Leedu diplomaat rajab teed ka eestlastele


Hiljuti Leedu välisministri kohalt taandunud diplomaat Vygaudas Usackas asub peagi ametisse Euroopa Liidu esindajana Afganistanis. Sellisest otsusest teatas eile ühenduse välisminister Catherine Ashton.

Tegemist on väga tähelepanuväärse sammuga, sest Usackas (on olnud suursaadik USAs ja Suurbritannias) on üldse esimene Balti riikide diplomaat, kes on Euroopa Liidus nimetatud nii kõrgele positsioonile.

Lissaboni leppe valguses ning loodava välisteenistuse puhul on eriti oluline, et Euroopa Liidu rahvusvahelises esindatuses tõuseksid esile ka kogemustega doplomaadid Ida- ja Kesk-Euroopast. Teatavasti on siiani enam kui 130st Euroopa Liidu välisesinduse juhtist vaid üks pärit 2004. aastal või hiljem Euroopa Liiduga ühinenud riikidest.

Usackase uut ametikohta on mõistagi raske kadestada, sest tal seisab ees väga keeruline tööpõld Afganistanis. Kuna Euroopa Liit pole siiani suutnud olla vajalikul määral nähtav Afganistanis, siis saab Usackase töö olema ka teataval määral seotud Catherine Ashtoni õnnestumise või ebaõnnestumisega.

Loodetavasti ei möödu mitte väga kaua aega selleni, mil me lõpuks kuuleme ka mõne Eesti diplomaadi asumisest Euroopa Liidu välisesindajaks. Usackas on igatahes näidanud eeskuju.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Esiteks, "kes maksab, see tellib muusika". Kui suur osa ELi eelarvest tuleb uutest liikmesriikidest?

Teiseks, igasuguste kvootide seadmine on mulle põhimõtteliselt vastumeelne. Idaeurooplaste ametikohad peaksid tulema ikka mingite meritokraatia põhimõtete järgi..
Anonüümne ütles …
Üllatav lugemine Novaja Gazetas, kus Saaremaa küüditamisel osalenud R. Sõsask kahetseb tehtut ja palub vabandust ohvrite ees, kirjeldab avameelselt, kuidas see toimus, ka vägistamistest. Kindlasti erineb üldisest Venemaa propagandistlikust joonest
http://www.novayagazeta.ru/data/2010/019/43.html
Anonüümne ütles …
Oli päris normaalne lugemine ja tõestab veelkord, et ka Venemaal on säilinud tervelt mõtlevaid ajakirjanikke. Ainus, mis mind häiris, oli mõte, et Eestis tsiteerib ajakirjandus ainult Regnumi lollusi ja vaenuõhutamist ning seda loetud minutite jooksul, aga säärased Eesti-meelsed artiklid jäävad tähelepanuta. Mis selle põhjus on - ei tea.
Anonüümne ütles …
Põhjus on arvatavasti lihtsalt soov müüa, lehte ja reklaami lehes. Suuri lugejanumbreid toob ikka see, kui lugejas tekib hirm, viha, kadedus jne. Tumekollane tabloid Õhtuleht ja helekollane tabloid Postimees on selle hästi ära tabanud. Ja ega teised ka süüst puhtad ei ole..
Marko Mihkelson ütles …
Novaya Gazeta on kindlasti väga hea lugemine, kahjuks on selle levi väike ning kõige ohtlikum paik ajakirjaniku tööks. Miks Eestis ei leita muud avaldamaks: ma arvan, et pigem on probleem professionaalsuse kui et üksnes kõmuihaga. Mina avaldaks küll, panin selle vitte ka oma FBsse.

Esiemsele: ka mina olen vastu kvootidele, kuid praegune olukord on selgelt kreenis.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA