Venemaad ähvardab 100-miljardiline nõue

Venemaa omaaegse edukama ja avatuma naftakompanii Jukose saaga pole kaugeltki veel lõppenud. Tõsi, firma kunagine suuromanik Mihhail Hodorkovski on juba aastaid trellide taga. Samas võib rahvusvahelise arbitraažikohtu viimase otsuse valguses eraomandi ebaseaduslik omastamine Vene riigile lõppeda kuni 100 miljardi dollari suuruse nõudega.

30. novembril tegi Haagis asuv Alaline Arbritaažikohus Jukose rahvusvaheliste suurosanike (GML Ltd ja tema tütarühingute Hulley Enterprise Ltd, Yukos Universal Ltd ning pensionifondi Veteran Petroleum Ltd) hagi alusel otsuse, mille kohaselt on Venemaa seotud Energiaharta sätetega ning sellest tulenevalt on vastaval eraomandil rahvusvaheline juriidiline kaitse.

See otsus pole tähtis mitte ainult Jukose endistele välisinvestoritele, vaid ka teistele Venemaal sarnaselt hävinud energiafirmadele. Olgugi, et Venemaa ütles 19. oktoobril lahti Energiaharta siduvatest kohustustest, jäävad varasemad investeeringud kaitse alla järgnevaks 20 aastaks.

GML Limited on nüüd alustamas Haagis vaidlust umbes 100 miljardi dollari suuruse nõude üle.

Kommentaarid

Aleksander Kaasik ütles …
Aga mis selle sellest, kes rõõmustab nõude üle, kes kurvastab. Kuidas peaks naaber talitama, kelle on taktitunne arenenud. Aga kui paljudel on?.Mida Marko Mihkelsoo enda kohta arvab.
Eks head eeskuju raske leida, kui näiteks meie peaministri taktitunnet asendab naabrit maha tegev taktika. Selle asemel, et otsida ühiseid ajaloolisi pidepunkte suhete arendamiseks, meie mees analüüsib Peeter I verist tausta
Marko Mihkelson ütles …
Eelkirjutajale: ma ei mõista, milles seisneb Teie poolt viidatud rõõmustamine-mitte rõõmustamine. Mul jääb vaid arvata, et Teile on seadusetus või nende rikkumine väga meeltmööda. Ja teisiti - ka meie ettevõtjate huvides oleks, et nende investeeringud näiteks ka Venemaal oleks seadusega kaitstud. Või arvate Teie teistmoodi?
Anonüümne ütles …
Hr. Kaasik,
kurjategijaga mitte ei solmita suhteid vaid kurjategijalt noutakse oma kuritegude tunnistamist ja heastamist. Parast Gruusia okupatsiooni, Tsetseenia genotsiidi, Venemaa enda inimoiguslaste tapmisi ja vangistamisi on ebaeetiline ja lubamatu Venemaaga mingeid suhteid seada.
Tunnen kull head meelt, et Jukost toetatakse.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?