Kuidas olla tolerantne ennast hävitamata?


Liibüa liider kolonel Gaddafi (foto: Daily Telegraph) kuulutas täna Šveitsi vastu välja moslemite püha sõja ehk džihaadi. Lisaks personaalsele Šveitsi-vihkamisele (mis seotud tema poja Hannibali vahejuhtumiga 2008) oli nüüdse avalduse põhjuseks Šveitsi referendumi tulemus eelmise aasta lõpust, kus enamik hääletajatest soovis minarettide ehituse keelustamist riigis.

Gaddafi bravuuritsemise on hukka mõistnud nii ÜRO kui Euroopa Liit, kuid selles sammus peituvad palju sügavama allhoovuse järjekordsed tundemärgid. Tegemist pole ju kaugeltki esimese korraga, kui moslemimaailmas on kostunud üleskutset pühaks võitluseks uskmatute vastu. Lääne demokraatiaid on rünnatud nii sõnade kui ka ohvriterohkete tegudega.

Paraku see vaid kinnitab, et globaalne tsivilisatsioonide piiride (nii otseselt kui kaudselt) kompamine on täie hooga käimas ning kunagine Samuel Huntingtoni ennustus uute võimalike konfliktide tekkepõhjustest on otsapidi ikka päris toimiv.

Teisalt muidugi on kohe teemaks tõusnud tolerantsuse ning õigusriigi kokkusobivus selliste keeldudega, nagu pearätikud Prantsusmaal või siis minaretid Šveitsis. Samas oli ju referendum kõigiti demokraatlik, mis kõige ehedamal moel väljendas kultuurikaitse instinkte. Iseasi on muidugi küsimus, kas keelud on abiks või peab poliitika muutuma kusagil mujal.

Minu arvates näitab see siiski Lääne heaoluühiskonna mõrasust ning iseenda identiteedi põhitelje kaitsevõime piiratust. Tolerantsus on jõud, mis tegi kunagi suureks ka Rooma impeeriumi. Viha ja hirm on ennegi suurt pahandust teinud. Kuidas aga vältida viimast ning tugevdada esimest iseendale auku kaevamata - see on Euroopa üks tõsisemaid väljakutseid.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kultuuriline ahistamine on OK, kui see on demokraatlik otsus? Et kui Tartu hääletaks, et neegrid ei tohi linnas saatjata liikuda, siis see oleks OK, kui on demokratlik rahvaküsitlus tehtud??? See šveitsi samm oli küll demokraatlik, aga see ei õigusta seda sammu kuidagi. Kui Aadu ja Sergei hääletavad, et löövad Mati maha, siis järgneb karistus. Mis siis, et see karistus läheb demokraatia põhimõtete vastu.
Anonüümne ütles …
Kui Sa minarettide teemat pead kultuuriliseks ahistamiseks, siis mõtle veel kord. Väga paljudes kohtades tehakse uusehitiste suhtes piiranguid, minaretid on selles kontekstis võrreldavad väljakujunenud keskkonda ehitatava arhitektuuriliselt sobimatu hoonega.

NB!! Mosheede ehitamist sveitsis ei piirata.
Anonüümne ütles …
Aga kuidas jääb selle paljulubatud nulltolerantsiga? Äkki konsulteerid Ken-Martiga?
TT ütles …
Leian, et ka tolerantsusel on piirid. Viisakas oleks ikka külalistel (immigrantidel) peremeeste (põlisasukate) kombeid austada, mitte omi peale suruda. Kohalikke seadusi tuleb täita, kas meeldivad või mitte.

Ei pea ju sinna minema elama, kus kombed ja seadused ei meeldi. Tean millest räägin, sest olen ise immigrant ja vaatamata kodakondsusele ning ligi 20 aastasele staazhile olen ikkagi külaline!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA