Katõni veretöö aastapäev - kas murrang?


Veidi enam kui kuu aja pärast, täpsemalt 10. aprillil, leiab Smolenski lähedal Katõni metsas aset mälestusüritus, kus meenutatakse 70ne aasta möödumist enam kui 21 000 Poola vangi (enamuses ohvitserid) tapmisest NKVD poolt.

Üritus võib kujunenda tähelepanuväärseks eriti seetõttu, et esimest korda võtavad sellest osa nii Poola kui Venemaa peaministrid. Igatahes on Vladimir Putin kutsunud oma Poola kolleegi Donald Tuski üritusel osalema ning Venemaa välisministeerium on viidanud, et osutab kaasabi poolakatele, kes soovivad seda kurba tähtpäeva meenutada Venemaal.

Teatavasti on Katõni veretöö üks kõige tundlikumaid küsimusi, mis pole varjutanud üksnes Venemaa ja Poola suhteid, vaid laiemalt II maailmasõja eel ja ajal toimunud sündmuste faktitruud käsitlemist.

Katõni sündmuste eitamine oli omal ajal võrdeline Molotov-Ribbentropi pakti salaprotokollide mahasalgamisega Nõukogude võimude poolt. Alles 1990. aastal tunnistas Moskva oma süüd, kuid siiani on paljud seda sündmust puudutavad arhiiviallikad või uurimismaterjalid salastatud.

Venemaa peaministri valmisolek osaleda massimõrva aastapäeva üritusel koos Poola kolleegiga on kindlasti samm vastastikuse usalduse ning inimsusevastaste kuritegude hukkamõistu suunas. See on kindlasti väga oluline pretsedent mitte üksnes Venemaa ja Poola suhetes, vaid omab mõjutust ka näiteks Venemaa ja Balti riikide suhetele.

Kui Vladimir Putin on valmis osalema Katõni mälestustseremoonial, siis on täiesti loomulik, et sarnane valmisolek võiks Venemaa juhtkonnal olla ka teiste stalinismi kuritegude hukkamõistmisel ning ohvrite mälestamisel.

Mõistagi on see keeruline ja tundlik teema eriti ajal, kui Kremlis on sarjatud naaberriike "ajaloo ümberkirjutamise" eest. Kuid nii nagu Katõni puhul, nii ka teiste toimepandud kuritegude faktide eest pole ju pääsu. Kääna neid kuidas tahad.

Ma ei ruttaks eelolevat sündmust siiski veel ülehindama, sest tegelikuks lakmuseks Venemaa hoiakutes oma lähemate naabrite suhtes on jätkuvalt suhted kolme Balti riigiga. Venemaa asepeaministri Sergei Ivanovi hiljutine avaldus Tallinnas ei lisa hetkel lootusi, et meie kahepoolsed suhted võiksid nihkuda suurema usalduse ja teineteisemõistmise suunas. Kuigi veelkord, Katõni pretsedent võiks olla omamoodi võtmeks ka Eesti-Vene suhete paradigmaatilisele muutmisele.

Loo alguses on illustratsiooniks KGB juhi Aleksandr Šelepini kiri Nikita Hruštšovile 3. märtsist 1959, kus üksikasjalikult kirjeldatakse NKVD poolt toimepandud Poola vangide massilist tapmist 1940. aasta kevadel. Teatavasti on veel tänagi Venemaal neid (kommunistid ja marurahvuslased), kes usuvad kunagist Nõukogude propaganda juttu sellest, et massitapmise pani toime hoopiski Gestaapo.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
eestis on aparteiid,sest siin sündinud venelased on lahterdatud kolme rühma,eesti kodanikud,hallipassi omanikud ja vene kodanikud.
Anonüümne ütles …
kas laar on ikka inimene?http://stalnuhhin.ee/?p=1266
Anonüümne ütles …
Esimesele - eks nad ise on end lahterdanud:D
Aga sa katsu parem teemas püsida.

Võibolla Venemaa soovib head nägu teha ja nüüd kõik Euroopa riigid heldivadki selle peale.
Endiselt tuleb naaberriigist vastuolulisi signaale.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Eestlane,ära karda oravatele lolluseni ustavaid kapot ja kaitseliitu,ära karda ka venelasi ehk nende pronksiöö revanssi,sest seda russofoobiat kasutavad oravad ja kapo ilusti ära.
Anonüümne ütles …
Kas eesti rahvas teab,et 2009 02 24 oli viimane kaitseväeparaad Narvas,sest rohkem ei julge eesti riik seal neid korraldada ja seega eesti riiki ei ole olemas de fakto ja varsti ka de juure.
Anonüümne ütles …
ÕNNEKS VÕTTIS VENEMAA VASTU KAASMAALASTE KAITSMISE SEADUSE JA NÜÜD EI SAA VALITSUS ENAM VENELASI PEKSTA,NAGU 2007 JA KUI EESTI RAHVUSEST TÖÖTUD EI JULGE TULLA TOOMPEALE,SIIS NARVAST JA IDA-VIRUMAALT TULEV TSUNAAMI UHUB PAREMPOOLSED PAGENDUSSE JA VÕIBOLLA KA EESTI RIIGI OLEMATUSESSE JA EKS LASNAMÄE RAHVAS ANNAB KAH OMA PANUSE.
Anonüümne ütles …
Paistab et vaimupuudega substandid on ka siia pugenud.
Anonüümne ütles …
Vist noored kesikud siin kommimas:D

Tõnu
Anonüümne ütles …
eestis on aparteiid,sest SIIN sündinud venelased lahterdati kolme kasti,eesti kodanikeks,hallipassi omanikeks ja vene kodanikeks,normaalne,jah,ma küsin7АПАРТЕИД!
Anonüümne ütles …
Mnjah. Tea, kas siin kommentaariumis on ka apartheid? Erinevad kommentaarid on ju eraldatud. Kui nüüd mõtlema hakata, siis ka elamus, kus ma elan, on apartheid, sest erinevad perekonnad elavad erinevates korterites. Jube lugu, eks?

Kus sa olid, eelmine anonüümne, kui Jumal mõistust jagas? Naši koolituslaagris?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA