Grõzlov kui välisminister Lavrov) riputada aprillis linna vaateakendele üles Stalinit ülistavad plakatid on kui vana kurja kummituse tagasitulek. Midagi sellist pole toimunud juba aastakümneid, kuigi Stalini kultus on küdenud vaikselt inimeste meeltes.

Kui näiteks 1990ndatel aastatel piirdus Stalini meenutamine kommunistide rongkäikudes kantavate fotode näol, siis eriti viimastel aastatel on miljoneid hävitanud türanni rehabiliteerimine võtnud juba ametlikke piirjooni.

Alles see oli, kui Moskvas Kurski metroojaama remondi järel kirjutati saali lakke Stalinit tunnustavad laused. Ka on Stalini juhtumismeetodeid kiidetud uusimates ajalooõpikutes, nimetades näiteks Gulagi hädavajalikuks riigi majandusliku võimsuse saavutamisel.

Erinevate avaliku arvamuse küsitluste kohaselt on Stalin nii noorte kui ka vanema põlvkonna seas jätkuvalt soovitud liidri võrdkujuks. Seejuures on paradoksaalne, et Teise maailmasõja võidus ei suuda inimesed näha olulisemana kogu rahva kannatusi ja rolli, vaid eeskätt diktaatori tahet.

Stalini kuvandit kaasaegsel Venemaal uurinud sotsioloog Sarah Mendelson on oma järeldustes kindel: seni, kuni kestab Stalini tegude kriitikavaba hindamine, seni pole ka loota, et Venemaal juurduksid inimõiguste ja õigusriigi põhimõtete laiem tunnustamine.

Loo alguse juurde tagasi tulles olen veendunud, et Stalini kuritegude ükskõikne hindamine ning karistamata jätmine ongi just selleks põhjuseks, miks 20. sajandi julmimaid diktaatoreid hullutab tänagi miljoneid inimesi.

Mendelsoni mõtet laiendades võib öelda, et seni, kuni pole stalinismi kuritegusid nii Venemaal kui rahvusvaheliselt üheselt hukka mõistetud, ei saa keegi päriselt kindel olla, et midagi taolist enam kunagi ei kordu. 

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
http://www.newsru.com/russia/21feb2010/sta.html
Aleksander Kaasik ütles …
Kaubanduses müüb Stalini nimi kenasti ja need inimesed kes varsti vanadusest mullaks põrmustavad, Stalinit ülistades, ei tohiks ühiskonnale probleemiks olla. Noor poliitik peakas teadma, et Venemaa populaarsem juht on Putin ja teda austatakse, mitte diktaator Stalinit. Kui isegi meie noorpoliitikud ei suuda mõnedest väärhoiakutest lahti saada, kuidas nõuda seda vanadelt, elatunud inimestelt Stalini pildiga!
Marko Mihkelson ütles …
Härra Kaasik võiks lugeda näiteks seda. Sarah Mendelson: But ask young Russians about Stalin, and you get answers very similar to those above. Since 2003, we have conducted three surveys in Russia, and according to these polls, there is no stigma associated with Stalin in the country today. In fact, many Russians hold ambivalent or even positive views of him. For example, one-quarter or more of Russian adults say they would definitely or probably vote for Stalin were he alive and running for president, and less than 40 percent say they definitely would not. A majority of young Russians, moreover, do not view Stalin -- a man responsible for millions of deaths and enormous suffering -- with the revulsion he deserves. Although Stalinism per se is not rampant in Russia today, misperceptions about the Stalin era are. Few of the respondents to our surveys could be classified as hard-core Stalinists, but fewer still are hard-core anti-Stalinists. Most Russians, in other words, flunk the Stalin test. Artikli leiab: http://www.foreignaffairs.com/articles/61367/sarah-e-mendelson-and-theodore-p-gerber/failing-the-stalin-test. Tegemist vaid ühega mitmetest akadeemilistest uurimustest.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA